Odziv mladih v izboru Najboljši za volanom presegel vsa pričakovanja

Novice

Lani rešenih nekaj manj kot 1500 spletnih testov, letos že več kot 3000.


Le še do vključno 30. 4. 2018 imajo mladi vozniki in voznice priložnost, da se z rešitvijo spletnega testa uvrstijo v praktični del izbora Najboljši za volanom, ki ga Avto-moto zveza Slovenije izvaja v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Agencijo RS za varnost prometa, Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter drugimi partnerji. Je pa že sedaj znano, da je konkurenca za osvojitev laskavega naziva najboljšega mladega slovenskega voznika oziroma voznice letos veliko večja kot lani, saj je število rešenih testov že preseglo tri tisoč, kar je dvakrat več kot v 2017.

Prva faza izbora Najboljši za volanom, ki se je začela konec marca in v kateri AMZS skupaj s partnerji vabi mlade, stare do 24 let, da izpolnijo spletni test, v katerem jih čaka 20 vprašanj iz poznavanja cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila, se bliža h koncu – test je namreč mogoče reševati le še do vključno ponedeljka, 30. 4. 2018.

Z odzivom smo izjemno zadovoljni. Cilj Avto-moto zveze Slovenije je bil podvojitev števila rešenih testov glede na lanski izbor, ko so mladi v enem mesecu izpolnili nekaj manj kot 1500 vprašalnikov. Uresničitev zastavljenega, tri tisoč rešenih testov, nam je uspela že teden dni pred zaključkom spletnega dela izbora. Prepričan sem, da se bo številka še povečala – že sam naziv Najboljši za volanom je zagotovo velika motivacija, svoje pa dodajo še privlačne nagrade,

je povedal mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Zelo zadovoljni smo lahko tudi z znanjem mladih. V nadaljevanje izbora, ki bo potekal v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, se namreč uvrsti 100 najboljših reševalcev testa. Doslej je kar 19 mladih pravilno odgovorilo na vseh 20 vprašanj, vsi drugi, ki imajo v tem trenutku vstopnico za praktični del izbora, pa so si lahko spodrsljaj dovolili le pri enem vprašanju,

je še dodal Kostanjšek.

Mladi še vedno med najbolj ranljivi udeleženci v prometu

Kot ugotavlja Policija, se je slika prometne varnosti med mladimi vozniki v starosti med 18 in 24 let lani izboljšala: »Zmanjšalo se je število udeleženih v prometnih nesrečah, manjše je tako število mrtvih udeležencev kot število hudo telesno poškodovanih, zmanjšalo se je tudi število povzročiteljev v prometnih nesrečah s smrtnim izidom, s hudimi telesnimi poškodbami in z lahkimi telesnimi poškodbami,« je na novinarski konferenci ob začetku letošnjega izbora povedal Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije. In dodal:

Seveda pa je naš cilj, da na cesti ne bi ugasnilo nobeno življenje, zato smo v Policiji tudi letos podprli izbor Najboljši za volanom. Upamo, da bomo na ta način dobili čim več mladih ambasadorjev varne vožnje, ki bodo osveščali svoje vrstnike in tako pripomogli, da bodo naše ceste v prihodnje še bolj varne.

David Sekirnik, 3. najboljši mladi voznik Slovenije leta 2017, mag. Igor Velov (Agencija RS za varnost prometa), Alojzij Kovačič (Rdeči križ Slovenije) in Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije

Da so mladi ena najbolj ranljivih ciljnih skupin v prometu, v globalni kampanji 3500 življenj (#3500LIVES) izpostavlja tudi mednarodna avtomobilistična zveza FIA: »V prometnih nesrečah vsak dan po svetu umre kar 3500 ljudi, kar je 1,25 milijona letno. Še zlasti zaskrbljujoče je število smrtnih žrtev v starostni skupini med 15. in 29. letom, saj je izguba življenja v oziroma zaradi prometne nesreče najpogostejši vzrok smrti med mladimi. Če se ta trend ne bo spremenil, lahko prometne nesreče do leta 2030 postanejo prvi vzrok smrtnosti in povzročijo skoraj dva milijona mrtvih na leto. To za javno zdravstvo predstavlja izjemno velik dejavnik tveganja, zato je varnost v cestnem prometu velik izziv in bi morala biti ključna prioriteta za vse države ter državljane po vsem svetu,« so ob začetku kampanje, ki jo podpirajo številni avtomobilski klubi po vsem svetu, tudi Avto-moto zveza Slovenije, zapisali v FIA.

Znanje in veščine najboljšega bodo bogato nagrajene

Naslov najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se bo lahko zmagovalec oziroma zmagovalka upravičeno pohvalil, da je najboljši mladi voznik v Sloveniji.

A najboljši si za svoj trud zasluži še več, zato se bo leto dni brezplačno vozil s tehnološko izjemno pametnim vozilom fordom fiesto z bogatim paketom opreme Titanium. Atraktivna fiesta v mladostni modri barvi je na cesti zelo prepoznavna ter opremljena s številnimi asistenčnimi tehnologijami, ki povečajo varnost. Da bo veselje v vožnji še toliko večje, bo poskrbel pametni SYNC3 sistem, B&O PLAY zvočni sistem in panoramska streha, ki jih je mogoče odpreti. Nova fiesta je prostor udobja in pametnih rešitev za vsakodnevno doživetje vožnje, ki se jih bo mladi voznik vsakič znova veselil.

Ford fiesta z bogatim paketom opreme Titanium čakam na najboljšega mladega voznika oziroma voznico v Sloveniji.

Ford fiesto v brezplačno enoletno uporabo dobi le zmagovalec, a tudi drugi udeleženci finalnega tekmovanja domov ne bodo odšli praznih rok. Na pogumne mlade voznike in voznice čakajo še številne zanimive nagrade – na primer Petrolove vrednostne kartice v višini 400, 250 in 150 €, kamera Garmin Dash Cam™ 55, pametna športna zapestna ura Garmin vívosport™, bon za popust na avtomobilsko zavarovanje pri Zavarovalnici Sava, AMZS darilni boni, kolesarske čelade, ki jih podarja Agencija RS za varnost prometa, in še kaj … Da mladi vozniki in voznice ne bodo žejni, bo poskrbela Radenska, uradna voda izbora.

 

 

Ključne besede


AMZSFIAPrometna varnostPrometne nesrečePolicijaamzsJure KostanjšekNajboljši za volanomvarna mobilnostpolicijaRdeči križ Slovenije3500lives3500življenjprometna varnostprometne nesrečeMatjaž Leskovarfia