Vabila medijem

Vabimo vas na veliki finale AMZS izbora Najboljši za volanom, na katerem bomo dobili in razglasili najboljšega mladega voznika v Sloveniji. Dogodek bo v četrtek, 24. maja 2018, od 10. ure naprej v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Izbor Najboljši za volanom, ki ga Avto-moto zveza Slovenije drugo leto zapored izvaja v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Agencijo RS za varnost prometa, Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter drugimi partnerji, je k sodelovanju privabil izjemno število mladih. V prvi fazi, ki je potekala med 27. marcem in 30 aprilom, je bilo na spletni strani rešenih kar 3.731 testov, pri čemer je bilo edinstvenih reševalcev testa dobrih tri tisoč (sodelujoči so namreč imeli pravico, da lahko test po določenem časovnem obdobju ponovno rešujejo in skušajo na ta način izboljšati svoj rezultat).

Z odzivom smo izjemno zadovoljni. Cilj Avto-moto zveze Slovenije je bil podvojitev števila rešenih testov glede na lanski izbor, ko so mladi v enem mesecu izpolnili nekaj manj kot 1500 vprašalnikov. Uresničitev zastavljenega, tri tisoč rešenih testov, nam je uspela že teden dni pred zaključkom spletnega dela izbora,

je povedal mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Najboljših 100 reševalcev se je uvrstilo v polfinale ter se 16. in 17. maja 2018 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo pri vajah, ki jih je AMZS zasnoval in pripravil v sodelovanju s Policijo in z Rdečim križem Slovenije. Kombinacija teoretičnega in praktičnega dela je zagotovila, da se je v velike finale uvrstilo deset voznikov s celovitim znanjem ravnanja v prometu. V zaključnem delu tekmovanja bodo Klemen Pongračič, Uroš Zagoranski, Gašper Colja, Gal Krajčič, Anže Rojec, Žan Turkovic, Uroš Šinkovec, Amadej Stošič, Jaka Kralj in Jan Balažic zagotovo še enkrat dokazali, da jih ne odlikujejo le vozniške spretnosti in poznavanje avtomobila, temveč tudi, kako je treba ukrepati v primeru prometne nesreče in znanje o nudenju prve pomoči. 

Z izborom Najboljši za volanom želi Avto-moto zveza Slovenije skupaj s partnerji projekta mlade voznike in voznice spodbuditi, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. Radi bi jih tudi spodbudili, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike – da torej v svoji generaciji postanejo ambasadorji varne vožnje. Z izborom želi AMZS izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi ter tudi tako v prihodnosti zagotoviti varnejše slovenske ceste. Ta projekt je sicer del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest, pa tudi del programa »Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020«, ki poteka pod okriljem Organizacije združenih narodov.

Znanje in veščine najboljših bodo bogato nagrajene

Najboljši za volanom 2018 se bo domov odpeljal s fordom fiesto z bogatim paketom opreme Titanium (avto bo lahko uporabljal eno leto). A tudi drugi udeleženci finala s tekmovanja ne bodo odšli praznih rok. Nanje čakajo Petrolove vrednostne kartice v višini 400, 250 in 150 evrov, kamera Garmin Dash Cam™ 55, pametna športna zapestna ura Garmin vívosport™, bon za popust na avtomobilsko zavarovanje pri Zavarovalnici Sava in AMZS darilni boni. Da mladi vozniki in voznice ne bodo žejni, bo poskrbela Radenska, uradna voda izbora.

Program in časovnica dogodka:

  • ob 10. uri: začetek izvedbe vaj
  • do 12.30: zaključek vaj
  • ob 13. uri: razglasitev zmagovalca in podelitev nagrad

Za lažjo organizacijo prosimo, da udeležbo na dogodku potrdite na e-naslov anita.drev@amzs.si ali po telefonu na številko 031 341 592.