Najboljši mladi voznik v Sloveniji in mladi AMZS ambasador varne vožnje je David Sever

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem se je z velikim finalnim tekmovanjem zaključil izbor Najboljši za volanom, v katerem je Avto-moto zveza Slovenije pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA in v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in drugimi partnerji izbirala najboljšega mladega voznika oziroma voznico.


Titulo najboljši za volanom je osvojil David Sever, ki je tako postal tudi mladi AMZS ambasador varne vožnje. Laskavi naziv pa ni edino, s čimer se lahko pohvali najboljši slovenski mladi voznik – eno leto bo na svojih poteh užival še s Volkswagen up! beats, ki mu ga je podaril Porsche Slovenija.

Projekt Najboljši za volanom je k sodelovanju privabil izjemno število mladih. V teoretičnem delu izbora na spletni strani www.najboljsizavolanom.si (ta je potekal marca), v katerem so imeli mladi vozniki in voznice z izpolnitvijo spletnega vprašalnika možnost, da si s svojim poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila priborijo vstopnico za praktični del, je bilo rešenih več kot 1500 vprašalnikov. Najboljših 100 reševalcev se je uvrstilo v polfinale ter se aprila in maja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo pri vajah, ki jih je AMZS zasnoval in pripravil v sodelovanju s Policijo in z Rdečim križem Slovenije. Kombinacija teoretičnega in praktičnega dela je zagotovila, da se je v veliki finale uvrstilo deset voznikov s celovitim znanjem ravnanja v prometu. V zaključnem delu tekmovanja pa so pri petih vajah še enkrat dokazali, da jih ne odlikujejo le vozniške spretnosti in poznavanje avtomobila, temveč tudi, kako je treba ukrepati v primeru prometne nesreče in znanje o nudenju prve pomoči.

Zmagovalec David Sever je ob razglasitvi ostal skorajda brez besed in povedal, da zmage res ni pričakoval. Na izbor se je prijavil, ker je bil v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že na tečaju varne vožnje. Za finale se sicer ni posebej pripravljal.»Ponovil sem le prvo pomoč, saj mi je bil tekmovalni del iz prve pomoči na polfinalu daleč najtežji,« in dodal nasvet za vse mlade in tudi voznike z daljšim vozniškim stažem:

»Bodite previdni na cesti in ne uporabljajte mobilnih telefonov. Predvsem pa: obnovite znanje prve pomoči, ker človek nikoli ne ve, kdaj ga bo potreboval. Mislim, da bi moral vsak, ne glede na izkušnje, pomagati ponesrečencem v prometni nesreči. Če nič drugega, lahko vsaj pristopimo do ponesrečenca, preverimo, v kakšnem stanju je, in pokličemo reševalce.«

Drugo mesto je osvojil Amadej Stošič, tretji je bil David Sekirnik, za njimi pa so se uvrstili še Gašper Blažek, Tejo Jehart, Zoran Kelenc, Tim Jeršič, Luka Pavelič, Filip Breznik in Žani Sladič. Najboljšim za volanom so čestitali in jim srečne ter varne poti zaželeli predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, vodja sektorje prometne policije mag. Ivan Kapun, član glavnega odbora Rdečega križa Slovenije in predsednik komisije za pripravljenost in ukrepanje v primeru nesreč Alojz Kovačič, direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj, Priscilla Le Lièvre iz FIA in predstavniki drugih partnerjev: Petra Korošec iz Porsche Slovenija, Tomaž Krejačič iz Vzajemne, Marko Lesjak iz Garmin Slovenija ter Davorin Smodiš in Boštjan Uran iz Petrola. 

Znanje in veščine najboljših bogato nagrajene

Partnerji projekta so poskrbeli tudi za privlačne nagrade – poleg Volkswagen up! beats, živahnega, okretnega, prostornega in trendovskega Volkswagnovega malčka, ki bo z odličnim zvočnim sistemom BeatsAudio skrbel, da najboljšemu za volanom v avtu ne bo dolgčas, so finaliste razveselili še z Garminovo akcijsko kamero in pametno zapestnico z GPS in merjenjem srčnega utripa na zapestju, s tremi Petrol klub karticami z bogatimi ugodnostmi, s celoletnim zavarovanjem za tujino Vzajemne, s tremi AMZS darilnimi boni in s paketi Radenske, uradne vode izbora.

Skupaj z mladimi do boljše prometne varnosti

Z izborom Najboljši za volanom Avto-moto zveza Slovenije skupaj s partnerji projekta mlade voznike in voznice spodbuja, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. Radi bi jih tudi spodbudili, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike – da torej v svoji generaciji postanejo ambasadorji varne vožnje ter tako izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi ter tudi tako v prihodnosti zagotoviti varnejše slovenske ceste. Ta projekt je sicer del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest, pa tudi del programa »Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020«, ki poteka pod okriljem Organizacije združenih narodov.

 

Več fotografij najdete spletni strani Najboljši za volanom.

Ključne besede


AMZSAnton BreznikamzsZoran KelencDavid SeverAmadej StošičDavid SekirnikGašper BlažekTejo JehartTim JeršičLuka PaveličFilip BreznikŽani SladičMaja Makovec BrenčičIvan KapunAlojz KovačičVinko LogajPriscilla Le LievrePetra KorošecTomaž KrejačičMarko LesjakDavorin SmodišBoštjan Uran