AMZS inštruktor varne vožnje Janez Marolt zmagovalec offroad dirke za državno prvenstvo

Novice

Marolt je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem nosilec programov varne vožnje za terenska vozila in cestne terence.


Minuli konec tedna je bila v gramoznici Graben v Radovljici adrenalinsko-terenska preizkušnja Slovenija Offroad 2020, ki je štela za prvo dirko letošnjega državnega prvenstva Slovenije v offroadu. Na njej je tekmoval tudi izkušeni AMZS inštruktor varne vožnje Janez Marolt. Po nekaj letih premora se je nosilec programov varne vožnje za terenska vozila in za cestne terence v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem znova uvrstil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra – v kategoriji nad 2000 ccm je slavil s svojim jeepom grand cherokeejem 4.7 V8 in sovoznikom Andrejem Pogačarjem. 

Marolt je bil uspeha zelo vesel, še zlasti, ker je prvič vozil krožno dirko, pri kateri vsi vozniki startajo hkrati:

Četudi nisem imel izkušnje s krožnimi dirkami, sem tako kot večina tekmovalcev želel zmagati. Ocenil sem, da bo treba za najboljši položaj priti prvi v ovinek za startno ravnino. Ko nama je to uspelo, je Andrej poleg ovinkov spremljal še dirkače za nama. Ko sva pridobila dovolj prednosti, sva »le« ohranjala razliko in vozila zelo sproščeno.

AMZS inštruktor varne vožnje Janez Marolt se je zmage veselil s sovoznikom Andrejem Pogačarjem. Foto: Jernej Selak

Dodal je še, da se na preizkušnjo ni posebej pripravljal: »V zadnjem času sem se znova bolj posvetil alpinizmu in pripravam na Ledenko (Marolt je znamenito Ledenko M8, AI6 550 m v Štajerski Rinki nad Okrešljem februarja letos preplezal v navezi z Markom Volkom; op. a.), zagotovo pa mi je ta fizična pripravljenost pomagala, da sem imel dovolj moči v rokah za 30 minut krožnega dirkanja. Poskrbel sem za ustrezno pripravo avta in ojačal volanski drog, da se mi ne bi znova pripetila lanska okvara, zaradi katere sem moral opustiti boj za najvišja mesta.« 

Video: Janez Marolt je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem nosilec programa varne vožnje za cestne terenece

Janez Marolt, sicer tudi gorski reševalec, je inštruktor varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem od 2008 (slovenska vozniška akademija je vrata uradno odprla 1. septembra tega leta). Z dirkanjem se ukvarja že 20 let. Doslej je odpeljal več kot 150 dirk in zabeležil več kot 50 uvrstitev na zmagovalni oder. Med svoje največje uspehe šteje šest naslovov slovenskega državnega prvaka, naslov podprvaka v avstrijskem Karten trophy iz leta 2009, deseto mesto na Superkarpata Trophy leta 2017 in 15. mesto na Superkarpata Trophy leta 2018. 

Video: 10 let AMZS Centra varne vožnje na Vranskem

 Avtor naslovne fotografije: Matej Rukavina

Ključne besede


inštruktor varne vožnjeJanez Maroltterenska vožnjacestni terenecAMZS Center varne vožnje na Vranskemprogram varne vožnjeoffroad

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

23

Priljubljenost članka

23

Shrani

Delite s prijatelji