Pasivno kajenje v vozilu škoduje zlasti otrokom

Novice

Poskrbimo za zaščito otrok, družinskih članov in sebe pred pasivnim kajenjem v vozilu. Kajenje je škodljiva razvada, ki dokazano povzroča raka, pasivno kajenje pa v majhnem prostoru, kot je avto, škoduje zlasti otrokom.


AMZS se tudi letos pridružuje kampanji, s katero želi ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Policijo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), nevladnimi organizacijami in mediji, kot sta Val 202 in Televizija Slovenija, ozavestiti javnost o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter škodljivosti pasivnega kajenja. Akcija poteka med 2. in 15. septembrom.

Pasivno kajenje lahko resno ogrozi zdravje odraslih in otrok

V tobačnem dimu je na stotine škodljivih snovi, med njimi jih 70 dokazano povzroča raka. Pasivno kajenje povečuje tveganje za razvoj koronarnih srčnih bolezni, možganske kapi, pljučnega raka ali drugih bolezni.

V majhnih prostorih, kot je npr. tudi vozilo, se je nemogoče izogniti vdihavanju tobačnega dima. Potrjeno je, da dolgotrajna izpostavljenost tobačnemu dimu lahko med pasivnimi kadilci privede do razvoja istih bolezni kot pri kadilcih.

Najbolj ranljivi so dojenčki, majhni otroci, nosečnice in bolniki s kroničnimi boleznimi dihal, srca in ožilja. Otroci še nimajo dobro razvitih dihalnih poti, pljuč in imunskega sistema. Tisti otroci, ki so izpostavljeni kajenju v primerjavi z otroki, ki niso izpostavljeni tobačnemu dimu, v splošnem pogosteje zbolijo in tudi pogosteje potrebujejo zdravnika.

Njihova pljuča se slabše razvijejo, pogosteje zbolijo za bronhitisom ali pljučnico, pogosteje kašljajo in piskajo pri dihanju, imajo hujše in pogostejše napade astme, pogostejša vnetja srednjega ušesa in zaplete teh vnetij. Pasivno kajenje je lahko celo vzrok nenadne smrti dojenčka. Pasivno kajenje nosečnice škodi zdravju še nerojenega otroka.

Ko kadite v avtu, pasivno kadijo tudi sopotniki

"Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina ali drug zaprt prostor, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima. Zato prepovejmo kajenje v vozilu, tudi če je vključeno prezračevanje ali so odprta okna. Prav tako poskušajmo v največji možni meri zagotoviti, da nihče ne kadi v bližini naših otrok", so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za zdravje.

Policija je lani obravnavala 382 kršitev kajenja v avtu, letos pa 273. Kazen za kajenje v avtomobilu v prisotnosti mladoletnika znaša 250 evrov.

V Sloveniji je prepovedano kajenje tobačnih izdelkov v zaprtih in javnih delovnih prostorih že od leta 2007, zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov pa zadnji dve leti dodatno prepoveduje tudi kajenje v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Kljub temu, da je kajenje v vozilih v pristotnosti mladoletnika prepovedano, v avtih še vedno vidimo otroke v družbi kadilcev.

Prižiganje cigarete lahko ubije

Kajenje je po izkušnjah in opozorilih AMZS inštruktorjev varne vožnje tudi eden od motilcev pozornosti oz. koncentracije voznika. Prižiganje cigarete za sekundo ali dve odvrne pozornost voznika s ceste, kar je lahko nevarno. Če pri 100 kilometrih na uro le za eno sekundo odvrnemo pogled s ceste, smo v tej sekundi prevozili približno 28 metrov povsem na slepo. 

O akciji

Policisti so ob začetku novega šolskega leta od 2. do 8. septembra nadzirali tudi kajenje tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter voznike s pomočjo letakov osveščali o škodljivosti pasivnega kajenja v vozilu. Ministrstvo za zdravje bo v sodelovanju z NIJZ, nevladnimi organizacijami in mediji v septembru izvajalo osveščanje o škodljivosti pasivnega kajenja prek družbenih omrežij, posebej na Facebook strani Slovenija piha 0,0, kjer poteka tudi nagradna igra.

AMZS ob začetku šolskega leta izvaja kampanjo Še 365 dni, ki je letos posvečena zlasti pastem in izzivom vožnje z električnimi skiroji in električnimi kolesi.

Ključne besede


zdravjeotrociOtroci v avtukajenje v avtu

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji