Slovenija piha 0,0: vzorni vozniki, (po)pihajte na koncert!

Novice

Od 6. do 9. novembra 2018, bo potekala ozaveščevalna akcija Slovenija piha 0,0


Pred martinovim vikendom, od 6. do 9. novembra 2018, bo potekala ozaveščevalna akcija Slovenija piha 0,0. Vozniki si lahko “pripihate” brezplačne vstopnice za koncert Policijskega orkestra z Vladom Kreslinom, ki bo 22. novembra 2018 v Slovenski filharmoniji v Ljubljani.

Namen kampanje, ki jo organizira Ministrstvo za zdravje v sodelovanju z AMZS, DrogArtom, inšpekcijskimi službami in Valom 202, je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov na slovenskih cestah, zato bodo tudi letos v času pred martinovanji z brezplačnimi vstopnicami za koncert nagrajeni tisti, ki spoštujejo pravila in za volan ne sedejo pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

Kako do vstopnic

Vozniki, si boste lahko brezplačne vstopnice “pripihali” med 6. in 9. novembrom 2018 na posebnih 0,0 kontrolah, ki bodo postavljene pri štirih enotah AMZS, in sicer v Mariboru, Otočcu, Kranju in v Ljubljani. Natančne lokacije 0,0 kontrol najdete v AMZS aplikaciji, na spletni strani nulanula.si in Facebook strani Slovenija piha 0,0.  0,0 kontrolo bodo prijazno izvajali člani društva DrogArt, zato vabljeni, da se ob njih ustavite in sprejmete nagrado za svoje vzorne vozniške navade.

Alkohol kriv za več kot 1500 prometnih nesreč letno

V času pred martinovim se, predvsem zaradi večjega števila praznovanj, na slovenskih cestah poveča stopnja alkoholiziranih voznikov. Opiti vozniki se prepogosto niti ne zavedajo nevarnosti, ki jih čaka za volanom vozila. Alkohol, prepovedane droge ter druge psihoaktivne snovi namreč vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Alkoholizirani vozniki povzročijo približno dvakrat več prometnih nesreč z lažjo telesno poškodbo kot trezni povzročitelji in od tri do šestkrat več prometnih nesreč s smrtnim izidom. Statistika pripisuje največji odstotek prometnih nesreč s smrtnim izidom povzročiteljem, ki imajo najmanjšo količino alkohola v krvi; odstotek je šestkrat večji od odstotka treznih povzročiteljev.

Ključne besede


Ministrstvo za zdravje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji