Pozor, na cestah vladajo zimske razmere!

Novice

Sneg je ponovno pokazal, da očitno ne pozna koledarja in preseneti, ko se mu tako zahoče. Verjetno vas je že večina preobula jeklene konjičke, praznike pa ste morda namenili oddihu, kar pomeni tudi vožnjo po cestah. Pozor, danes tam spet vladajo zimske razmere!

Slika: www.siol.net
Slika: www.siol.net

AMZS ima aktivirane vse svoje mobilne enote pomoči na cesti, da bi karseda hitro in učinkovito lahko pomagali voznikom, ki so se danes znašli na cesti nepripravljeni.

Kako v takšnih razmerah ravnati, smo vprašali Manuela Pugertnika, inštruktorja varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem:

Najbolj smiselno bi bilo svetovati, naj se na cesto ne odpravljajo, a to seveda v času praznikov in dejstvu, da večina načrtuje oddih in migrira z avtom, ni ravno življenjsko. Zato šteje zgolj izjemna previdnost. Zavedati se moramo, da imajo letne pnevmatike bistveno manj oprijema kot zimske, zato moramo v takšnih razmerah znižati hitrost vožnje, saj je zavorna pot na takšnih podlagah veliko daljša. Nikakor se ne vozimo v strnjenih kolonah, temveč poskrbimo za večjo varnostno razdaljo. Zelo pomembno pri tovrstnih vremenskih neprilikah pa je, da smo pri vožnji osredotočeni izključno na vožnjo in tako zmožni hitreje odreagirati v situacijah, ki nas čakajo. Poleg naštetega ne pozabite na osnovne ukrepe varne vožnje, to je pravilna drža volana (z obema rokama, petnajst do treh), pravilna nastavitev sedeža, ustrezno pripenjanje z varnostnim pasom in podobno.

Torej, če se odpravljate na pot, to storite prej, vnaprej se pozanimajte o stanju na cestah. Za pomoč v primeru okvare ali nesreče pa smo vam neprestano na voljo na telefonski številki 1987.

Previdno in varno pot!

Ključne besede


zimska opremasnegzimske razmere

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji