Najboljši slovenski mladi vozniki in voznice navdušili na Poljskem

Novice

Na mednarodnem izboru FIA Best Young Driver sta zmagala voznika iz avstrijskega in poljskega avto-moto kluba. Matej Gorjan je bil tretji najboljši med tekmovalci za leto 2020, med tekmovalci za leto 2021 pa sta tretje oziroma drugo mesto zasedla Neca Galičič in Žiga Žgur.


Poljski avtomobilski klub PZM je v sodelovanju s FIA Regija I danes na poligonu v Modlinu v bližini Varšave organiziral mednarodni FIA izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice (FIA Best Young Driver) za leti 2020 in 2021 (lanski izbor je bil namreč zaradi epidemije covida-19 preložen na letos). 

Slovensko ekipo Najboljši za volanom 2021 so sestavljali letošnja zmagovalca Neca Galičič in Žiga Žgur ter drugouvrščeni med fanti z manjšim zaostankom za zmagovalcem Uroš Grubar, ekipo za 2020 pa lanska zmagovalka in zmagovalec Petra Prašnikar in Matej GorjanToma Dukarića pa je zamenjala Teja Vrbnjak Erbežnik. Pomerili so se z vrstniki iz gostiteljice Poljske, Avstrije in Bolgarije. 

 

 

 

Mladi so se preizkusili na petih vajah

Vaje so bile enake za vse tekmovalke in tekmovalce, zasnovane pa so bile na način, da so morali pokazati znanje nudenja prve pomoči ter vozniške veščine in spretnosti. O najboljših v Evropi je tako odločalo:

  • nudenje prve pomoči ponesrečencu,
  • reševanje situacije zanašanja vozila,
  • slalom na različnih voznih podlagah,
  • asimetrični vzvratni slalom s pomočjo kamere in
  • menjava kolesa na avtomobilu.

Prestižni naziv Best Young Driver sta si priborila Szymon Pabich iz Poljske za leto 2020 in Avstrijec Simon Seiberl za leto 2021. Na zmagovalnem odru so bili tudi trije slovenski mladi vozniki: Matej Gorjan je bil tretji, prav tako Neca Galičič, Žiga Žgur pa je osvojil drugo mesto.  

Nad rezultati in prikazanim je bil izjemno navdušen tudi vodja AMZS odprave na Poljsko Erik Logar: 

Čestitamo vsem našim tekmovalkam in tekmovalcem, še posebej pa seveda Neci, Žigi in Mateju, ki so bili med najboljšimi in Sloveniji priborili kar tri uvrstitve na zmagovalni oder. Boj za zmago je bil izjemno napet, kar je razvidno tudi iz rezultatov - razlike med najboljšimi voznicami in vozniki so bile zelo majhne in o zmagi so resnično odločale malenkosti. Vsekakor pa je slovenska ekipa zmagovalka glede na timski duh in vtis, ki smo ga naredili na Poljskem. V AMZS smo ponosni, da smo z ekipo dosegli tako dober rezultat. Največ pa šteje, da so se naši mladi vozniki in voznice še enkrat več izkazali kot enkratni ambasadorji izbora Najboljši za volanom in da so se - ne le med našimi člani ekipe -, temveč tudi s predstavniki drugih ekip stkale prijateljske vezi. Izrečeno ob slovesu: "Bilo je fajn, škoda, da že gremo domov", največ pove, kako fenomenalno je bilo vzdušje. Tudi zato upamo, da mednarodni izbor najboljšega mladega voznika čaka še zelo svetla prihodnost.  

Kaj so o tekmovanju povedali vozniki in voznice?

