Avto-moto zvezi Slovenije prestižna nagrada Prince Michael International Road Safety Award

Novice

Nagrada za 12-letno delovanje pri projektu EuroRAP, program ocene varnosti cest.


Avto-moto zveza Slovenije je za dolgoletno izvajanje projekta EuroRAP – European Road Assessment Programme (program ocene varnosti cest) včeraj v Londonu prejela prestižno britansko nagrado s področja prometne varnosti Prince Michael International Road Safety Award. Priznanje sta prevzela predsednik AMZS Anton Breznik in generalni sekretar ter vodja projekta EuroRAP mag. Jure Kostanjšek.

Prestižna mednarodna nagrada Prince Michael International Road Safety Award, poimenovano po princu Michaelu iz Kenta, bratrancu njenega veličanstva kraljice Elizabete, se podeljuje za izjemne dosežke in inovacije na različnih področjih zagotavljanja in izboljšanja varnosti v cestnem prometu. Vsako leto se med prispelimi prijavami z vsega sveta prepoznajo ter nagradijo najbolj izjemne mednarodne pobude ter aktivnosti.

AMZS je letošnjo nagrado Prince Michael International Road Safety Award prejel za 12-letno delovanje pri projektu EuroRAP – European Road Assessment Programme (program ocene varnosti cest). AMZS, največja slovenska nevladna organizacija na področju prometne varnosti, ki združuje 90 avto-moto društev in klubov ter skoraj 80 tisoč članov, je aktiven na vseh treh segmentih prometne varnosti: varna vozila, varni udeleženci v prometu ter varna infrastruktura. Pri slednjem med drugim že od leta 2008 izvaja neodvisno ocenjevanje prometno varnostnih parametrov cest in obcestja po protokolih iRAP/EuroRAP, kjer sledi standardu cest »Najmanj 3 zvezdice«.

AMZS je od leta 2008 izdelal oceno stopnje tveganja »Risk Rating« za obdobja 2006–2008, 2009–2011, 2012–2014 in 2015–2017. V okviru mednarodnega projekta SENSoR je izdelal oceno stanja prometno varnostnih parametrov cest in obcestja »Star Rating« za 3200 kilometrov državnih cest, v letih 2016–2019 pa za dodatnih 800 kilometrov državnih cest v Sloveniji.

Čestitamo AMZS za prestižno priznanje Prince Michael International Road Safety Award, hkrati pa si želimo, da bi bilo v uresničevanje EuroRAP standarda cest »Najmanj 3 zvezdice« vključenih čim več upravljavcev cest ter drugih deležnikov na področju prometne varnosti po Evropi,

je ob pomembnem dogodku za AMZS in združenje EuroRAP dejala Lina Konstantinopoulou, generalna sekretarka združenja EuroRAP. 

Odlično sodelovanje v okviru združenja EuroRAP dokazuje tudi dejstvo, da je bil prav v Ljubljani ustanovljen Evropski inštitut za ocenjevanje cest.

Z uvedbo lastnega merilno-ocenjevalnega sistema cest, s sodelovanjem v mednarodnem projektu RADAR (Risk Assessment on Danube Area Roads) ter z licenciranjem strokovnjakov za program »Star Rating za območja šol« bo AMZS tudi v prihodnje nadaljeval prizadevanja za varnejše ceste. Kmalu pričakujemo podpis nove pogodbe izvajanja EuroRAP procedur za slovenske avtoceste in hitre ceste v obdobju 2020–2023,

je načrte za nadaljnje delo na tem področju predstavil mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar AMZS in vodja projekta EuroRAP.

AMZS je sicer od združenja EuroRAP že prejel nagrado za uvajanje procedur EuroRAP za leti 2009 in 2010, Prometnotehniški inštitut fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, strokovna in tehnična podpora slovenskega konzorcija EuroRAP pa je bil leta 2015 nagrajen za strokovno pomoč AMZS pri izvajanju projekta SENSoR. Slovenski konzorcij EuroRAP poleg omenjenih združuje še Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za notranje zadeve – Policijo, Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) in Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS).

EuroRAP je mednarodno neprofitno združenje nacionalnih in regionalnih upravljavcev cest, avtomobilskih klubov, nevladnih organizacij za varnost v cestnem prometu ter različnih raziskovalcev in strokovnjakov. Združenje podpira aktivnosti v 27 evropskih državah, v okviru krovnega združenja iRAP pa v več kot 100 državah po svetu. Edinstven namen EuroRAP je zagotavljanje celovitega in standardiziranega pristopa pri ocenjevanju varnosti v cestnem prometu z uporabo lastnih protokolov, da bi zagotovili Evropo brez najhujših prometnih nesreč, z namenom doseganja trajnostnih ciljev Združenih narodov in ciljev v okviru EU Direktive 2008/96 / ES o upravljanju varnosti cestne infrastrukture.

Video: Tretje oko za varnejše ceste

Ključne besede


EuroRAPAnton BreznikJure Kostanjšekprometna varnost

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji