Preventivno-izobraževalna akcija »Ne hiti, ohrani življenja«

Novice

V tednu globalne prometne varnosti se Avto-moto zveza Slovenije pridružuje globalni preventivni akciji Združenih narodov, namenjeni zmanjševanju hitrosti, s ciljem večje varnosti udeležencev v prometu.


AMZS se je s partnerjem, podjetjem Sipronika, ki je ponudnik radarskih tabel »Vi vozite« MHP50 in portala https://portal.VI-VOZITE.si odločil za izvajanje meritev in analizo hitrosti v osmih izbranih občinah: Maribor, Slovenj Gradec (v teh dveh je nakup sistema delno sofinancirala Zavarovalnica Triglav), Rače, Metlika, Škofja Loka, Žiri, Velenje in Ivančna Gorica s ciljem, da bi s tem prispeval k zmanjšanju hitrosti ter večji varnosti udeležencev v prometu, predvsem otrok, ki obiskujejo šole, v bližini katerih so postavljene radarske table »Vi vozite« MHP50 s povezavo na https://portal.VI-VOZITE.si.


Med 8. in 14. 5. 2017 bodo prikazovalniki izklopljeni, meritve hitrosti pa se bodo vseeno izvajale. V tednu kasneje, med 15. in 21. 5. 2017 pa bodo prikazovalniki ponovno aktivni. Na podlagi zbranih podatkov bomo naredili analizo s primerjavo prej/potem. Rezultate bo AMZS predstavil konec maja 2017.

Hkrati je AMZS v aktivnost vključil tudi lokalne šole v izbranih občinah in otroke prosil, naj hitrost spremljajo v sklopu šolskih aktivnosti in za voznike pripravijo ključna sporočila, zakaj je treba zmanjšati hitrost. Najboljša sporočila otrok za zmanjševanje hitrosti v območju šol bo objavil na spletni strani in družbenih omrežjih. Monitorji s prikazom statističnih podatkov iz prikazovalnikov merjenja hitrosti so postavljeni v avlah OŠ Ludvika Pliberška v Mariboru, OŠ Sele Vrhe v Slovenj Gradcu in v OŠ Rače v Račah. 

Četrti Globalni teden prometne varnosti Združenih narodov je namenjen povečanju razumevanja tveganj in nevarnosti, ki jih prinaša prekomerna hitrost in spodbuja ukrepe ter akcije za zmanjševanje hitrosti z namenom ohranjanja življenj. Z izvajanjem mednarodne kampanje Save Lives#Slow Down, ki jo podpira tudi mednarodna avtomobilistična zveza FIA, se je AMZS, z namenom, da bi na nacionalni in lokalni ravni prispeval k uresničevanju ciljev Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa do 2022, pridružil številnim drugim organizacijam, ki v tem tednu opozarjajo voznike na pomen upoštevanja omejitev hitrosti v prometu.

Osnovnošolci si ogledujejo prikaz statističnih podatkov na monitorju v šolski avli pred odhodom domov.

Osnovnošolci si ogledujejo prikaz statističnih podatkov na monitorju v šolski avli pred odhodom domov. Pred njihovo šolo kar 65 odstotkov voznikov vozi prehitro. 

 

Ključne besede


preventivaFIANe hitivarna mobilnost

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji