Podpora Dnevu vseslovenskega sajenja medovitih rastlin

Novice

AMZS bo skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije ozaveščal o vplivu prometa na čebele in druge opraševalce. Pridružuje se tudi pobudi "Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin", ki bo 26. marca 2022.


AMZS začenja partnerstvo s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS) z namenom iskanja sinergij na področju članstva in varne mobilnosti, kjer bo sodeloval tudi AMZS Center varne vožnje na Vranskem. Za sodelovanje oziroma partnerstvo s Čebelarsko zvezo Slovenije smo se odločili tudi z namenom ozaveščanja o vplivu prometa na čebele in druge opraševalce. Ob tem se pridružujemo pobudi "Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin", ki bo 26. marca 2022.

K sodelovanju smo povabili svoja društva, pri zunanjih ureditvah naših centrov pa smo se zavezali upoštevati pobudo ČZS za saditev medovitih rastlin.

ČZS v sodelovanju s številnimi partnerji že dolga leta spodbuja sajenje medovitih rastlin, s pobudo "Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin" pa želi na tem področju narediti še odločnejši korak.

Pomemben cilj projekta je povečati medovitost Slovenije in poskrbeti za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. Brez opraševalcev bo namreč pridelava hrane še bolj otežena, pri čemer je treba vedeti, da je 70 % pridelane hrane na svetu odvisne od opraševalcev. Želja ČZS je tudi, da bi ta pobuda postala ne le evropska, temveč svetovna.

Na "Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin" bodo čebelarji, kot tudi vsi zainteresirani posamezniki, medovite rastline sadili na večjih ali manjših površinah: v slovenskih gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, na javnih površinah – v parkih in drugod. "S tem plemenitim delom bomo vsi skupaj poskrbeli za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočili nove vire vir hrane za njihov razvoj," so zapisali v ČZS.

Čebelam in drugim opraševalcem lahko večino dni v letu pomagamo s sajenjem pravih rastlin

K večji medovitosti Slovenije lahko prispevamo tudi z izborom rastlin, ki jih sadimo v cvetlične lončke in na vrtovih.

Čebelam in drugim opraševalcem s pravilnim izborom rastlin zagotovimo dodaten vir medičine in cvetnega prahu v brezpašnem obdobju.

#amzsNasvet:
Med drevesi so za sajenje še zlasti priporočljive avtohtone sadike medovitih dreves, kot so lipa, javor, kostanj, jablana, hruška, češnja ... Priporočila, katere rastline izbrati med cvetočimi oziroma okrasnimi rastlinami, je mogoče najti na tej povezavi.

Ključne besede


AMZS članstvookoljeprometpobudačebeleČebelarska zveza Slovenijemedovite rastline

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

17

Priljubljenost članka

17

Shrani

Delite s prijatelji