Zima se še ni poslovila

Novice

Ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik z letnimi, v soboto in nedeljo, ko naj bi snežilo do nižin, pa vožnjo prilagodite voznim razmeram, zmanjšajte hitrost in povečajte varnostno razdaljo.


Čeprav smo bili v zadnjih nekaj dneh deležni bolj pomladnih temperatur, se zima, po napovedih vremenoslovcev, še ni poslovila. V AMZS zato svetujemo, da zimskih pnevmatik v teh dneh še ne menjate z letnimi, vsekakor pa vam, če razmišljate o nakupu novih, priporočamo, da preberete AMZS test 30 letnih pnevmatik dveh dimenzij , ki je izšel v marčevski številki Motorevije, in se na ta način pripravite na menjavo, ko bo zanjo čas. Prepričani smo, da vam bo naš test v pomoč pri izbiri najprimernejših pnevmatik za vaše vozilo.

Zimska oprema tudi po 15. marcu?

Zakon o pravilih cestnega prometa sicer določa, da lahko 15. marca zamenjamo zimske pnevmatike z letnimi, ne glede na te zakonske določbe pa moramo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu ustrezno prilagoditi opremo našega vozila. In ker se vreme res ne ozira na koledar in bo v soboto ter nedeljo zopet snežilo do nižin, morajo biti vozila opremljena z ustrezno zimsko opremo. Čeprav zakon dovoljuje letne pnevmatike z ustreznim profilom in v priboru ustrezno velike snežne verige za uporabo na pogonskih kolesi, v AMZS svetujemo, da se v takšnih voznih razmerah na pot odpravimo le s kakovostnimi zimskimi pnevmatikami z vsaj tremi milimetri profila, saj bodo le te kos zahtevnim pogojem vožnje.

Pričakujemo upočasnjen promet in zastoje

Po besedah meteorologov naj bi dež začel prehajati v sneg v soboto dopoldne, snežilo pa naj bi vse do nedelje zjutraj, zato je v tem času na cestah pričakovati slabše vozne razmere, upočasnjen promet in daljše potovalne čase.

Če se odpravljate na pot, si vzemite več časa oziroma se odpravite prej kot običajno. Upoštevajte ključno pravilo: zmanjšajte hitrost vožnje in podaljšajte varnostno razdaljo, saj je zavorna pot na zasneženi in poledeneli podlagi veliko daljša, vožnji pa namenite vso vašo pozornost.

Še več nasvetov za vožnjo po zasneženi in poledeneli cesti   

Pred odhodom na pot se pozanimajte o aktualnih razmerah na cestah na spletnih straneh AMZS, v AMZS mobilni aplikaciji ali pokličite v AMZS informacijski center na telefonsko številko 01 5305 300.

Kdaj zamenjati pnevmatike?

Tudi v prihodnjem tednu z menjavo pnevmatik še ni treba hiteti, saj lahko zima pokaže zobe tudi v pomladnih mesecih. Ob tem izpostavljamo, da imajo posamezne države glede obvezne zimske opreme različno ureditev, zato voznikom, ki vozijo po tujih cestah, svetujemo, naj pred odhodom preverijo, kakšni predpisi veljajo.

Vsekakor pa bo treba pnevmatike zamenjati, ko bodo temperature višje. Vožnja z zimskimi pnevmatikami poleti namreč prinaša nevarne pasti, še zlasti pri zaviranju, pa tudi pri vodljivosti vozila. Pri zaviranju na suhi cesti pri začetni hitrosti 100 km/h se avto z letnimi pnevmatikami zaustavi, ko avto z zimskimi pnevmatikami vozi še s hitrostjo 34 km/h. Na mokri cesti pri začetni hitrosti 80 km/h se avto z letnimi pnevmatikami že zaustavi, avto z zimskimi pnevmatikami pa ima tedaj še hitrost 31 km/h. Kako se je zaleteti v stoječ avto s hitrostjo več kot 30 km/h, seveda ni treba razlagati, pa tudi ne, kolikšni stroški nastanejo zaradi trka – da o morebitnih poškodbah sploh ne govorimo, zato naj velja: varčevanje s pnevmatikami se nikakor ne splača!

Ključne besede


ZImske pnevmatikeAMZSPrometne informacijeLetne pnevmatikesnegamzsAMZS test pnevmatikprometne informacijevožnja v zimskih razmerah

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji