Najboljši mladi stand-up komik projekta Cesta ni komedija je Jan Puhner

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem so danes dijaki srednjih poklicnih šol predstavili skeče na temo prometa in prometne varnosti. Žirijo in svoje vrstnike je najbolj navdušil ter nasmejal Jan Puhner, dijak srednje šole za oblikovanje Maribor, ki bo svoj stand-up predstavil tudi na srečanju dijakov zmagovalnih projektov iz vseh sodelujočih evropskih držav v Varšavi.


Z evropskim projektom European Road Safety Tunes – Cesta ni komedija si AMZS v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav prizadeva, da bi na inovativen in duhovit način, prek stand-up komedije in s pomočjo priljubljenih komikov Pižame in Andreja Težaka – Teškyja, mlade, ki so med najbolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci v prometu, spodbudil k razmišljanju o prometni varnosti in njihovi udeležbi v prometu. 

Za dijake tretjih letnikov na vključenih šolah (Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, Šolski center Nova Gorica – strojna, prometna in lesarska šola, Srednja šola in gimnazija Kočevje, Šolski center Celje – srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko in Srednja šola za oblikovanje Maribor) so septembra lani potekali predstavitveni dogodki, ki so vključevali predavanje AMZS inštruktorja varne vožnje in stand-up nastop Pižame na temo prometne varnosti, med oktobrom lani in majem letos pa so bile na šolah delavnice, na katerih so mladi pripravljali svoje stand-up skeče na temo njihove varne udeležbe v prometu. Dijaki so svoje skeče predstavili danes v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Komisija, ki so jo sestavljali Pižama, mag. Marta Novak iz Zavoda RS za šolstvo in predstavnika AMZS mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, in Maja Ambrož, vodja službe za tržno komuniciranje AMZS, d. d., pa je kot najboljšega ocenila nastop dijaka srednje šole za oblikovanje Maribor Jana Puhnerja. Ta bo svoj skeč in izkušnje pri projektu od 18. do 19. 6. 2017 predstavil tudi na srečanju dijakov zmagovalnih projektov iz vseh sodelujočih držav v Varšavi.

Pižama in Tešky sta bila nad nastopi dijakov navdušena, Pižama pa je še zlasti izpostavil, kako pomembno je ozaveščanje mladih voznikov o nevarnostih, ki prežijo nanje v prometu, pri čemer lahko dobršen del teh groženj odpravijo že sami z lastno previdnostjo:

»Tudi sam vem, kako zaradi pomanjkanja izkušenj, ki jih kot mladi voznik šele nabiraš, preceniš položaj, v katerem si se znašel, in kako meniš, da si pozoren na cesto, čeprav dejansko nisi. Mladim voznikom lahko o tem pridigamo, kar bo imelo prej kot ne negativen učinek, če pa jih na določene vidike prometne varnosti opozorimo skozi smeh, pa obstaja večja možnost, da sporočilo ponotranjijo, saj ga ne bodo doživeli kot teženje nekih starcev.«

Generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije France Kmetič se je vsem sodelujočim šolam in partnerjem, zlasti pa dijakom zahvalil za sodelovanje in njihov prispevek k večji prometni varnosti ter jih nagovoril:

»Upam, da ste skupaj z AMZS, Pižamo in Teškyim obogatili svoje znanje, predvsem pa, da nam boste tudi v prihodnje pomagali širiti spoznanje, da cesta ni oder, na katerem bi lahko preizkušali svoje meje. Po scenariju, v katerem imajo pri naši udeležbi v prometu pomembno vlogo dejavniki tveganja za prometne nesreče, kot so nestrpnost, objestnost, prekomerna hitrost, uporaba mobilnih telefonov, droge, alkohol, utrujenost, …, se kaj hitro lahko zgodi, da se predstava zaradi izgube igralcev (pre)hitro konča. Zato, dragi soustvarjalci prihodnosti na področju prometne varnosti, da bomo lahko na odru življenja čim dlje igrali čim več zanimivih in zabavnih vlog, bodimo komedijanti v drugih predstavah, na cesti pa spoštujmo vse udeležence v prometu in skrbimo tako za svojo kot njihovo varnost.« 

Cesta ni komedija je sicer del evropskega projekta European Road Safety Tunes, ki ga financira Evropska komisija, namenjen pa je mladim med 15. in 24. letom kot eni najbolj izpostavljenih skupin v prometu. Izvaja se v Sloveniji, Avstriji, Belgiji, Španiji, na Češkem, Madžarskem, Nizozemskem in na Poljskem. Ob zaključku projekta bo nastal priročnik z metodami vključevanja mladih z namenom izboljšanja prometne varnosti. Na ta način bodo tudi ekipe European Road Safety Tunes prispevale k zmanjšanju števila nesreč na evropskih cestah.

 

 

Ključne besede


AMZSFrance KmetičamzsSafety TunesJure KostanjšekCesta ni komedijaPižamaMarta NovakMaja AmbrožAndrej TežakTešky

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji