70 let AMD Brežice

Novice

Avto-moto društvo Brežice je včeraj v Domu krajanov na Čatežu ob Savi obeležilo sedem desetletij svojega obstoja. Sedanji in nekdanji člana društva ter vsi, ki so društvu kakor koli pomagali in ki z njim že vrsto let sodelujejo, so ob tej priložnosti prejeli priznanja in zahvale. Zbrane sta med drugim nagovorila predsednik AMD Brežice Ivan Slopšek in predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik.


Po predvajani motokros himne AMD Brežice, ki je nastala leta 2007, ko je AMD Brežice na Prilipah organiziralo drugo evropsko dirko, je zbrane nagovoril predsednik AMD Brežice Ivan Slopšek, ki je med drugim opisal nekaj zgodovinskih mejnikov društva, zlasti pa je izpostavil področja, kjer je društvo v zadnjih letih najbolj aktivno: izvajajo številne aktivnosti za nove in obstoječe člane, trikrat letno organizirajo motokros dirke na Prilipah, velik pomen pa dajejo tudi organizaciji najrazličnejših preventivnih akcij, s katerimi želijo pripomoči k večji varnosti v cestnem prometu.

V AMD Brežice so še zlasti ponosni na motokros progo na Prilipah, ki se je v zadnjih desetletjih večkrat prenovila, prilagodila standardom tega športa in je danes ena boljših prog v Evropi. Prva voznika AMD Brežice sta bila Stane Mladkovič in žal že pokojni Branko Avguštin. Leta 1984 je po nekajletnem premoru sledil ponoven zagon in tudi hiter vzpon motokrosa na Prilipah, leta 2005 so organizirali prvo evropsko dirko v kategorijah EMX 65, EMX 85 in EMX 125. Prav tako so bile že v 80. in 90. letih organizirane prva dirka po ledu in snegu na brežiškem stadionu, dirka v pesku v peskokopu na Bizeljskem ter prva nočna stadion dirka v Sloveniji na Prilipah.

Od nekdanjih in sedanjih voznikov AMD Brežice velja izpostaviti Marjana Avblja, osemkratnega državnega prvaka, ki je kot prvi Slovenec osvojil tudi prvo točko na SP (250 ccm) v Bolgariji in je bil leta 1988 v paru z Marjanom Zdovcem ekipni prvak Jugoslavije; Zdovc je bil leta 1984 državni prvak v kategoriji 125 ccm, štiri leta kasneje pa državni prvak v kategoriji 250 ccm; Andreja Čudna, ki je bil leta 2001 najboljši v državi v kategoriji 250 ccm; daleč najuspešnejši brežiški motokrosist pa je Klemen Gerčar, ki je bil državni prvak kar petkrat, poleg tega tudi evropski mladinski prvak, pred tremi leti pa je svojo uspešno kariero kronal z naslovom svetovnega prvaka v razredu MX 3.

Predsednik AMZS Anton Breznik je AMD Brežice ob jubileju čestital in se zahvalil članom za vse dosežke, še zlasti pa, da so svoje društvo, kraj in motokros prizorišče na Prilipah postavili, ne le na zemljevid slovenskega, temveč tudi evropskega motošporta.

Vaš zagon in neizmerna energija sta zagotovilo, da se boste, skupaj z vami pa vsi mi, športnih uspehov, tako z organizacijskega kot tekmovalnega vidika, še naprej veselili. V AMZS si bomo vsekakor prizadevali, da bomo pomagali voznikom na dirkah v tujini, društvo pa podprli pri izvedbi tekmovanj,

je izpostavil Breznik.  

Zbrane so nagovorili še župan Občine Brežice Ivan Molan, najuspešnejši brežiški motokrosist Klemen Gerčar, predsednik ZB za vrednote NOB Brežice Stane Preskar, nekdanji dirkači Silvin Vesenjak, Marjan Zdovc in Franc Jurečič ter predstavnika PGD Brežice in PGD Brežice okolica. Predsednik AMD Brežice je ob tej priložnosti sedanjim in nekdanjim motokrosistom brežiškega društva podelil priznanja za aktivno in srčno nastopanje na področju motokrosa ter zahvale vsem sponzorjem, donatorjem in drugim, ki so v vseh teh letih stali in še stojijo društvu ob strani.

Prireditev je povezoval Veljko Jukič, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli člani Klape Parangal, Gerčar pa je ob spremljavi Franca Veglja dokazal, da ne obvlada samo motorja, temveč tudi harmoniko.

70 let AMD Brežice - bilten

70 let AMD Brežice - govor predsednika AMZS

 

 

Ključne besede


AMDObletnicaAnton BreznikKlemen GerčarAMD Brežice

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji