70 let AMD Radovljica

Novice

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez je ob jubileju zaslužnim članom društva podelil odličja AMZS.


Avto-moto društvo Radovljica je včerajšnjem občnem zboru obeležilo 70-letnico delovanja. Častitljivi jubilej je želelo proslaviti že lani – ustanovljeno je bilo namreč leta 1951, a zaradi covidnih razmer srečanje članov ni bilo mogoče. Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez je ob tej priložnosti zaslužnim članom društva podelil odličja AMZS, dolgoletnemu predsedniku Cvetu Kvasniku plaketo AMZS, društvu pa za okroglo obletnico jubilejno listino. 

Tokratni občni AMD Radovljica je bil tudi volilen. Člani so še en mandat vodenja društva zaupali dosedanjemu predsedniku Cvetu Kvasniku.  

O AMD Radovljica

Začetki AMD Radovljica segajo v leto 1949, ko je delovalo kot sekcija AMD Bled in nekaj časa tudi AMD Jesenice. Januarja 1951 so mentorji in ljubitelji motorizacije v Radovljici organizirali ustanovni občni zbor »avtomobilističnega-motociklističenga društva Radovljica«. Ključni cilji društva so bili razvoj motorizacije in motošporta, pridobivanje članstva in skrb za prometno vzgojo voznikov motornih vozil.

Zanimanje za motošport med člani je bilo vse večje in začeli so se udeleževati najrazličnejših tekmovanj, kjer so zelo uspešno nastopali. Posebna komisija za vzgojo mladine v prometu je v sodelovanju s šolami organizirala prometna tekmovanja in predavanja o prometu ter prometne krožke. Veliko energije je društvo vlagalo tudi v večanje števila članov, zato je organiziralo izlete in prireditve, s čimer je krepilo vezi med člani.

Vse večji razvoj motorizacije in povečevanje števila članov je narekovalo nov način poslovanja v smeri pridobivanja lastnih finančnih sredstev. Društvo se je začelo ukvarjati z nudenjem storitev, kot so prevozi z lastnim avto parkom in tovornjakom. Hkrati se je povečala aktivnost  avto šol.

Delovanje društva se je vse do leta 1967 odvijalo najprej v zasebnih, kasneje pa v najetih prostorih, a ti niso ustrezali dejavnosti. Društvo je zato leta 1966 od KZ Radovljica odkupilo staro gospodarsko poslopje v Predtrgu – z namenom, da si uredi lasten društveni dom. Zahvaljujoč aktivnostim UO AMD Radovljica in podpori Skupščine občine Radovljica in Avto-moto zveze Slovenije, ki sta društvo podprli pri njegovih prizadevanjih, ima društvo že več kot pet desetletij lastne prostore, v katerih se lahko odvijajo društvene aktivnosti. Društveni dom je med drugim pripomogel h krepitvi dejavnosti avto šole, k čemur je prispevalo tudi večanje števila motornih vozil na slovenskih cestah. Avto šola je imela sodobno opremljeno učilnico, nov vozni  park za pouk praktične vožnje, izšolane inštruktorje praktične vožnje in teoretičnega  pouka. Nova zakonodaja na tem področju iz devetdesetih letih prejšnjega stoletja je delovanje avto šol otežila, zato se je vodstvo društva odločilo, da s to dejavnostjo preneha. 
 
Vzporedno se je v društvu razvijala športna dejavnost. Člani so organizirali terenske vožnje, izlete v neznano z lastnimi vozili in turistične rallyje za člane sindikatov podjetij iz lokalnega okolja, kasneje pa še hitrostne motociklistične dirke po ulicah in cestah gorenjske regije. Ko se je začel v Sloveniji razvijati motokros, je ta atraktivna motošportna panoga dobila privržence tudi v AMD Radovljica. Člani so se udeleževali republiških in državnih tekmovanj. Pri Lescah so zgradili svoj motokros poligon.

Leta  2013 so se AMD Radovljica kot sekcija pridružili mladi tekmovalci  v motokrosu in enduru, kar je društvu dalo nov zagon. Fantje in dekleta beležijo dobre rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih.                                                                        

Ključne besede


Andrej BrglezAMD Radovljica

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

8

Priljubljenost članka

8

Shrani

Delite s prijatelji