Odslej na Veliki planini plačljivo parkiranje

Novice

Od 17. julija 2020 so parkirišča pod Veliko planino plačljiva.

Vir: www.velikaplanina.si
Vir: www.velikaplanina.si

Na parkiriščih pod Veliko planino, na cesti od Kranjskega Raka proti Mali in Veliki planini, občina Kamnik od 17. julija 2020 dalje zaračunava parkirnino. Cilj je zmanjšanje obremenjevanja okolja ter boljša ureditev parkiranja vozil, brez oviranja prometa.

Parkiranje je možno plačati na križišču pred parkiriščem na Rakovih ravneh. Plačljiva bodo parkirišča Jelšev konfin, na Kisovcu, Rakove ravni, Ušivec in Mačkin kot.

Cena parkiranja za motorna kolesa je 5 evrov na dan, za osebna vozila 7 evrov na dan, za kombije in avtodome 20 evrov na dan, za avtobuse in minibuse pa 50 evrov na dan.

Možen je tudi nakup letne karte, ki za motorna kolesa znaša 25 evrov, osebna vozila 35 evrov, kombije in avtodome 100 evrov ter avtobuse in minibuse 250 evrov.

Plačilo parkirnine je urejeno tudi preko poslanega SMS sporočila (razen za avtobuse). Na vseh označenih parkiriščih so na informacijskih tablah objavljena navodila na katero telefonsko številko morate poslati SMS sporočilo z registrsko številko vozila.

Na cesti na Mangartsko sedlo omejitev števila vozil

Na cesti na Mangartsko sedlo je po novem hkratno število vozil omejeno, predvsem zaradi zagotavljanja prometne varnosti, pomanjkanja parkirnih mest in umirjanja prometa na območju sedla. Na Mangartski planini je postavljena zapornica s števcem prometa, pri odcepu ceste pri Mlinču pa prikazovalnik zasedenosti parkirnih mest. Ob doseženi zmogljivosti ceste in parkirišča na Mangartskem sedlu se bo zaprla avtomatska zapornica in se do sprostitve parkirnih mest ne bo več odprla.

Za obiskovalce je v juliju in avgustu na Mangartsko sedlo organiziran tudi brezplačen javni prevoz iz Loga pod Mangartom. Odhodi so vsako polno uro med 6. in 17. uro.

Za vožnjo na Mangartsko sedlo se sicer plačuje ekološka taksa, ki za motorje in osebna vozila znaša 5 evrov.

V Sloveniji se plačujejo še nekatere gorske ceste in parkirišča

Po naših podatkih se v Sloveniji plačuje še nekatere gorske ceste in parkirišča. Vstopnina v Logarsko dolino za osebna vozila znaša 7 evrov, za motorje 5 evrov, cestnina na planino Blato znaša za osebna vozila 12 evrov na dan. Cena parkirišča pred planino Blato je 1,5 evrov na uro (v juliju in avgustu 3 evre na uro), na prelazu Vršič za motorna kolesa 3 evre na dan, za osebna vozila 5 evrov in za avtobuse 15 evrov na dan. V Planici je cena parkiranja 2,5 evrov na dan oziroma 12 evrov na dan za avtobuse. Za vse, ki bodo parkirali v Vratih, je cena za osebna vozila 5 evrov, pri slapu Peričnik pa 3 evre. Cena parkiranja na Pokljuki je 7 evrov na dan.

Ključne besede


Planicaprometne informacijegorske cesteumirjanje prometaVelika PlaninaMangartLogarska dolinaPokljukaVršičplanina Blatodolina Vrata

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

27

Priljubljenost članka

27

Shrani

Delite s prijatelji