"Kot ekipa smo se res dobro razumeli, bilo je ogromno smeha in dobre volje, kar se za takšen 'izlet' tudi spodobi. Celotno dogajanje je potekalo v res sproščenem ozračju, kar se je na koncu poznalo tudi na rezultatih. Na poligonu sem zelo užival in čeprav bi lahko pri nekaterih izzivih pokazal več, tudi drugo mesto ni tako slab rezultat. Iskreno čestitam mojim sotekmovalcem, ki so se prav tako odlično odrezali in poskrbeli, da je generalno gledano ekipa AMZS dosegla najboljše rezultate. Res je, da je vikend v tako dobri družbi prehitro minil, zato pa še toliko bolj nestrpno pričakujem ponovno snidenje celotne ekipe, kjer smeha, dobre volje in zabave sigurno ne bo manjkalo." - Žiga Žgur
"Tekmovanje na Poljskem je bilo zame enkratna izkušnja. Organizacija in samo tekmovanje je bilo na visoki ravni, vaje so bile zanimive in z različnih področij znanja. Vse skupaj je bila nagrada za pokazano na domačih tekmovanjih, zato sem užival v celotnem vikendu in se potrudil po najboljših močeh. Žal se mi ni izšlo po željah in pričakovanjih, vendar nisem bil preveč razočaran. Cilj je bil zabava in te je bilo ogromno. Za to smo poskrbeli tako tekmovalci kot tudi člani strokovne ekipe, ki so bili z nami. Dobre volje in smeha ni manjkalo nikoli, našo dobro voljo pa smo prenesli tudi na tekmovalce iz drugih držav, s katerimi smo se spoznali med in po tekmovanju. V ekipi je bila res enkratna energija, ki nas je povezala v prave prijatelje in mislim, da je to največja nagrada za vse nas." - Uroš Grubar
"Na evropsko tekmovanje imam čudovite spomine. Od trenutka, ko me je AMZS ekipa s kombijem pobrala na poti proti zagrebškemu letališču, in vse do takrat, ko so me na istem mestu čez tri dni odložili, sem noro uživala in se imela super. V prvi vrsti moram pohvaliti organizacijo, vodenje ekipe in 'psihološko' podporo, ki smo je bili deležni s strani AMZS-jevcev. Vsak trenutek smo vedeli, kje moramo biti, kako moramo biti oblečeni in na vsako vprašanje smo dobili odgovor, ki nas je navadno spravil v dobro voljo. Tekmovanje je seveda predstavljalo glavni del našega potovanja, vendar je tudi vse ostalo dogajanje in dobro vzdušje znotraj ekipe pripomoglo, da smo ustvarili tako lepe spomine. Samo tekmovanje je potekalo precej podobno kot na Vranskem, le da smo tu ob enem potrenirali še angleški jezik. Zahvaljujoč dobrim predpripravam s strani naših trenerjev me nobena od vaj ni presenetila in sem bila pripravljena na izzive. Kot vedno, sem se na tekmovanje odpravila z veliko mero dobre volje in optimizma. In res presenetljivo uspela na poligonu dokazati svoje vozniške spretnosti. S kančkom sreče mi je uspelo osvojiti nerealno in popolnoma nepričakovano 3. mesto. A glavno, kar sem iz Varšave pripeljala s sabo domov, so nova prijateljstva, nepozabne izkušnje in krasni spomini. Hvala za to doživetje, AMZS!" - Neca Galičič
"Že na pripravah na Vranskem sem spoznal, da bo izlet na Poljsko nepozaben, kar se je tudi izkazalo. K temu je pripomogla celotna ekipa s svojim pozitivnim duhom in zdravo mero tekmovalnosti. V petek nas je tako letošnji Najboljši za volanom Žiga odpeljal na letališče v Zagreb, od koder smo poleteli v Varšavo. Po sprejemu smo se zgodaj odpravili spat, saj je naslednji dan sledilo tekmovanje. Polni znanja smo se uspešno spopadli z nalogami in si popoldne ogledali še znamenitosti mesta. Po podelitvi in slavnostni večerji smo se še bolje spoznali z našimi sotekmovalci, s katerimi smo v stilu zaključili večer. V nedeljo smo se z lepimi spomini in novimi prijateljstvi odpravili nazaj domov. Vesel sem, da sem bil del te super ekipe, ki je uspešno zastopala Slovenijo na evropski ravni. V čast mi je bilo sodelovati pri projektu, s katerim počasi gradimo varnejšo vožnjo po celotni Evropi." - Matej Gorjan
"Obisk Varšave je vsekakor presegel moja pričakovanja. Na Poljsko sem odšla po novo izkušnjo, domov pa prinesla ne samo solidnega rezultata s tekmovanja, temveč tudi nova prijateljstva in spomine. Pri nalogah, ki jih je za nas pripravila poljska moto zveza, sem se naučila spretnosti, ki mi bodo zagotovo prav prišle tudi na cesti. S celotno ekipo smo se odlično ujeli ter se imeli super in upam, da se v prihodnje skupaj odpravimo še na kakšno dogodivščino." - Teja Vrbnjak Erbežnik

Video: Najboljši za volanom 2021

Video: Najboljši za volanom 2020

Prvi mednarodni izbor Best Young Driver leta 2019 organiziral AMZS

Oktobra 2019 je AMZS v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA organiziral prvi mednarodni izbor Najboljši za volanom – Best Young Driver, na katerem je med 12 tekmovalci iz štirih držav slavil bolgarski voznik Simeon Tsvetkov.

Video: Premierna izvedba izbora Best Young Driver v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

AMZS je leta 2017 obudil izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice Slovenije, ki ga je prvič organiziral leta 1993. Ideja je zelo hitro prerasla slovenske okvirje. Po vzoru AMZS najboljše mlade voznike izbira vse več evropskih avtomobilskih klubov. Klubom iz Poljske, Bolgarije in Srbije se je minulo leto pridružil še avstrijski ÖAMTC.

Ključne besede


FIANajboljši za volanomErik Logarnajboljša mlada voznicanajboljši mladi voznikBest Young Driver

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

31

Priljubljenost članka

31

Shrani

Delite s prijatelji