Aleksandru Stančiču priznanje častni član AMZS

Novice

AMD Moste je danes proslavilo 60 let delovanja društva. Ob tej priložnosti je generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije dolgoletnemu predsedniku društva Aleksandru Stančiču podelil priznanje častni član AMZS.


Člani Avto-moto društva Moste so na današnjem občnem zboru praznovali tudi 60-letnico delovanja društva, ki bi morala biti že pred dvema letoma (društvo je bilo ustanovljeno leta 1960), a proslavitev častitljivega jubileja je bila zaradi epidemije covida-19 onemogočena. Generalni sekretar mag. Jure Kostanjšek je društvu za pomembno obletnico podelil jubilejno listino, dolgoletnemu predsedniku društva Aleksandru Stančiču pa priznanje častni član AMZS. O slednjem je Skupščina AMZS sicer odločala že leta 2020, a tudi predaja tega priznanja je bil v minulih dveh letih zaradi epidemije neizvedljiva. Aleksander Stančič se je tako pridružil drugim prejemnikom tega najvišjega priznanja Avto-moto zveze Slovenije: Jožefu Zimšku, Marjeti Marjetki Česnik, Stanku Šmirmaulu, Jožetu Guzaju, Mariji Podvršič in Petru Podgoršku, ki so priznanje prejeli v preteklih letih, ter Danilu Arčanu, ki ga je dobil letos. 

Aleksander Staničič je postal član AMZS že kot mladinec – najprej kot tekmovalec z motornim kolesom in kasneje kot voznik rallyja. Kmalu po tem, ko je bilo leta 1960 ustanovljeno AMD Moste, je postal njegov član. Vsa leta je v njem aktivno sodeloval, tako med začetnimi težavami pri delovanju društva kot pri ustanovitvi športne komisije in vzpostavitvi pridobitne dejavnosti društva – avtošole. Kot vestnega in delovnega člana ga je takratno vodstvo društva kandidiralo v organe Avto-moto zveze Slovenije. Kot športnik je postal predsednik športne komisije in jo vodil osem let. Ko je bil imenovan v odbor za avto-moto šport, je prevzel predsedniško funkcijo in v njej vztrajal celih 24 let. Bil je zagovornik enotne športne dejavnosti pod odkrijem AMZS in je odločno nasprotoval ideji o odcepitvi avto-moto športa oziroma ustanoviti AŠ 2005. Med predsedovanjem v odboru avto-moto športa v AMZS je bil izvoljen oziroma imenovan za predsednika zveznega odbora za avto-moto šport Jugoslavije. To funkcijo je opravljal en mandat. V celotnem 24-letnem obdobju je bil član predsedstva AMZS. Izvoljen je bil tudi v nadzorni organ AMZS, kjer je aktivno deloval in skrbel za zakonito porabo sredstev. Kot predsednik zveznega odbora za avto-moto šport je sodeloval pri vseh organizacijah motodirk v takratni Jugoslaviji. Tudi kot predsednik odbora za avto-moto šport pri AMZS je bil glavni organizator in koordinator pri pripravi in izvedbi avto-moto dirk, tako v takratni SRS kot kasneje v samostojni državi. Pri organizaciji dirk, tako zveznih kakor republiških, je vseskozi sodeloval z mednarodnimi organizacijami FIA in FIM, katerih članica je AMZS, ter s tem krepil ugled Avto-moto zveze Jugoslavije, katere članice je bila takrat Avto-moto zveza Slovenije, in AMZS. 

Delovno predsedstvo občnega zbora AMD Moste (od leve): Aladar Belec, Zvone Milkovič, Aleksander Stančič in Branko Vršnik

Ključne besede


AMD MosteJure Kostanjšekobletnicačastno članstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

3

Priljubljenost članka

3

Shrani

Delite s prijatelji