AMZS znova izbira najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije

Novice

Avto-moto zveza Slovenije peto leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika tega leta. Spletni test, ki je vstopnica za praktične izzive na Vranskem, bo odprt do vključno 31. marca.


AMZS izbor Najboljši za volanom vsako leto privabi več sodelujočih – lani so mladi rešili več kot 4500 spletnih testov, kar je 1200 več kot v 2019. Med 50 dekleti in 50 fanti, ki so se uvrstili v praktični del tekmovanja, sta največ znanja in vozniških spretnosti pokazala Petra Prašnikar in Matej Gorjan, ki sta se tako pridružila mladim AMZS ambasadorjem varne vožnje iz minulih let: Lauri Cerovšek in Luki Grilu (2019), Klemnu Pongračiču (2018) in Davidu Severju (2017).

Prvi izziv: Spletni test

Peti zaporedni izbor Najboljši za volanom bo potekal na sedaj že dobro znan način. Na spletni strani www.najboljsizavolanom.si je od 24. februarja pa do vključno 31. marca 2021 odprt spletni test z vprašanji s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, motoroznanstva, prometne varnosti, prve pomoči in poznavanja AMZS ter partnerjev izbora, prek katerega se mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti kvalificirajo v praktični del tekmovanja, ki bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

V polfinale (to bo 21. in 22. aprila 2021) se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 19. maja 2021 pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in polfinalistov. (Predvideni datumi praktičnega dela tekmovanja se lahko spremenijo glede na situacijo v povezavi z epidemijo koronavirusa.) Zmagovalec in zmagovalka ter še en voznik oziroma voznica, ki bo po točkah najmanj zaostal za najboljšima, se bodo uvrstili na evropski izbor za najboljšega mladega voznika. Ta bo po vzoru AMZS in v sodelovanju z evropskimi avtomobilskimi klubi potekal pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regije I.

Najboljša za volanom sporočata: Mladi, zberite pogum!

Lanska zmagovalca izbora Petra Prašnikar in Matej Gorjan se z odgovorim obnašanjem v prometu trudita biti zgled vsem, ne le mlajšim voznikom. Kot arhitektka in bodoči inženir strojništva si želita na področju mobilnosti pustiti tudi svoj pečat. Kot sta povedala za marčevsko številko AMZS Motorevije, jima je od tekmovanja za laskavi naziv najbolj ostala v spominu prva pomoč in kako pomagati in rešiti življenje v prometni nesreči, saj je to nekaj, kar bi morali redno obnavljati, ter to, da so se v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem zbrali mladi, ki so se prišli pomerit v določenih izzivih in so v tem uživali, vsi pa so imeli isti cilj: postati boljši vozniki.

"Mladi, zberite pogum in se prijavite, saj je Najboljši za volanom enkratna priložnost za nove izkušnje, ki vam bodo na cesti zagotovo prišle prav!"

Intervju s Petro Prašnikar in Matejem Gorjanom v marčevski Motoreviji

Mladi niso problem

Da so mladi vse boljši in bolj varni vozniki, potrjuje statistika.

V AMZS smo prepričani, da se lahko vozniki z dolgoletnim vozniškim stažem od mladih ogromno naučimo. Vrsto let je namreč veljalo, da so mladi udeleženci tisti, ki spadajo med najbolj tvegane skupine. Toda pregled povprečne starosti povzročiteljev prometnih nesreč v letu 2020 znova potrjuje, da delo z mladimi, kamor spadajo tudi dodatno usposabljanje za voznike začetnike in najrazličnejše preventivne aktivnosti, že kaže učinke: povprečna starost povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je bila lani 45,9 leta, povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami 46,5 leta in povprečna starost povzročiteljev vseh prometnih nesreč 44 let,

pravi Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, in dodaja:

Tudi za leto 2020 smo pripravili analizo povzročiteljev prometnih nesreč med vozniki avtomobilov po starostnih skupinah. Ugotovitve kažejo, da se je večleten trend napredka med mladimi lani nadaljeval, raste pa število povzročiteljev prometnih nesreč med starejšimi od 35 let.

Zmagovalca bosta eno leto uživala z novim Fordovim focusom

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. A najboljši si za svoj trud zaslužijo še več, zato nanje že čakajo privlačne nagrade. Zmagovalec in zmagovalka bosta eno leto uživala za volanom novega Fordovega focusa s paketom opreme titanium – v srebrni barvi čaka na najboljšo mlado voznico, temno siv pa na najboljšega mladega voznika. Focusa odlikujejo natančna vodljivost, lahkotnost pri upravljanju in odzivnost mehanike; z njim se je veselje zapoditi v ovinke, a enako učinkovito in udobno je tudi nabirati potovalne avtocestne kilometre. Ekologiji streže s sodobnim in varčnim motorjem, varnosti pa s širokim naborom učinkovitih asistenčnih sistemov.

Na pogumne mlade voznike in voznice pa čakajo še številne druge atraktivne nagrade:

  • 2-krat e-skiro Ring RX2 s čelado in bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava;
  • 2 kompleta 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 400 €;
  • 2-krat športna ura Garmin Vivoactive 4s;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 250 €;
  • 2-krat tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 150 €;
  • 2-krat darilni bon za 40 € za AMZS članstvo.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom ozaveščanja o varni udeležbi v prometu med mladimi, ki zaradi manj vozniških izkušenj sodijo v bolj tvegano skupino udeležencev v prometu, ob tem pa so mnogokrat neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom 2021 bodo mladi vozniki in voznice še enkrat več dokazali, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Ključne besede


varna mobilnosttekmovanjenagradeNajboljši za volanom 2021naj mlada voznica SlovenijePetra PrašnikarMatej Gorjannaj mladi voznik Slovenije

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

18

Priljubljenost članka

18

Shrani

Delite s prijatelji