Kako ravnati ob okvari

Nekaj napotkov za vašo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu

V primeru okvare oz. težav z vozilom na avtocesti ali hitri cesti moramo najprej poskrbeti za našo varnost, varnost naših sopotnikov in varnost drugih udeležencev v prometu.

Vključite vse 4 smerokaze in vozilo zaustavite čim bolj ob skrajnem desnem robu odstavnega pasu oz. vozišča. Ob tem upoštevajte, da boste imeli še vedno dovolj prostora za premikanje ob vozilu.

V kolikor je možno oblecite odsevni jopič še preden zapustite vozilo.

Postavite varnostni trikotnik. Običajno ga postavimo 100 metrov za vozilom. V primeru okvare za ovinkom, trikotnik postavimo 100 m pred pričetkom ovinka. Na avtocesti ali hitri cesti naj bi bil trikotnik postavljen 100 do 150 metrov za vozilom. Daljša kot je razdalja, prej bodo lahko ostali vozniki odreagirali in se pripravili na nevarnost. Zelo pomembno je, da se pri postavljanju trikotnika ne gibljemo po odstavnem pasu, ampak da hodimo le za varnostno ograjo, kjer je to možno.

Iz vozila naj izstopijo tudi sopotniki (po možnosti prav tako oblečeni v odsevne jopiče) in počakajo na varnem. To pomeni, da se postavijo za ograjo ob odstavnem pasu avtoceste. Če je vozilo iz kakršnegakoli razloga zaustavljeno na prehitevalnem pasu, se postavite za srednjo varnostno ograjo, vedno pa za vozilo gledano v smeri vožnje. Ne prečkajte vozišča, v kolikor to ni nujno potrebno!!! Na viaduktih zapustite objekt v čim krajšem možnem času in se ne zadržujte ob robu vozišča.

Odsvetujemo vam, da se odpravljanja okvare lotite sami, saj s tem povečujete možnost nesreče. Kljub dobri označenosti in vidnosti imamo žal tudi mi s tem veliko slabih izkušenj.

V Sloveniji pokličite 1987 za pomoč na cesti. Če se nahajate v bližini SOS stebrička uporabite za klic na pomoč kar tega, saj bodo tako operaterji imeli vašo točno lokacijo, kar še posebej velja v primeru okvare v tujini. Tudi v tujini lahko kličete z mobilnega telefona, vendar se prej prepričajte, da znate dovolj natančno opisati svojo lokacijo, da vas bodo lahko našli.

Ves čas pa ostanite mirni in poskusite enak občutek vzbuditi tudi pri sopotnikih. Zavedajte se, da je tudi naš cilj na pomoč prihiteti kar se le da hitro.

 

Vam je pripravljena vsebina pomagala?

Imate še dodatna vprašanja, pripombe, komentarje? Pišite nam in pomagali vam bomo.

Pišite nam

Oglasna sporočila