V Davosu tudi o varnosti v cestnem prometu

Novice

Udeleženci Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu so bili povabljeni, da raziščejo inovativne pristope h ključnemu razvojnemu vprašanju varnosti v cestnem prometu.


Udeleženci Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu so bili povabljeni - prvič kot del uradnega programa -, da raziščejo inovativne pristope h ključnemu razvojnemu vprašanju varnosti v cestnem prometu na seji z naslovom »Izziv varnosti v cestnem prometu«. Seja je potekala dan po sestanku članov Visokega odbora FIA za varnost v cestnem prometu v Davosu, na katerem so razpravljali o načrtu za leto, ki je pred nami.

Sejo je moderiral Bertrand Badré, direktor Svetovne banke in finančni direktor skupine Svetovne banke. Na njej so se srečali Jean Todt, predsednik FIA (Mednarodna avtomobilistična zveza) in posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov za varnost v cestnem prometu, Luis Alberto Moreno, predsednik razvojne banke Inter-American development bank in član upravnega odbora fundacije Svetovni gospodarski forum, ter Hugh Martin, izvršni direktor Sensity Systems.

Opozorili so na človeške in gospodarske stroške prometnih nesreč. 1,25 milijona ljudi vsako leto umre na cestah, eden vsakih 30 sekund. Nesreče stanejo družbo več kot 500 milijard dolarjev letno.

Kot predsednik svetovnega upravnega organa avtomobilističnega športa je Jean Todt poudaril vlogo formule 1 in drugih motošportov kot laboratorijev varnosti v cestnem prometu, ki spodbujajo inovativne varnostne tehnologije, ki se pozneje uporabljajo tudi v cestnih avtomobilih. Dodal je, da lahko ima varnost v cestnem prometu koristi od inovacij in tehnologije. »Izkoristiti moramo nove priložnosti, kot so avtomatizirane tehnologije, ki lahko drastično zmanjšajo število prometnih nesreč zaradi človeške napake. Prav tako moramo zagotoviti, da so nove tehnologije razširjene na vseh tržiščih, in da so dostopne ter cenovno ugodne," pravi Jean Todt.

Jean Todt je poudaril, da je zdaj, na sredini trajanja Desetletja Združenih narodov za večjo varnost na cestah v obdobju 2011-2020, pravi čas za podjetja, da sodelujejo z vladami in civilno družbo ter varnost v cestnem prometu obravnavajo kot prednostno nalogo. Opredelijo naj nabor ključnih ukrepov za reševanje življenj, ki naj temelji na regionalnih analizah.

FIA je pred kratkim vzpostavila nov Visoki odbor za varnost v cestnem prometu. Odbor združuje vodilne deležnike v politiki, gospodarstvu in javnem zdravju z vsega sveta z namenom, da poiščejo inovativne pristope za reševanje izziva varnosti v cestnem prometu na svetovni ravni.

Člani, navzoči v Davosu, so se sestali, da bi razpravljali o svojem delovnem programu in prednostnih nalogah za prihodnje leto. Predsedniku odbora Jeanu Todtu so se med drugimi pridružili Luis Alberto Moreno, Bertrand Badré, Elhadj As Sy, generalni sekretar in direktor Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, Muhtar Kent, direktor Coca-Cole, Peter Dart, direktor WPP, Peter Zhang, član upravnega odbora Volva, Thierry Bolloré iz Renaulta in Michelle Yeoh, igralka in globalna ambasadorka varnosti v cestnem prometu.

Muhtar Kent je dejal: "Pandemija smrti na cestah je tista, ki zahteva usklajena prizadevanja in globalne ukrepe za ozdravitev. Upam, da bomo z izkoriščanjem omrežij Visokega odbora FIA za varnost v cestnem prometu, lahko pomagali pri tem, da varnost v cestnem prometu spravimo na prva mesta v mednarodnem dnevnem redu."

Elhadj Kot Sy, generalni sekretar in direktor Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, je vztrajal pri kritični vlogi lokalnih skupnosti: "Verjamem, da Visoki odbor FIA za varnost v cestnem prometu lahko ustvari pozitivne nove strategije, katerih cilj je varnosti v cestnem prometu omogočiti višji globalni doseg in pomembnost. V Mednarodni federaciji Rdečega križa smo zadovoljni, da smo se pridružili tej inovativni pobudi v korist ranljivih skupnosti, ki jim služimo."

Michelle Yeoh, globalna ambasadorka varnosti v cestnem prometu in tiskovna predstavnica seje: "Misija zmanjšati število smrtnih žrtev na cestah za 50 odstotkov v naslednjih petih letih ni preprosta in potrebne bodo inovacije, sodelovanje in neomajna zavezanost. Verjamem, da Visoki odbor FIA za varnost v cestnem prometu lahko prinese te atribute v boj in počaščena sem, da nastopam kot njegova tiskovna predstavnica."

Več informacij lahko najdete na spletnem mestu Visokega odbora FIA za varnost v cestnem prometu www.roadsafety2030.com.

Ključne besede


FIA

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji