Od 7. aprila sistematično preverjanje vseh potnikov na zunanjih mejah schengna

Novice

Zaradi spremembe Zakonika o schengenskih mejah bo od 7. aprila 2017 na meji s Hrvaško uvedeno sistematično preverjanje vseh oseb, tudi državljanov Evropske unije, ki sicer uživajo pravico do svobode gibanja. Posledično lahko pri prestopu meje s Hrvaško zlasti med prazniki in v turistični sezoni pričakujemo daljše čakalne dobe. V AMZS svetujemo, da se na pot odpravite ob manj obremenjenih dnevih in urah ter da za prestop meje uporabite manj obremenjene mejne prehode. Stanje na mejnih prehodih lahko preverite v AMZS informacijskem centru na telefonski številki 01 5305 300 ter z AMZS mobilno aplikacijo.

Vir: www.policija.si
Vir: www.policija.si

V Uradnem listu Evropske unije (štev. L 74/1 z dne 18. 3.2017) je bila objavljena Uredba (EU) 2017/458 Evropskega parlamenta in Sveta s 15. marca 2017 o spremembi Uredbe (EU) 2016/399 v zvezi z okrepljenim preverjanjem v ustreznih zbirkah podatkov na zunanjih mejah. Gre za spremembo Zakonika o schengenskih mejah, ki bo spremenila dosedanje standarde opravljanja mejne kontrole predvsem pri državljanih Evropske unije in drugih osebah, ki uživajo pravico do svobode gibanja.

Potniki bodo tako odslej deležni sistematične mejne kontrole. Od 7. aprila 2017 bodo slovenski in hrvaški policisti pri vsakem prestopu meje potovalne dokumente za prestop meje pri vseh potnikih preverjali s pomočjo posebnih čitalnikov, in sicer v vseh podatkovnih bazah – schengenskem informacijskem sistemu (SIS), Interpolovi podatkovni zbirki o ukradenih in izgubljenih dokumentih ter v nacionalnih zbirkah podatkov o ukradenih, izgubljenih in razveljavljenih potnih listinah.

Poostrena kontrola potnikov se bo izvajala tako pri vstopu kot izstopu v schengensko območje. Posledično lahko pri prestopu meje s Hrvaško zlasti med prazniki in v turistični sezoni pričakujemo daljše čakalne dobe. V AMZS svetujemo, da se na pot odpravite ob manj obremenjenih dnevih in urah ter da za prestop meje uporabite manj obremenjene mejne prehode. Stanje na mejnih prehodih lahko preverite v AMZS informacijskem centru na telefonski številki 01 5305 300 ter z AMZS mobilno aplikacijo.

Namen sistematičnega preverjanja vseh potnikov je preprečevanje groženj notranji varnosti držav članic EU. Na spremembo Zakonika o schengenskih mejah je vplival predvsem pojav tujih terorističnih borcev, med katerimi se pojavljajo tudi državljani EU. Več informacij tudi na spletnih straneh Policije.

Ključne besede


Hrvaškapotovalni dokumenti

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji