70 let društva v Šmartnem ob Paki

Novice

Ob 70. obletnici delovanja je Društvo ljudske tehnike Šmartno ob Paki, ki združuje člane AMD Šmartno ob Paki, minulo soboto organiziralo V. Pilihov memorial, v okviru katerega je v tem kraju potekalo že 14. srečanje starodobnih vozil. Častitljivi jubilej so obeležili tudi z razstavo in izdajo zbornika, v katerem so popisali bogato društveno tradicijo.


Kot se častitljivi obletnici pritiče, je prireditev od vsega začetka potekala zelo slavnostno. Že v jutranjih urah so člani DLT/AMD Šmartno ob Paki obiskovalcem v Martinovi vasi ob železniški postaji postregli zajtrk. Po uvodnem pozdravu so se odpravili na voden ogled kraja s postanki za okrepčilo. Člani društva so na ogled postavili svoje starodobnike – tako avtomobile, kolesa, kombije kot tovorna vozila –, in se z njimi zapeljali po bližnji okolici. Znamenitosti kraja so si obiskovalci lahko ogledali tudi z vožnjo s konjskimi vpregami.

Društvo je ob 70-letnici delovanja pripravilo zanimivo razstavo njihovega dolgoletnega dela, nekaj atraktivnih eksponatov, kot na primer knjigo Avtomobilski turistični priročnik Slovenije iz leta 1953, odsevne kresničke Dekor Zagreb iz leta 1970, knjižico Psihološki vidiki izobraževanja voznikov motornih vozil avtorja Andreja Vehovca iz leta 1974 …, je prispevala tudi Avto-moto zveza Slovenije. Pestro dogajanje se je zaključilo s predstavitvijo zbornika, v katerem so popisali bogato zgodovino delovanja in aktivnosti društva. 

Društev, ki se lahko pohvalijo s tako dolgo in bogato tradicijo, je v Sloveniji malo, sploh takšnih, ki bi tako pomembno vplivala na utrip nekega kraja, kot to že 70 let počne DLT/AMD Šmartno od Paki. Kljub majhnosti okoliša je slednje eno bolj prepoznavnih društev pod okriljem Avto-moto zveze Slovenije. Predsednik Danilo Arčan je vstop društva v novo desetletje delovanja pospremil z besedami:

Poseben poudarek bomo tudi v bodoče namenjali varnosti v cestnem prometu, izobraževanju, mladih in tudi starejših ter sodelovanju z lokalno skupnostjo pri pomoči za doseganje čim višjih standardov v mirujočem in tekočem prometu. Pri tem ne bomo pozabili na etiko v prometu, katere pomanjkanje je večkrat čutiti.

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik vidi pomen delovanja društva zlasti z vidika tehničnega razvoja naše države:

Društvo ljudske tehnike Šmartno ob Paki je nastalo z željo, da bi čim več ljudem približalo tehnični napredek in razvoj avtomobilizma. S svojimi dejavnostmi v različnih sekcijah (modelarski, raketarski, foto in filmski sekciji, v avto šoli in avto-moto športni sekciji) je ogromno prispevalo k tehničnemu razvoju in opismenjevanju ljudi, kot eno prvih v državi pa z varovanjem tehnične kulturne dediščine na tem področju celo oralo ledino. Avto-moto zveza Slovenije si bo z društvom iz Šmartnega ob Paki še naprej prizadevala bogatiti tradicijo preteklih dni in s številnimi skupnimi projekti (so)ustvarjati varno mobilnost prihodnosti.

 

Ključne besede


AMZSAnton BreznikamzsDanilo ArčanPilihov memorialDruštvo ljudske tehnike Šmartno ob PakiAMD Šmartno ob PakiMartinova vas

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji