Garaža: kresala so se mnenja in oblikovale ideje

Novice

AMZS je gostil dijake in študente, ki jih skrbi in zanima mobilnost prihodnosti - na idejnem dnevu so iskali ideje za Festival mobilnosti Garaža 2020, ki bo zaživel junija prihodnje leto.


Mladi ustvarjalci, željni učenja in reševanja izzivov, so v družbi mentorjev, panelistov in gostov - mlade sta med drugim motivirala vloger Ciril Komotar in olimpijska podprvakinja v plavanju Sara Isaković - na idejnem dnevu v prostorih AMZS viharili možgane, razmišljali o mobilnosti prihodnosti ter v zvezi s tem iskali rešitve na sedem zastavljenih izzivov:

  1. Paket mobilnosti po moji izbiri: študentski bon mobilnosti
  2. Nov bonton mobilnosti: kako odgovornost pri vožnji postane kul?
  3. Kako uvidevno in učinkovito preprečiti prekomerno pitje in potem vožnjo?
  4. Poraba alkohola in drog med mladimi
  5. Kako si premikanje lahko naredim zanimivo, prijetno in zabavno?
  6. Trajnost premaga udobje
  7. Očistimo ceste vozil

Izhodišča izzivov so bili družbeni izzivi na področju mobilnosti: odgovornosti, napredka mobilnosti in trajnosti. Oblikovani so bili na podlagi raziskovalnih ugotovitev nacionalnih in mednarodnih organizacij ter prepoznanih razvojnih izzivov sodelujočih partnerjev.  S ciljem, da so izzivi čim bolj konkretizirani in predstavljivi, so bili pretežno oblikovani iz konkretnih življenjskih situacij in so naslavljali obnašanje (konkretnih) ljudi, moč navad in potrebo po spremembah (kulture).

Skupine so pri reševanju izzivov in oblikovanju končnih predlogov, ki so ga predstavili ostalim skupinam ter panelistom, usmerjali mentorji, ki so v pomoč pripravili ugotovitve in izsledke raziskav, ki so se nanašali na konkretne izzive. Skupine so ob tem morale razmisliti, kako bi lahko njihove ideje zaživele na samem Festivalu mobilnosti Garaža 2020. Tam bodo imele ideje tri možnosti uveljavitve - kot program na odru, kot aplikacija ali pa v sami garaži. Možnosti za to v Stožicah, kjer je junija 2020 pričakovati okoli 5000 mladih, so res velike.

"Dejstvo je, da smo Slovenci narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Veliko dokazov za to je v Slovenskem kvIZUMu. Z Garažo pa dokazujemo, da smo sposobni tudi družbenih inovacij," je po uspešnem celodnevnem razvoju družbenih inovacij poudarila Edita Krajnović iz podjetja Mediade, s katerim AMZS snuje festival mobilnosti Garaža 2020.

Nikoli ne dvomite, ali lahko majhna skupina resnih in predanih ljudi spremeni svet. V resnici je to edino, kar ga sploh lahko. (Margaret Mead)

 

 

Ključne besede


mobilnostFestival mobilnostiGaraža 2020idejedružbena inovacija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji