Ne nasedajte lažnim rumenim angelom

Novice

Če se z vozilom odpravljate v tujino, vam AMZS članstvo v sklopu storitve pomoč na cesti v tujini zagotavlja pomoč ob nesreči ali okvari tudi izven meja Slovenije.


 

Pri tem velja spomniti, da je treba biti glede izvajalcev avto vleke previden – AMZS se pridružuje nemški avtomobilistični organizaciji ADAC, ki opozarja na goljufiva dejanja voznikov avto vlek, ki se njihovim članom predstavljajo kot pooblaščeni ADAC servis.

»Kadar se vam v tujini primeri nezgoda ali okvara vozila, vselej pokličite mednarodno AMZS telefonsko številko +386 1 530 53 53 (številko za klic imate navedeno na hrbtni strani vaše članske kartice, pa tudi v AMZS aplikaciji ). Vsa koordinacija reševanja poteka iz AMZS klicnega centra v Sloveniji, kjer operaterji uredijo vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči. Našim partnerskim klubom v tujini posredujemo tudi delovni nalog, ki ga, če dvomite, ali izvajalec nastopa v imenu AMZS ali ne, lahko zahtevate na vpogled,«

pojasnjuje Tomaž Kejžar, vodja AMZS klicnega centra, in dodaja: »Kot članu AMZS vam za izvedeno pomoč na cesti (popravilo na mestu okvare in/ali prevoz do najbližje servisne delavnice nobeden od naših pooblaščenih podizvajalcev ne sme izstaviti računa.« AMZS kot član mednarodne avtomobilistične zveze FIA namreč pri pomoči na cestah deluje po načelu vzajemnosti s tujimi avto-moto klubi, vključenimi v FIA. Načelo vzajemnosti pomeni, da članu tujega kluba, ki ima okvaro vozila v Sloveniji, pomaga AMZS, članu AMZS, ki ima okvaro vozila v tujini, pa pomaga tuji partnerski avto-moto klub. Pomoč na cesti je brezplačna, član tujega avtomobilskega kluba mora le posredovati svoje podatke  (to velja tako za člane tujih avtoklubov v Sloveniji kot člane AMZS v tujini). 

Lažni rumeni angeli vam lahko za vleko in za popravilo vašega avtomobila zaračunajo veliko denarja. Goljufi naj bi bili aktivni predvsem v državah vzhodne Evrope. Kot so sporočili iz ADAC, so do lani primere prevar zaznali na Madžarskem in v Srbiji, letošnje leto pa naj bi goljufi po njihovih opažanjih svoje delovanje razširili še na področje Slovaške, Litve, Poljske, Bolgarije, Hrvaške in tudi Slovenije. Za svoje delovanje uporabljajo varljivo podobna vozila z logotipom ADAC, pogosta je tudi uporaba (izmišljenega) slogana »on behalf of the ADAC« – v imenu ADAC. Po nekaterih navedbah naj bi lažni rumeni angeli uporabljali motilce signala, ki vozniku v težavah onemogočijo, da bi poklical uradno pomoč, njihovi vozniki pa so za boljšo prepričljivost oblečeni v uradne uniforme ADAC voznikov.

ADAC izpostavlja, da nima razpoložljivih enot nikjer izven Nemčije in da njihovi pooblaščeni podizvajalci nimajo dovoljenja za uporabo logotipa podjetja na svojih servisnih vozilih ali v delavnicah. Obstajata sicer dve izjemi: to poletje je patrulja dveh ADAC vozil za namene kontroliranja poletnega turističnega toka v hrvaški Istri in na Reki, stalna prisotnost nemškega rumenega angela pa je nekaj vsakdanjega v južni Italiji, kjer eno ADAC vozilo nudi asistenco na cesti članom vse leto.

 

Nazaj