Od 1. januarja nova pravila razvrščanja v primeru zastoja oz. nesreče

Novice

V primeru prometnih nesreč je zelo pomembna hitra pomoč udeležencem, zato je tudi zelo pomembno, da se intervencijskim službam omogoči hiter dostop do kraja dogodka.

V Avstriji bo 1. januarja 2012 pričel veljati zakon o obveznem razvrščanju vozil v primeru zastoja na njihovih cestah. Pri tem sam vzrok zastoja ni pomemben. Ob zastoju na regionalnih cestah je potrebno vozilo umakniti na skrajni desni rob vozišča in tako po sredini ceste narediti dovolj prostora za intervencijska vozila.

V primeru zastoja na cestah z dvema voznima pasovoma v eno smer (hitre ceste in avtoceste) se vozila na levem voznem pasu (prehitevalni pas) pomaknejo čim bolj levo, vozila na desnem voznem pasu pa se umaknejo skrajno desno.

Na cestah s tremi ali več voznimi pasovi velja podoben sistem. Vozila na zunanjem levem pasu se pomaknejo skrajno levo, vsa ostala vozila na drugih voznih pasovih pa se pomaknejo čim bolj desno.

Kazen za neupoštevanje pravil razvrščanja je 726 evrov, v primeru dodatnega oviranja intervencijskih vozil pa tudi do 2.180 evrov. Omeniti velja, da podoben zakon o pravilnem razvrščanju vozil v primeru zastojev že od leta 2008 velja tudi v Sloveniji. Kazen za neupoštevanje določil je 200 evrov.

Animacija pravilnega razvrščanja:

Video posnetek nepravilnega razvrščanja in težav pri dostopu intervencijskega vozila na štajerski avtocesti:

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji