Naj se iskri od veselja, ne od petard

Novice

V AMZS se pridružujemo pozivu k odgovorni rabi pirotehničnih izdelkov.


Pred začetkom božično-novoletnih praznikov sta Policija in Univerzitetni klinični center Ljubljana na novinarski konferenci pozvala k odgovorni rabi pirotehničnih izdelkov. Veljavna zakonodaja od 19. do 31. decembra namreč dovoljuje prodajo, od 26. decembra do 1. januarja pa uporabo pirotehničnih izdelkov F1, katerih glavna značilnost je pok. Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani in/ali kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih.

V AMZS poleg tveganja za poškodbe rabo pirotehničnih izdelkov odsvetujemo tudi z vidika povečanega tveganja za nastanek prometne nesreče.

Nepričakovan pok in vizualni učinek pirotehničnih sredstev lahko vplivata na reakcijo voznika, posledica pa je lahko izguba kontrole nad vozilom oziroma nepričakovan manever ali reakcija drugih udeležencev v prometu,

nevarnost uporabe pirotehničnih izdelkov za varnost v prometu predstavi AMZS inštruktor varne vožnje Sandi Sheikha, ki ob tem dodaja, da je treba v tem času v naseljih voziti previdneje tudi zaradi domačih živali, ki so zaradi pokanja prestrašene in zbegane.


Bodi zvezda, ne meči petard!

Ključne besede


AMZSPolicijaIlka ŠtuhecUniverzitetni klinični centerUKCpirotehnični izdelkiAvto moto zvezaSandi Sheikhapetardedomače živali

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji