AMD Gorica praznovalo 70 let

Novice

Avgusta je častitljivi jubilej, 70 let delovanja, praznovalo Avto-moto društvo Gorica, ki ga je obeležilo s slavnostno sejo, na kateri so zbrane nagovorili župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, podpredsednik Avto-moto zveze Jože Režonja in predsednik društva Miran Mozetič. Avto-moto zveza Slovenije in AMD Gorica sta ob tej priložnosti najbolj zaslužnim članom podelila odličja – v imenu AMZS jih je podelil podpredsednik Režonja, ki je društvu predal tudi jubilejno listino.

Društvo je nastalo leta 1947, le dva dni po priključitvi Primorske Sloveniji in je že takrat štelo 315 članov. Še istega leta je usposobilo okoli 50 voznikov in organiziralo prvo ocenjevalno vožnjo preko Čepovana do Mosta na Soči in nazaj v Solkan. V nadaljnjih letih je skrbelo za vzgojo in varnost v cestnem prometu, organizacijo številnih turističnih, državnih in mednarodnih športnih tekmovanj ter nudilo pomoč svojim članom.

V zavidljivem obdobju delovanja je AMD Gorica usposobilo več kot 90 tisoč voznikov. Na področju varne mobilnosti je izjemno dejavno tudi danes. Organizira najrazličnejše aktivnosti za usposabljanje motoristov, regijsko tekmovanje mladih kolesarjev, pod okriljem AMZS pa sodeluje pri FIA Evropskem tekmovanju mladih kolesarjev (ETEC), na katerem bodo letos ravno mladi kolesarji iz AMD Gorica zastopali Slovenijo in AMZS (tekmovanje bo sredi septembra potekalo v Albaniji).

Društvo je aktivno tudi na področju ohranjanja tehnične kulturne dediščine in izobraževanja. Leta 2004 je v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica odprlo zbirko Tomosovih dirkalnikov pod skrbništvom Egona Fornazariča, nato pa v sodelovanju s Šolskim centrom iz Nove Gorice še oddelek prometne varnosti in muzej motorjev.

AMD Gorica ima izjemno bogato tradicijo tudi na področju avto-moto športa. Pod njegovim okriljem so se kalili številni tekmovalci avto-moto športa, ki so društvo zastopali tako na domačih kot mednarodnih tekmovanjih, na katerih so dosegali lepe uspehe. AMD Gorica pa je tudi samo organiziralo številna tekmovanja. Še zlasti s tistimi, ki so privabila mnoge tekmovalce iz tujine, je pripomoglo k promociji, ne le društva, temveč tudi mesta, regije, Slovenije in nenazadnje slovenskega avto-moto športa. Cestno-hitrostne avto-moto dirke, ki jih je pripravilo, si je ogledalo več kot 20 tisoč gledalcev, poleg teh pa je organiziralo še tekmovanja in usposabljanja kolesarjev, motoristov, tekmovanja v kartingu, motokrosu, turističnem reliju, klasičnem avtomobilskem reliju in spretnostnih vožnjah.

Društvo na tem področju še dandanes izvaja številne aktivnosti. Avgusta je organiziralo spominsko vožnjo s starodobnimi dirkalniki po ulicah Nove Gorice, ljubitelji bencinskih hlapov pa bodo na Goriškem prišli na svoj račun tudi to jesen, saj bo AMD Gorica septembra izvedlo že 6. reli Nova Gorica. Še isti mesec se obeta tudi reli z električnimi vozili.

Avto-moto zveza Slovenije je ob 70. obletnici delovanja najbolj zaslužnim članom društva podelila odličja, ki jih je predal podpredsednik AMZS Jože Režonja: predsednik društva Miran Mozetič je prejel posebno odličje AMZS, Renato Hvala, Denis Mravlje, Andrej Orel, Miran Terčič in Gorazd Zupančič pa odličja. Odličje je v zahvalo za dobro medsebojno sodelovanje prejel tudi Šolski center Nova Gorica. Podpredsednik Režonja je društvu predal tudi jubilejno listno.

Bilten ob 70-letnici AMD Gorica

 

Ključne besede


AMZSAMD Goricaamzsamd goricajože režonjamiran mozetičmatej arčonMestna občina Nova Goricareli Nova Goricazbirka Tomosovih dirkalnikovŠolski center Nova GoricaEgon Fornazaričreli z električnimi vozilistarodobni dirkalnikireli

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji