Spremenjen zakon o zimski opremi v Nemčiji

Novice

Že doslej je v Nemčiji veljala le situacijska zimska oprema, ki je opredeljevala, da mora v primeru zimskih voznih razmer vozilo biti opremljeno z ustrezno zimsko opremo.

Po podatkih nemškega avtokluba ADAC pa s 6. novembrom 2010 stopi v veljavo novi zakon o zimski opremi, ki nekoliko bolj podrobno opredeljuje obvezno zimsko opremo in razmere v katerih je potrebna. Tako bo po novem zimska oprema obvezna v primeru sneženja, zglajenega snega, snežne brozge, poledice, ivja ter v splošnem ob vseh snežnih ali ledenih padavinah.

Za ustrezno zimsko opremo osebnih vozil se smatrajo štiri pnevmatike, ki so namenjene vožnji v snegu, to pomeni, da morajo biti opremljene z oznako M+S ali simbolom snežinke. To zajema tako zimske pnevmatike, kot tudi celoletne pnevmatike. Uporaba letnih pnevmatik in snežnih verig po zakonu ni primerna. Vozila s štirikolesnim pogonom niso izjema. Za tovorna vozila nad 3,5 t je predpisana uporaba zimskih pnevmatik le na pogonskih oseh.

Kazen za neuporabo zimske opreme je 40 EUR, v primeru oviranja prometa pa minimalno 80 EUR. Predpis velja tako za vozila registrirana v Nemčiji, kot tudi za vozila iz drugih držav.

Ključne besede


zimska opremaNemčija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji