AMZS bo pozorno spremljal dogajanje na trgu pogonskih goriv

Novice

Vlada Republike Slovenije je po sprostitvi cen naftnih derivatov na bencinskih servisih ob avtocestnem križu in hitrih cestah sedaj sprostila še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest. Avto-moto zveza Slovenije bo pozorno spremljala dogajanje na trgu pogonskih goriv, saj obstaja bojazen, da se bodo cene, glede na specifično situacijo slovenskega trga z naftnimi derivati, dvignile.


AMZS je že leta 2016, ko je vlada sprostila cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestnem križu in hitrih cestah izpostavil, da se bodo cene teh goriv ob avtocestnem križu in hitrih cestah zvišale oziroma da se ne bodo znižale – že pred deregulacijo leta 2016 so imeli namreč naftni trgovci možnost prodajati goriva po nižjih cenah od določenih, pa tega niso počeli. Praksa je pričakovanja potrdila: v zadnjih štirih letih so bile cene goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, sicer minimalno, a vseeno višje kot na drugih bencinskih servisih.

AMZS se vsekakor zavzema za načela delovanja prostega trga, ki praviloma res prinaša prednosti za potrošnike, vendar le ob pogoju, da prosti trg pravilno deluje. Glede na obstoječe razmere na slovenskem trgu z naftnimi derivati pa izraža zaskrbljenost, da ta ne bo deloval na način, ki bi zagotavljal konkurenčnost ponudbe oziroma cen.

AMZS bo spremljal dogajanje na trgu ter si še naprej prizadeval za osveščenost svojih članov in drugih voznikov, ki jim priporoča, naj točijo gorivo tam, kjer je ceneje – to informacijo lahko najdejo v brezplačni AMZS mobilni aplikaciji. V sodelovanju s tujimi avtomobilskimi klubi pa AMZS na svoji spletni strani omogoča tudi spremljanje cen goriv po evropskih državah, s čimer voznikom svetuje ter pomaga pri načrtovanju poti v tujini. 

 

Vaše mnenje?

Vaše mnenje nam je pomembno.

Menite, da se bodo cene pogonskih goriv zvišale?

 

Ključne besede


stališče AMZSmobilnostnafni derivatigorivocene goriv

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

100

Priljubljenost članka

100

Shrani

Delite s prijatelji