Z menjavo zimskih pnevmatik ni treba hiteti

Novice

S 15. marcem je mogoče zimske pnevmatike zamenjati z letnimi, če vremenske razmere to dopuščajo. AMZS inštruktorji varne vožnje svetujejo, da z menjavo ni treba hiteti, saj je vreme nepredvidljivo.


Letne pnevmatike imajo v primerjavi z zimskimi pnevmatikami čvrstejšo gumeno zmes in bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem od zimskih. Če k temu prištejemo še manjši kotalni upor in zato manjšo porabo goriva, se splača zimske pnevmatike na kolesih zamenjati za letne takoj, ko je to mogoče in smiselno – v Sloveniji zakon določa, da lahko vozniki z letnimi pnevmatikami vozijo od 15. marca naprej, če vremenske razmere to seveda dopuščajo.

AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan ob tem izpostavlja, da lahko prehodni pomladanski čas skriva pasti, zato je treba tudi v tem delu leta pozorno spremljati vremenske pogoje, ki vplivajo na vozne razmere, in prilagoditi vožnjo.

Suho ali mokro vozišče, to prepozna vsak. Vendar so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne pasti. Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje 'delo' učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri okoli 7 stopinjah so si kar enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše. In ti različni vremenski – s tem pa tudi vozni pogoji – se nam lahko zgodijo v enem dnevu, saj se temperature od jutra preko dneva do poznih večernih ur izrazito spreminjajo, tudi do 10 ali več stopinj Celzija.

Ob tem Legan svetuje, naj vozniki pozornost namenijo tudi globini profila v dezenu in ustreznemu tlaku v pnevmatikah:

Neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot se močno podaljša. Vozne pogoje lahko še dodatno poslabšajo ostanki soljenja, posipanja in druge umazanije, ki se je z robov cest ob taljenju snega nanesla na vozišče. Vozniki, motoristi in kolesarji naj bodo pozorni tudi na udarne jame.

Četudi je 15. marec pred vrati, AMZS inštruktor varne vožnje svetuje, da z menjavo zimskih pnevmatik ni treba hiteti:

Ali že menjati zimske pnevmatike ali še ne, je odvisno od okolja oziroma področja najpogostejših voženj. V gorskih, hribovitih in višje ležečih predelih je tudi v spomladanskih mesecih treba pričakovati slabše, celo vsaj začasne zimske razmere, v nižinah in posebej v priobalnem območju pa skorajda ne. Zavedati pa se je treba, da če se bomo odločili opraviti menjavo že okoli 15. marca, se moramo nato v tem prehodnem času ravnati po morebitnih trenutnih poslabšanih voznih razmerah. Sneži lahko tudi še aprila. V takih primerih se z letnimi pnevmatikami nikakor ne odpravimo na zasneženo ali poledenelo cesto.

AMZS test 32 letnih pnevmatik 2021: dobro povprečje

Letošnji test letnih pnevmatik, pri katerem AMZS sodeluje z drugimi evropskimi avtomobilskimi klubi in nekaterimi potrošniškimi organizacijami, je pod drobnogled vzel pnevmatike v dveh dimenzijah, ki so tudi na naših cestah zelo pogoste. S pnevmatikami dimenzije 205/55 R 16 so opremljeni številni avtomobili nižjega srednjega razreda, kot so VW golf, renault megane, hyundai i30 ali ford focus (na tokratnem testu je imel vlogo testnega avta VW golf 7. generacije). Druga dimenzija na letošnjem AMZS testu pnevmatik – 225/50 R 17 – je namenjena avtomobilom srednjega razreda, a tudi številnim cestnim terencem in križancem. Testni avto za pnevmatike te dimenzije je bil tokrat audi A4. Tako kot vselej pri testu letnih pnevmatik so bile tudi tokrat pnevmatike preskušene na poligonih v južni Italiji in v Nemčiji.

Rezultati letošnjega AMZS testa letnih pnevmatik so spodbudni, saj med 32 preskušenimi pnevmatikami le nakup ene odsvetujemo, pravi odgovornik urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel in dodaja:

Ker je izbira pnevmatik na trgu zelo velika, kupcem svetujemo, naj za lažjo odločitev pred nakupom pogledajo rezultate AMZS testa. Na spletni strani amzs.si so na voljo tudi rezultati naših testov minulih let, poleg tega pa jim lahko nakupno odločitev še dodatno olajša posvet s strokovnjakom.

Vse za pnevmatike v AMZS

Premontaža pnevmatik, nakup in svetovanje ali letna hramba pnevmatik in platišč. Naši mehaniki v AMZS centrih po celotni Sloveniji vam bodo z veseljem pomagali pri vulkanizerskih storitvah. V izbranih AMZS centrih omogočamo tudi spletno naročanje na menjavo pnevmatik, s čimer se izognete čakalnim vrstam. 

Člani AMZS lahko izkoristijo ugodnosti:

  • 20 % popusta na menjavo pnevmatik,
  • 50 % popusta na hrambo kompleta štirih pnevmatik,
  • 17 % popusta na storitve geometrije podvozja.

Ključne besede


MotorevijaTest pnevmatikvarna mobilnostmenjava pnevmatiknasvetAMZS inštruktor