Avto-moto zveza Slovenije podpira uvedbo elektronskih vinjet

Novice

Avto-moto zveza Slovenije podpira uvedbo elektronskih vinjet in takšnega sistema nadzora njihove uporabe, ki ne bi omogočal kakršnega koli sledenja vozilom. Z elektronskimi vinjetami bi upravljavcu avtocest odpadel pomemben del stroškov v povezavi z vinjetami, zato AMZS pričakuje nižjo ceno vinjet.


Avto-moto zveza Slovenije podpira uvedbo elektronskih vinjet, ki jo napoveduje ministrstvo za infrastrukturo. AMZS ocenjuje, da ima tak način cestninjenja številne prednosti tako za upravljavca avtocest kot uporabnike: »Z elektronskimi vinjetami bi upravljavcu avtocest odpadel pomemben del stroškov v povezavi z vinjetami, kot so stroški tiska, distribucije in varovanja vinjet, zaradi avtomatizacije bi se pocenil nadzor, ki bi lahko bil tudi učinkovitejši, zato v AMZS pričakujemo nižjo ceno vinjet. Ključna prednost za uporabnike pa je, da bi se izognili vsakokratnemu odstranjevanju in lepljenju vinjet, pri čemer izpostavljamo, da nekateri vozniki starih vinjet ne odstranjujejo, muzejska zbirka neveljavnih vinjet na vetrobranskem steklu pa povzroča manjšo preglednost iz vozila. Predlagan sistem elektronske vinjete je tudi prijaznejši do okolja in pomemben signal, da je Slovenija naklonjena digitalizaciji«, meni mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije, in dodaja: »Glede na fleksibilnost, ki jo omogoča elektronska vinjeta, predlagamo, da bi bila za avtomobiliste, poleg obstoječih, na voljo – tako kot za motoriste, tudi polletna vinjeta.«

Kostanjšek poudarja, da je treba razlikovati med elektronsko vinjeto, pri nakupu katere se v informacijski sistem vnese registrska označba vozila, in elektronskim sistemom za cestninjenje (tovornih) vozil, kot ga poznamo tudi v Sloveniji, pri katerem se prehod (tovornega) vozila evidentira med vsakima dvema zaporednima avtocestnima priključkoma. AMZS podpira uvedbo elektronskih vinjet in takšnega sistema nadzora njene uporabe, ki ne bi omogočal kakršnega koli sledenja vozilom: »Pred uvedbo elektronskih vinjet je treba vsekakor razmisliti o vseh vidikih avtomatiziranega nadzora, anonimnosti oziroma varovanja podatkov ali izogibanju odgovornosti, saj lahko v primeru vozila brez vinjete pride do podobnih situacij kot pri stacionarnih radarjih, ko se lahko vozniki izogibajo odgovornosti za ugotovljene kršitve.«

V naši neposredni soseščini elektronsko vinjeto npr. že nekaj let uporabljata Avstrija in Madžarska. Slednja ima sistem cestninjenja digitaliziran, medtem ko ima Avstrija kombiniran sistem – poleg vinjet v elektronski obliki uporabnikom avstrijskih avtocest še vedno omogoča tudi nakup običajnih vinjet. »V AMZS smo naklonjeni obema rešitvama. Morda bi bilo za nekatere domače uporabnike slovenskih avtocest in turiste, tudi z vidika evropskih pravil o varstvu pravic potrošnikov, dobrodošlo prehodno obdobje, v katerem bi lahko poleg elektronskih še vedno kupili običajno vinjeto«, ocenjuje Kostanjšek. V skladu z evropsko zakonodajo za zaščito pravic potrošnikov je namreč treba kupcu omogočiti, da lahko ta od spletnega nakupa vinjete odstopi v 14 dneh. V Avstriji je od nakupa možno odstopiti tudi z obvestilom, poslanim prek navadne pošte, kar postopek podaljša za dodatne tri dni.

Ključne besede


AMZSvinjetaprometcesteministrstvo za infrastrukturo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji