Zimska oprema je po novem tudi v Italiji datumsko določena

Novice

V Italiji je do sedaj veljalo, da je zimska oprema obvezna le v primeru sneženja in zimskih voznih razmer. Po novem pa se vsaka italijanska regija lahko sama odloča kdaj in kakšno zimsko opremo bo zahtevala od voznikov na cestah na njihovem območju.

Tako se je večina regij na območju severne in osrednje Italije odločilo za datumsko določeno uporabo zimske opreme, ki vključuje ali 4 zimske pnevmatike ali pa 4 letne in v opremi dodatne snežne verige.

V pokrajini Furlanija-Julijska krajina je na avtocestah Trst – Benetke in Palmanova – Udine – Trbiž obvezna uporaba zimske opreme vse od 15.11. do 15.4., ne glede na vozne razmere. Podobno je tudi na večini ostalih regionalnih cestah v tej regiji. Le na nekaterih regionalnih cestah je zakon nekoliko blažji in zahteva zimsko opremo le med 15.11. in 31.3.

Na območju Benečije (Veneto) je na avtocesti od Benetk do Brescie zimska oprema obvezna v terminu od 1.11. do 31.3., na ostalih avtocestah in regionalnih cestah v tej regiji pa od 15.11. do 15.4.

Podobno je tudi v ostalih italijanskih regijah npr. Emilia - Romagna (Bologna) kjer je zimska oprema obvezna od 1.11. do 15.4., v Toskani je na glavni avtocesti A1, ki pelje od Milana proti Rimu, zimska oprema obvezna od 1.11. - 15.4., na vseh ostalih avtocestah in regionalnih cestah pa od 15.11. do 15.4.

V regiji Trentino (Bolzano in Trento) pa zimske opreme niso datumsko omejili ampak so sprejeli zakon tako, da je zimska oprema na vseh pomembnejših cestah obvezna le v času sneženja in poledice, na lokalnih cestah znotraj Bolzana pa je zimska oprema obvezna od 15.11. do 31.3.

Zimsko opremo najdlje zahtevajo na cestah v dolini Aoste, kjer je na avtocestah, ki peljejo proti predoroma Mont Blanc in St. Bernard obvezna vse od 15. 10. do 15.4.

Z novimi predpisi glede uporabe zimske opreme želi italijanska policija zmanjšati število prometnih nesreč in zastojev v zimskem času, hkrati pa so želeli prilagoditi zakon razmeram in predpisom v sosednjih državah, kjer je zimska oprema prav tako datumsko določena.

Ceste, kjer je obvezna uporaba zimske opreme, morajo biti označene s posebnim prometnim znakom. Kazen za neuporabo zimske opreme je 80 evrov oz. 39 evrov na cestah znotraj naselij, ob tem pa lahko policija tudi prepove nadaljnjo vožnjo.

Ključne besede


zimska opremana potiItalija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

48

Priljubljenost članka

48

Shrani

Delite s prijatelji