AMD ŠMARTNO OB PAKI

Uraden naziv: AVTO-MOTO DRUŠTVO IN DRUŠTVO LJUDSKE TEHNIKE

Društvo
Naslov Šmartno ob Paki 49 a, 3327 Šmartno ob Paki
Telefon 031 318 644
E-pošta dltsmartno@gmail.com
Delovni čas po dogovoru
Leto ustanovitve 1947
Spletna stran https://www.facebook.com/dltsmartno/
Koda društva 5080

AMD-DLT Šmartno ob Paki deluje že od leta 1947. Zgodbe, ki so jih člani spisali v več kot sedemdesetletni zgodovini društva, so plod entuziazma, neštetih ur prostovoljstva in marljivih prizadevanj približati tehnično kulturo širšim množicam.

Društvo je nastalo z željo, da bi čim več ljudem predstavilo tehnični napredek in kulturo. S svojimi dejavnostmi v različnih sekcijah je zagotovo ogromno prispevalo k tehniškemu razvoju in opismenjevanju ljudi, kot eno prvih v državi pa z varovanjem tehniške kulturne dediščine na tem področju celo oralo ledino. S to bogato popotnico iz preteklosti društvo plemeniti tako domači kraj kot širše območje in nenazadnje vso Slovenijo.

Svojo bogato zgodovino je društvo popisalo v zborniku, ki ga je izdalo leta 2017 ob  svoji 70. obletnici. Ob tej priložnosti so v društvenih prostorih uredili Muzej tehniške kulture po 2. svetovni vojni, kjer so na ogled eksponati, materiali in spomini, ki so se ohranili iz desetletij aktivnosti društva v različnih sekcijah.

AMD-DLT Šmartno ob Paki vsako prvo soboto v juliju že tradicionalno organizira srečanje ljubiteljev starodobnih vozil, ki je v zadnjih letih dobilo ime Pilihov memorial. Dogodek  privabi ogromno ljubiteljev starodobnih jeklenih konjičkov od blizu in daleč.

Člani predstavljajo društvo in svoj kraj na srečanjih starodobnih vozil tako doma kot v tujini. Aktivni so tudi v Slovenski veteranski avto moto zvezi in pomemben člen pri aktivnostih svoje krovne organizacije – Avto-moto zveze Slovenije.

Oglasna sporočila