Sodelujte v raziskavi projekta Drive2theFuture o avtomatizaciji vozil

Novice

AMZS sodeluje pri projektu FIA Regije I Drive2theFuture, ki preko posebnega vprašalnika raziskuje sprejemanje avtonomnih vozil znotraj različnih vrst prometa.


Sodobna vozila, ne glede na obliko prevoza, postajajo vse bolj povezana in avtomatizirana. To odpira številna vprašanja o vlogi voznika (ali operaterja, pilota, kapitana) v takšnih vozilih (avtomobili, tovornjaki, vlaki, ladje, letala). Zlasti interakcija med človekom in strojem postaja vse bolj zapletena v okolju z višjimi stopnjami kvalitativnih in kvantitativnih informacij, avtomatizirano izmenjavo podatkov (v vozilo in iz vozila) in vse večjo stopnjo avtomatizacije (sistemi, operacije).

Cilj z evropskimi sredstvi podprtega projekta Drive2theFuture je pripraviti »voznike«, potnike in upravljalce vozil prihodnosti na uporabo povezanih in avtomatiziranih vrst prometa, hkrati pa proizvajalcem teh vozil pomagati razumeti želje in potrebe njihovih uporabnikov.

Poudarek je na človeški razsežnosti pri razvoju avtonomnih vozil, predvsem glede:

  • sprejemanja povezovanja in avtomatizacije (varovanje podatkov, vloga človeka),
  • razvoja ustreznih in uporabniku prijaznih vmesnikov v avtomatiziranih vozilih,
  • interakcije vozil in etičnih vprašanj pri sprejemanju odločitev,
  • usposabljanja »voznikov« avtomatiziranih vozil.

Pomagajte nam bolje razumeti vaše izbire v prometu in izpolnite anketo

Pomagajte nam bolje razumeti vaše izbire v prometu in izpolnite anketo, ki nam bo v pomoč pri raziskavi sprejemanja avtonomnih vozil znotraj različnih vrst prometa: https://www.soscisurvey.de/drive2thefuture_si/

Anketa je razdeljena na štiri glavne sklope, ki se navezujejo na različne vrste prometa, cestni, železniški, pomorski in zračni promet. Vsak sklop vsebuje kratek opis pomena avtomatizacije za posamezno vrsto prometa s preprostimi primeri ter nekaj izbirnih vprašanj. Predviden čas izpolnjevanja je 10-15 minut.

Ključne besede


anketaFIA Regija Ivprašalnikavtonomna vozilaavtomatizacijaprometDrive2theFutureprojekt

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

25

Priljubljenost članka

25

Shrani

Delite s prijatelji