Če boste pihali 0,0, boste nagrajeni

Novice

Policisti bodo v veselem decembru poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Vsi vzorni vozniki, ki bodo do 20. decembra napihali 0,0, si lahko prislužijo vstopnice za koncert.


Začela se je tretja in obenem letošnja zadnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju z ministrstvom za zdravje, Policijo ter pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami, tudi AMZS. Policisti bodo poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov vse do konca decembra, saj je to čas številnih praznovanj in zabave.

Vsi vozniki, ki bodo do 20. decembra v sklopu akcije Slovenija piha 0,0 (ta poteka pod okriljem ministrstva za zdravje) pri preizkusu alkoholiziranosti napihali 0,0, bodo prejeli letak, s katerim si bodo lahko na spletni strani www.nulanula.si prislužili brezplačni vstopnici za koncert Policijskega orkestra z gostoma Tomislavom Jovanovićem Tokcem iz skupine Dan D in Neisho, ki bo v ljubljanskem Kinu Šiška 15. januarja 2020. Med decembrskimi treznimi vozniki bo izžrebanih 250 prejemnikov dveh vstopnic za koncert.

Voznik pod vplivom alkohola je nezanesljiv in nevaren voznik

Policisti so v sklopu ackije Slovenija piha 0,0 poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov že v času martinovanj, med 4. in 10. novembrom. Namen akcije je zmanjšati število opitih in omamljenih voznikov na slovenskih cestah. Tako kot v času martinovanj bodo tudi tokrat aktivnosti inšpekcijskih služb, vladnih in nevladnih organizacij usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in kraje, kjer se zadržuje več ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija uvršča tvegano in škodljivo pitje alkohola med najpomembnejše dejavnike tveganja za breme bolezni in prezgodnjo umrljivost ter povezuje škodljivo pitje alkohola že z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in zastrupitvami. Jed drugim povzroča slabo počutje, poslabšanje zdravja, težave v odnosih, v družini in na delovnem mestu, povezan je z nasiljem, povzroča težave v duševnem zdravju, povezan je s kriminalom in prometnimi nesrečami ...

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste uživali alkohol, ne sedajte za volan, temveč naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah. Naj Slovenija piha 0,0!

Voznik pod vplivom alkohola in drog je nezanesljiv in za promet nevaren voznik, saj alkohol, dorge in druge psihoaktivne snovi močno vplivajo na koordinacijo gibov voznika, na vidno zaznavanje prometa in na reakcijski čas voznika," poudarja generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec.

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun dodaja:

"Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd."

Agencija bo javnost ozaveščala tudi v središču Ljubljane in Maribora

V času nacionalne akcije bodo po vsej Sloveniji potekale številne aktivnosti, preventivni dogodki in delavnice. Osrednji dogodek bo potekal v soboto, 7. decembra, na Kongresnem trgu v Ljubljani med 15. in 19. uro. Na dogodku bodo obiskovalci lahko preizkusili demonstracijske naprave, kot so vrtavko, naletne tehtnice, »alkoholna očala s poligonom«. Pred vstopom v napravo vrtavko bodo promotorji prometne varnosti z alkotesterji preverjali stopnjo alkohola v izdihanem zraku za vsakogar, ki bi napravo želel preizkusiti, saj Agencija tudi tako spodbuja ničelno toleranco do alkohola v prometu. Podoben dogodek bo v petek, 13. decembra, potekal na mariborskem Trgu svobode.

Pri nacionalni preventivni akciji bo sodelovalo 111 slovenskih občin, ki jim je Agencija za potrebe aktivnosti na lokalni ravni zagotovila 1310 plakatov ter 18.000 zloženk Alkohol ubija. Prav tako so občinam za terenske akcije razdelili 3000 alkotesterjev za enkratno uporabo.

Zaradi alkoholiziranega povzročitelja letos že 31 smrtnih žrtev

Letošnji podatki (do vključno 30. 11. 2019) kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 1348 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, kar je sicer 1,9 % več kot leto poprej, ko je bilo v primerjalnem obdobju zabeleženih 1323 nesreč. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 31 oseb, kar je 55 % več v primerjavi z lanskim letom, ko je življenje izgubilo 20 oseb

V večini primerov je bil ob alkoholiziranosti vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom neprilagojena hitrost – 14 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 18 oseb, nepravilna stran oz. smer vožnje – 6 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 7 udeležencev ter nepravilnost pešca – 4 prometne nesreče s prav toliko umrlimi.

Ključne besede


varnostakcijapolicijavarnost na cestimobilnostalkohol

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji