Petina otrok med vožnjo nepripetih

Novice

V Avto-moto zvezi Slovenije smo izvedli raziskavo o varnosti otrok v avtomobilu in vplivu otrok na voznike. Rezultati kažejo, da petina voznikov (22 %) otroke vsaj občasno pelje nepripete v otroškem sedežu, kadar se ti ne peljejo s starši. Dobra desetina (11 %) voznikov pa otroke na krajših relacijah vsaj občasno vozi nepripete. Za petino voznikov (21 %) je obnašanje otrok v avtu pogosto moteče, skoraj četrtina voznikov (23 %) pa je zaradi ukvarjanja z otrokom med vožnjo spregledala kaj pomembnega na cesti (odcep, prometni znak …).

Otroci naj bodo med vožnjo vedno ustrezno zavarovani.
Otroci naj bodo med vožnjo vedno ustrezno zavarovani.

Rezultati raziskave, izvedene v obliki spletne ankete, v kateri je sodelovalo 692 slovenskih voznic in voznikov (77 % žensk in 23 % moških), starih od 20 do 65 let, kažejo, da so vozniki na krajših relacijah, kot sta pot v šolo ali vrtec, pogosto manj zahtevni glede varnosti, kot je predpisano. Skoraj četrtina (23 %) voznikov priznava, da so otroka že vozili tako, da je otrok sedel pri nekom v naročju namesto na sedežu, 7 % pa, da so že vozili več potnikov (otrok), kot je bilo v vozilu registriranih sedežev.

Vožnje otrok v šolo in domov so pogosto povezane s pomanjkanjem časa, prometnimi konicami in drugimi dogodki, ki povzročajo nejevoljo voznikov in otrok v avtomobilu. V takšnem vzdušju v avtu so voznikove odločitve prepogosto prenagljene, napačne in nevarne. Petino (21 %) voznikov vedenje otroka med vožnjo pogosto moti, četrtina (23 %) jih pravi, da so že spregledali kaj pomembnega na cesti zato, ker so se med vožnjo ukvarjali z otrokom, 8 % anketiranih pa se je zaradi ukvarjanja z otrokom med vožnjo že znašlo v nevarni situaciji na cesti.

Kar 60 % vprašanih voznikov meni, da je obnašanje in komunikacija z otroki med vožnjo problem, o katerem je vredno govoriti. V AMZS se že vrsto let zavzemamo za osveščanje na področju varnosti najšibkejših udeležencev v prometu, sopotnikov in otrok. V sklopu mednarodnih projektov dvakrat letno izvajamo in objavljamo teste otroških sedežev v Motoreviji, reviji za člane AMZS, da bi staršem v čim večji meri olajšali izbiro in opozarjamo na pomen varnosti sopotnikov v vozilu. Stalno ozaveščanje na vseh ravneh je nujno, kot je nujna tudi stalna odgovornost vsakega od nas, da z lastnim zgledom doprinese k večji varnosti na cestah.

Pred šolskimi počitnicami v AMZS pozivamo svoje člane, naj se oglasijo v naših poslovalnicah in opravijo brezplačen preventivni pregled avtomobila, preden se odpravijo na pot. Posebej za družine pa smo pripravili ponudbo AMZS članstva Premium, ki poleg pomoči na cesti v Sloveniji in tujini, vključuje še celoletno zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini, v katerega so vključeni tudi družinski člani. Več o tem na www.amzs.si/premium.

 

 

Ključne besede


raziskavavarnostni pasotroci

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji