Petina otrok med vožnjo nepripetih

V Avto-moto zvezi Slovenije smo izvedli raziskavo o varnosti otrok v avtomobilu in vplivu otrok na voznike. Rezultati kažejo, da petina voznikov (22 %) otroke vsaj občasno pelje nepripete v otroškem sedežu, kadar se ti ne peljejo s starši. Dobra desetina (11 %) voznikov pa otroke na krajših relacijah vsaj občasno vozi nepripete. Za petino voznikov (21 %) je obnašanje otrok v avtu pogosto moteče, skoraj četrtina voznikov (23 %) pa je zaradi ukvarjanja z otrokom med vožnjo spregledala kaj pomembnega na cesti (odcep, prometni znak …).

Otroci naj bodo med vožnjo vedno ustrezno zavarovani.

Rezultati raziskave, izvedene v obliki spletne ankete, v kateri je sodelovalo 692 slovenskih voznic in voznikov (77 % žensk in 23 % moških), starih od 20 do 65 let, kažejo, da so vozniki na krajših relacijah, kot sta pot v šolo ali vrtec, pogosto manj zahtevni glede varnosti, kot je predpisano. Skoraj četrtina (23 %) voznikov priznava, da so otroka že vozili tako, da je otrok sedel pri nekom v naročju namesto na sedežu, 7 % pa, da so že vozili več potnikov (otrok), kot je bilo v vozilu registriranih sedežev.

Vožnje otrok v šolo in domov so pogosto povezane s pomanjkanjem časa, prometnimi konicami in drugimi dogodki, ki povzročajo nejevoljo voznikov in otrok v avtomobilu. V takšnem vzdušju v avtu so voznikove odločitve prepogosto prenagljene, napačne in nevarne. Petino (21 %) voznikov vedenje otroka med vožnjo pogosto moti, četrtina (23 %) jih pravi, da so že spregledali kaj pomembnega na cesti zato, ker so se med vožnjo ukvarjali z otrokom, 8 % anketiranih pa se je zaradi ukvarjanja z otrokom med vožnjo že znašlo v nevarni situaciji na cesti.

Kar 60 % vprašanih voznikov meni, da je obnašanje in komunikacija z otroki med vožnjo problem, o katerem je vredno govoriti. V AMZS se že vrsto let zavzemamo za osveščanje na področju varnosti najšibkejših udeležencev v prometu, sopotnikov in otrok. V sklopu mednarodnih projektov dvakrat letno izvajamo in objavljamo teste otroških sedežev v Motoreviji, reviji za člane AMZS, da bi staršem v čim večji meri olajšali izbiro in opozarjamo na pomen varnosti sopotnikov v vozilu. Stalno ozaveščanje na vseh ravneh je nujno, kot je nujna tudi stalna odgovornost vsakega od nas, da z lastnim zgledom doprinese k večji varnosti na cestah.

Pred šolskimi počitnicami v AMZS pozivamo svoje člane, naj se oglasijo v naših poslovalnicah in opravijo brezplačen preventivni pregled avtomobila, preden se odpravijo na pot. Posebej za družine pa smo pripravili ponudbo AMZS članstva Premium, ki poleg pomoči na cesti v Sloveniji in tujini, vključuje še celoletno zdravstveno in turistično zavarovanje v tujini, v katerega so vključeni tudi družinski člani. Več o tem na www.amzs.si/premium.

raziskavavarnostni pasotroci