AMZS nasvet: Pri nakupu rabljenega vozila preverite VIN številko

Novice

S pomočjo VIN številke je mogoče razbrati zgodovino prevoženih kilometrov vozila in odkrivati ukradena ali zastavljena vozila.


Nakup ali prodaja rabljenega vozila je za večino kar velik izziv, ki odpira precej vprašanj in skriva veliko pasti. V AMZS smo že večkrat izpostavili tveganja v povezavi s prevrtavanjem števca kilometrov in drugimi manipulacijami, s katerimi skušajo prodajalci vozilo prodati po višji ceni. Eden od načinov, kako se izogniti prevari, je pozornost pri VIN številki vozila. 

Kaj je VIN številka?

Izraz VIN je angleška kratica (Vehicle Identification Number), ki pomeni identifikacijsko številko vozila. Za VIN številko pa se še vedno pogosto uporablja tudi izraz številka šasije.

Unikatno VIN številko, s katero je vpisano v evidence, ima vsako vozilo. Sestavljena je iz črk in številk, nikoli pa ne vključuje črk O (o), I (i) in Q (q) – v izogib nejasnostim s števkami 0, 1 in 9. Prve tri oznake označujejo kodo proizvajalca in državo, kjer je bilo vozilo sestavljeno. Japonska vozila se recimo začnejo z J. Drugih šest oznak je namenjenih informacijam o vrsti vozila. Glede slednjega je treba vedeti, da na tem področju ne obstaja mednarodni standard, zato se proizvajalci glede teh šestih oznak sami odločajo, kakšne so. Zadnjih osem oznak pa so številke ali črke, ki določajo edinstvenost vozila. Hkrati je iz njih mogoče razbrati informacije o motorju, vrsti pogona ipd.

Ker so vozila vpisana v evidence po VIN številki, je mogoče spremljati številne druge podatke o vozilu, ki veljajo samo za to vozilo. Odkar se tudi na tehničnih pregledih spremljajo podatki o številu prevoženih kilometrov, je mogoče s pomočjo VIN številke razbere tudi zgodovino prevoženih kilometrov vozila. Na podlagi VIN številke pa je mogoče odkrivati tudi ukradena ali zastavljena vozila.

Kje najdemo VIN številko?

VIN številko je najpreprosteje ugotoviti iz prometnega dovoljenja (polje, označeno z »E«). Vozila namreč ni mogoče registrirati, če nima ustrezne VIN številke. Pomembno je izpostaviti, da mora biti številka VIN v dovoljenju vedno enaka VIN številki v ploščici, ki jo je mogoče najti v vozilu.

17 znakov mora biti v vozilu preprosto dostopnih. Večina sodobnih vozil ima tako VIN številko zapisano na spodnjem predelu vetrobranskega stekla na voznikovi strani. Nekatera vozila pa imajo VIN številko zapisano na različne elemente ohišja. Lahko leži na spodnji strani gredi, ob potniškem sedežu, prav tako jo je mogoče najti ob prednjih kljukah vrat ali na požarni steni.

Sistem VIN številk je v uporabi za vsa vozila, ne le za avtomobile – imajo jo avtobusi, tovornjaki, motorji ... Način zapisovanja številk šasije se sicer razlikuje. Standardni zapis je v veljavi od leta 1981. Med letoma 1954 in 1981 so proizvajalci sami določali način zapisovanja. Ne glede na obliko zapisa, pa imajo VIN številko tudi starodobniki.

Nakup mačka v žaklju lahko prepreči posvet s strokovnjakom

V AMZS kupcem rabljenih vozil svetujemo, da iz javnih evidenc (v Sloveniji je to eUPRAVA, obstajajo pa tudi v tujini) ali morda tudi baz podatkov pri uvozniku za posamezno znamko pridobijo podatke o vozilu, ki ga želijo kupiti. Še dodatna možnost je, da pred nakupom rabljen avtomobil pregleda strokovnjak, ki bo ocenil, ali se glede na videz in stanje vozila število kilometrov ujema ali ne. Osnovni pregled vključuje pregled vseh avtomobilskih sklopov, in sicer karoserije, podvozja, nadvozja, notranjosti, hladilnega, električnega in zavornega sistema, motorja in krmiljenja motorja, volanskega mehanizma, vzmetenja, prenosa moči, koles in pnevmatik, pri še podrobnejšem pregledu pa strokovnjaki preverijo tudi dokumentacijo vozila in opravijo testno vožnjo. 

Ključne besede


manipulacija števca kilometrovrabljena vozila

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

977

Priljubljenost članka

977

Shrani

Delite s prijatelji