Predsednik AMZS na FIA konferenci v Braziliji

Predsednik AMZS Anton Breznik se te dni udeležuje konference FIA v Braziliji. Konference se ne udeležujejo le številni predsedniki avtomobilskih klubov, temveč tudi mnogi voditelji držav in strokovnjaki iz različnih področij.

18. in 19. novembra brazilske oblasti gostijo že drugo svetovno konferenco na temo prometne varnosti v Braziliji. Ne udeležujejo se je le predstavniki nacionalnih avtoklubov temveč kar več kot sto vladnih delegacij iz celega sveta, ki jih sestavljajo strokovnjaki iz ministrstev in agencij iz področij transporta, policije, infrastrukture, zdravstva in razvoja.

Konferenca je priložnost za pregled napredka v »Desetletju za večjo varnost v prometu«, postavitev novih ciljev za naslednjih pet let z namenom zmanjševanja števila žrtev prometnih nesreč ter vzpostavljanje novih vezi in načinov, ki lahko pripomorejo k večji varnosti v prometu.

S skupnimi prizadevanji, s pomočjo inovativnega povezovanja se skupaj trudimo zmanjševati število prometnih žrtev. Predstavniki držav in drugi strokovnjaki, ki se letos sestajajo v Braziliji se strinjajo, da je potreben poudarek na konkretnih praktičnih rezultatih, ki imajo lahko občuten vpliv na to.

Fundacija FIA se pri tem osredotoča na štiri ključna področja:

• Povečanje učinkovitost varnostnih elementov in varnosti vseh udeležencev v prometu na 10 % najbolj nevarnih cest.
  • Zagotavljanje varnih cest za vse, s poudarkom na okolicah šol in območjih umirjenega prometa ter izboljšanju površin za pešce in kolesarje.
  • Zagotavljanje doseganja ustreznih varnostnih standardov pri vseh novih vozilih, kar pomeni tudi obvezne zračne blazine in sistem nadzora stabilnosti vozila (ESC) do leta 2020.
  • Oblikovanje odnosa in ravnanja voznikov skozi ozaveščanje in zakonska določila.

Del vsega tega smo tudi mi. Zato ima tudi predsednik AMZS Anton Breznik v okviru konference organizirana številna bilateralna srečanja, kjer se medsebojno iščejo vsebine in področja medsebojnega sodelovanja in izmenjav dobrih praks.

V okviru globalne konference za večjo varnost v cestnem prometu, se je predsednik srečal tudi z vnukinjo Nelsona Mandele, ki se udeležuje konference kot predstavnica žrtev prometnih nesreč in deluje na svetovni ravni kot zagovornik prometne varnosti.

FIAAnton Breznik