Stališče AMZS glede samovozečih vozil

Novice

V Avto-moto zvezi Slovenije podpiramo razvoj samovozečih vozil. Prepričani smo, da bodo pomembno prispevala k večji prometni varnosti – manj bo prometnih nesreč, še zlasti tistih, z najhujšim izidom –, in k bolj tekočemu prometu.


Samovozeča vozila bodo zagotovo pomagala tudi pri uresničevanju pravice do mobilnosti ranljivejših ciljnih skupin, npr. invalidov in starejših voznikov. Sodobni asistenčni sistemi oziroma varnostni pripomočki, kot so sistemi za samodejno uravnavanje hitrosti in varnostne razdalje, za opozarjanje na pešce in kolesarje, za samodejno zaviranje pri majhnih hitrostih, za opozarjanje na zapuščanje voznega pasu, za prepoznavanje utrujenosti, za pomoč pri parkiranju ali samodejno parkiranje, za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu, za prepoznavanje prometnih znakov itd., ki so že danes del opreme novejših vozil, so vsekakor dobrodošli za vse voznike, za starejše pa še posebej.

Tovrsten razvoj prinaša s sabo številne tehnične in druge izzive, s katerimi se je treba soočiti, če želimo, da bo uporaba vozil s sodobnimi asistenčnimi sistemi varna – resničen razmah avtonomne vožnje zahteva spremembo zakonodaje, prilagoditev prometne infrastrukture, določitev pravne odgovornosti ob prometnih nesrečah in številne druge spremembe na področju osebne mobilnosti. Ključno pa seveda je, da bodo sistemi avtonomne vožnje ves čas delovali brezhibno in stoodstotno zanesljivo, ne glede na okoliščine in morebitne moteče dejavnike. Le na ta način se bomo lahko na zadnjem sedežu avtomobila brez voznika vozili – varno.

Vse te novosti zahtevajo izobraževanje in usposabljanje voznikov, da bodo znali pripomočke in sisteme, ki so vgrajeni v vozila, varno uporabljati. Zato bomo v AMZS s svojimi strokovnjaki budno spremljali razvoj in skrbeli za ustrezno informiranje in izobraževanje naših članov ter širše javnosti. Dokler samovozečih avtomobilov še ne bo na trgu, bo torej AMZS svojo pozornost namenil spoznavanju uporabnikov z najrazličnejšimi asistenčnimi sistemi oziroma varnostnimi pripomočki, ki jih avtomobilski proizvajalci že vgrajujejo v vozila, tudi z namenom spodbujanja njihove uporabe – ti sistemi namreč pripomorejo k udobnejši in varnejši vožnji, z bistveno manjšim tveganjem za nastanek prometnih nesreč.

 

Projekt BRAVE

AMZS skupaj s še devetimi partnerji s projektom BRAVE išče rešitev vprašanj glede avtonomne vožnje.

Več o projektu

 

 

Ključne besede


Prometna varnostBRAVEAvtonomna vožnjaSamovozeči avtomobiliprometna varnost

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji