Kajenje v avtu je škodljivo

Novice

Poskrbimo za zaščito otrok, družinskih članov in sebe pred pasivnim kajenjem v vozilu.


Avto-moto zveza Slovenije se je pridružila kampanji, s katero želi ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Policijo, NIJZ, nevladnimi organizacijami in mediji (Val 202 in TV Slovenija) ozavestiti javnost o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter škodljivosti pasivnega kajenja.

Video ...

Pasivno kajenje lahko resno ogrozi zdravje odraslih in otrok

V tobačnem dimu je na stotine škodljivih snovi, med njimi jih 70 dokazano povzroča raka. Pasivno kajenje povečuje tveganje za razvoj koronarnih srčnih bolezni, možganske kapi, pljučnega raka ali drugih bolezni.

V majhnih prostorih, kot je npr. tudi vozilo, se je nemogoče izogniti vdihavanju tobačnega dima. Potrjeno je, da dolgotrajna izpostavljenost tobačnemu dimu lahko med pasivnimi kadilci privede do razvoja istih bolezni kot pri kadilcih. Pri tem je visokemu tveganju še posebej izpostavljeno zdravje dojenčkov in majhnih otrok. Otroci, ki so pasivni kadilci, pogosteje obiščejo zdravnika, imajo slabše razvita pljuča, pogosteje zbolijo za pljučnico ali bronhitisom in imajo pogostejše zdravstvene zaplete. Pasivno kajenje lahko povzroči tudi nenadno smrt dojenčka.  

Poskrbimo za zaščito otrok, družinskih članov in sebe pred pasivnim kajenjem. 

Ko kadite v avtu, pasivno kadijo tudi sopotniki

Če kadimo in s tem škodimo sebi, to še ne opravičuje ogrožanja zdravja drugih. »Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina ali drug zaprt prostor, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima. Zato prepovejmo kajenje v vozilu, tudi če je vključeno prezračevanje ali so odprta okna. Prav tako poskušajmo v največji možni meri zagotoviti, da nihče ne kadi v bližini naših otrok«, so v sporočilu za javnost zapisali na Ministrstvu za zdravje.

O akciji

Policisti bodo ob začetku novega šolskega leta od 3. do 9. septembra 2018 nadzirali tudi kajenje tobačnih in povezanih izdelkov v vseh vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter voznike s pomočjo letakov osveščali o škodljivosti pasivnega kajenja v vozilu. Ministrstvo za zdravje bo v sodelovanju z NIJZ, nevladnimi organizacijami in mediji v septembru izvajalo osveščanje o škodljivosti pasivnega kajenja prek družbenih omrežij, posebej na Facebook strani Slovenija piha 0,0, kjer poteka tudi nagradna igra.

Letos se je akciji pridružil Val 202, ki bo z vsebinami opozarjal na pasivno kajenje, in TV Slovenija z brezplačnimi objavami spota.

Aktivnosti bodo izvajale tudi nevladne organizacije, s katerimi ministrstvo na področju varovanja in krepitve zdravja, pa tudi AMZS na področju varnosti v cestnem prometu.

Ključne besede


zdravjeotrocikajenje v avtuotroci v avtu