Zaključek projekta Dijaki dijakom za varno mobilnost

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem so se dijaki, učitelji, ravnatelji in sodelujoči partnerji zbrali na zaključnem dogodku projekta Dijaki dijakom za varno mobilnost.


Namen triletnega projekta Dijaki dijakom za varno mobilnost (2017-2020), pri katerem je kot eden od partnerjev sodeloval tudi AMZS, je bil o pomenu varne mobilnosti ozavestiti čim več dijakov.

Na 34 srednjih šolah, dijaških domovih in šolskih centrih so se dijaki povezali v klube Dijaki za varno mobilnost, v okviru katerih so opravljali različne preventivne aktivnosti s ciljem razvijanja kompetence varne mobilnosti, predstavljali svoje dosežke na področju varne mobilnosti in se medsebojno povezovali z namenom izmenjave ter širjenja znanja in izkušenj. 

V projektu je sodelovalo 34 srednjih šol, od tega 14 gimnazij. Vključenih je bilo okrog 350 dijakov, 60 profesorjev, 34 ravnateljev šol. Na delovnih srečanjih z ravnatelji in profesorji so bile predstavljene aktivnosti projekta, delavnice partnerjev, analizirane so bile opravljene aktivnosti na šolah.

Nosilec projekta je bil Zavod RS za šolstvo. Projekt je vodila Marta Novak skupaj z ostalimi sodelavci. Sodelujoči partnerji projekta: Javna agencija RS za varnost prometa, Policija, ministrstvo za infrastrukturo, AMZS in nevladne organizacije ter društva, kot so Rdeči križ Slovenije, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, Triglav Lab in drugi.

AMZS je kot eden od partnerjev v času projekta izvedel 14 delavnic na srednjih šolah in štiri delavnice v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Na delavnicah na šolah je o prometni varnosti predaval AMZS inštruktor varne vožnje Marko Bračič, vodja projektov na AMZS Katarina Možina pa je predavala o tem, kako spodbuditi druge k odgovornemu ravnanju v prometu. V AMZS Centru varne vožnje se je inštruktorju Bračiču na delavnicah pridružila tudi Monika Ropotar.

Zabavno-poučno druženje na Vranskem

AMZS je gostil zaključni dogodek na Vranskem, kjer je za dijake in učitelje pripravil poučno-zabavno druženje. Pomerili so se v avtomobilskem nogometu, vožnji skozi drseči ovinek, zanašanju zadka vozila, se poskusili rešiti iz prevrnjenega vozila ter preizkusili svoje motorične sposobnosti ob nadetju posebnih očal, ki simulirajo opitost, utrujenost in stanje ob uživanju marihuane.

Dijaki so na dogodku dobili posebna potrdila, tri šole pa se prejele potrdila o trajnem nazivu Šola kot središče varne mobilnosti, s katerim so se zavezale, da bodo še naprej ozaveščale o pomenu varne mobilnosti. To so Strokovno izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in srednja šola Kočevje ter Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje.

 

Cilji akcije Dijaki dijakom:

  • dijake ozavestiti o pomenu varnosti in ustreznem ravnanju v cestnem prometu;
  • pri dijakih krepiti veščine za kulturo vedenja v cestnem prometu ter zdrav način življenja;
  • dijake spodbujati k razvoju pozitivnega odnosa do okolja;
  • dijake, strokovne delavce na šoli in starše informirati o načrtovanih aktivnostih v okviru akcije;
  • strokovne delavce srednjih šol usposobiti za strokovno podporo dijakom pri opravljanju aktivnosti za varno mobilnost;
  • promovirati varno mobilnost v neposrednem in širšem okolju;
  • povezovati različne potencialne partnerje z namenom vsesplošnega ozaveščanja o varni mobilnosti.

Ključne besede


varna mobilnostAMZS Center varne vožnje na Vranskemmladi voznikiprojektDijaki dijakom

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji