Ne nasedajte lažnim rumenim angelom

Novice

AMZS članstvo v sklopu storitve pomoč na cesti v tujini zagotavlja pomoč ob nesreči ali okvari tudi izven meja Slovenije.


Če se z vozilom odpravljate v tujino, je AMZS članstvo smisleno tudi z vidika, da imate v primeru nesreče ali okvare zagotovoljeno strokovno pomoč partnerskih avtomobilskih klubov v državi, v kateri se nahajate. Glede izvajalcev avtovleke je namreč treba biti previden – AMZS se pridružuje nemški avtomobilistični organizaciji ADAC, ki opozarja na goljufiva dejanja voznikov avtovlek, ki se njihovim članom predstavljajo kot pooblaščeni ADAC servis.

Kadar se vam v tujini primeri nezgoda ali okvara vozila, vselej pokličite mednarodno AMZS telefonsko številko +386 1 530 53 53 (številko za klic imate navedeno na hrbtni strani vaše članske kartice, pa tudi v AMZS aplikaciji ). Vsa koordinacija reševanja poteka iz AMZS klicnega centra v Sloveniji, kjer operaterji uredijo vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči. Našim partnerskim klubom v tujini posredujemo tudi delovni nalog, ki ga, če dvomite, ali izvajalec nastopa v imenu AMZS ali ne, lahko zahtevate na vpogled,

pojasnjuje Tomaž Kejžar, vodja AMZS klicnega centra, in dodaja: »Kot članu AMZS vam za izvedeno pomoč na cesti (popravilo na mestu okvare in/ali prevoz do najbližje servisne delavnice nobeden od naših pooblaščenih podizvajalcev ne sme izstaviti računa.«

Načelo vzajemnosti - članu AMZS v tujini pomaga avtomobilski klub države, v kateri se nahaja

AMZS kot član mednarodne avtomobilistične zveze FIA pri pomoči na cestah deluje po načelu vzajemnosti s tujimi avto-moto klubi, vključenimi v FIA. Načelo vzajemnosti pomeni, da članu tujega kluba, ki ima okvaro vozila v Sloveniji, pomaga AMZS, članu AMZS, ki ima okvaro vozila v tujini, pa pomaga tuji partnerski avto-moto klub. Pomoč na cesti je brezplačna, član tujega avtomobilskega kluba mora le posredovati svoje podatke (to velja tako za člane tujih avtoklubov v Sloveniji kot člane AMZS v tujini). 

Lažni rumeni angeli vam lahko za vleko in za popravilo vašega avtomobila zaračunajo veliko denarja. Goljufi naj bi bili aktivni predvsem v državah vzhodne Evrope. Kot so sporočili iz ADAC, so do lani primere prevar zaznali na Madžarskem in v Srbiji, letošnje leto pa naj bi goljufi po njihovih opažanjih svoje delovanje razširili še na področje Slovaške, Litve, Poljske, Bolgarije, Hrvaške in tudi Slovenije. Za svoje delovanje uporabljajo varljivo podobna vozila z logotipom ADAC, pogosta je tudi uporaba (izmišljenega) slogana »on behalf of the ADAC« – v imenu ADAC. Po nekaterih navedbah naj bi lažni rumeni angeli uporabljali motilce signala, ki vozniku v težavah onemogočijo, da bi poklical uradno pomoč, njihovi vozniki pa so za boljšo prepričljivost oblečeni v uradne uniforme ADAC voznikov.

ADAC izpostavlja, da nima razpoložljivih enot nikjer izven Nemčije in da njihovi pooblaščeni podizvajalci nimajo dovoljenja za uporabo logotipa podjetja na svojih servisnih vozilih ali v delavnicah. Obstajata sicer dve izjemi: to poletje je patrulja dveh ADAC vozil za namene kontroliranja poletnega turističnega toka v hrvaški Istri in na Reki, stalna prisotnost nemškega rumenega angela pa je nekaj vsakdanjega v južni Italiji, kjer eno ADAC vozilo nudi asistenco na cesti članom vse leto.

Ključne besede


pomoč na cestiADACčlanstvoČlanstvoTomaž Kajžerpomoč na cesti v tujini

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji