Premierni specialni trening za gibalno ovirane motoriste

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je prvič potekal specialni trening za gibalno ovirane motoriste, na katerem so pod budnim očesom AMZS inštruktorja trenirali obvladovanje svojega vozila, t. i. trikolesnika.


Specialni trening za gibalno ovirane motoriste, ki je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekal v nedeljo, 26. maja 2024, je izvedla Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z AMZS in društvom MzM - Motoristi za motoriste z namenom motoristom z gibalnimi omejitvami omogočiti trening varne vožnje v varnem okolju in izboljšanje vozniških veščin ter poskrbeti za njihovo varno udeležbo v prometu.

Na trike motornih kolesih, t. i. trikolesnikih, so pod budnim očesom AMZS inštruktorja Vojka Safrana trenirali obvladovanje vozil in se preizkusili v kritičnih situacijah, ki bi se lahko pripetile tudi na cesti. Trening je bil prilagojen značilnostim motorjev, praktične vaje na poligonu so potekale tako na asfaltnih površinah kot drseči podlagi.

Trike motorna kolesa so po voznih lastnostih bolj podobna avtomobilom kot motorjem, vendar so zaradi treh točk, v katerih so v stiku s podlago, slabše bočno stabilna. Pravilno upravljanje z vozilom in poznavanje fizikalnih omejitev je zato izrednega pomena. Zaviranje v sili je oteženo, saj so vozila pogosto brez sistema ABS, velik izziv je tudi izogibanje oviram, saj obstaja nevarnost prevrnitve ob nenadni spremembi smeri.

AMZS nasvet

  • Tudi za gibalno ovirane motoriste velja ustrezna psihofizična priprava na vožnjo.
  • Hitrost in vožnja naj se prilagodi glede na omejitve in predpise in ob upoštevanju tehničnih omejitev vozila ter sposobnosti voznika.

  • Defenzivna vožnja bo omogočila pravočasno prepoznavanje potencialnih nevarnosti.

  • Manevri reševanja so na trike motorjih še zahtevnejši, zato so znanje in izkušnje s treninga varne vožnje zelo koristni.