#RadiPomagamo: Kolesa za vse!

Novice

Imate kolo, ki ga ne uporabljate? Podarite ga za dober namen!


Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s svojimi avto-moto društvi in klubi začenja akcijo zbiranja rabljenih koles, ki jih bo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje podarila otrokom iz socialno ogroženih družin. V minulih dneh je AMZS že predal prvih deset koles, ki bodo razveselila otroke v Ljubljani in njeni okolici. S podporo projekta "Varno na kolesu", ki izobražuje šolarje, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, bodo ponosni novi lastniki koles dobili tudi zaščitne kolesarske čelade.

Kolo je eno prvih prevoznih sredstev, s katerim otroci samostojno vstopijo v svet mobilnosti, hkrati pa jim omogoča športno aktiven način preživljanja prostega časa in druženje. Žal vsi otroci zaradi najrazličnejših okoliščin nimajo svojega kolesa. Po izkušnjah Zveze prijateljev mladine Moste – Polje se predvsem v času, ko učenci v šoli opravljajo kolesarske izpite, poveča povpraševanje po (rabljenih) kolesih. "Pri donacijah koles smo se doslej soočali s težavami, da marsikatero kolo, ki bi ga na ta način lahko dobili, ni bilo tehnično brezhibno", je izkušnje s terena predstavila Tanja Petek, sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje.

Ali ste vedeli ...
AMZS zagotavlja tudi pomoč na cesti za kolesarje. Ob klicu na 1987 vam bodo AMZS mehaniki pomagali zamenjati zračnico ali pa vas in vaše kolo odpeljali do izbranega servisa, domov ali izbran naslov v Sloveniji. 

Da bi otroci dobili primerno ohranjena in z vidika varne vožnje ustrezna kolesa, je AMZS zasnoval projekt zbiranja rabljenih koles "Kolesa za vse!". Kdor ima doma kolo, otroško ali odraslo, ki ga ne uporablja, je pa še v takšnem tehničnem stanju, da ga je mogoče z minimalnim vložkom popraviti, ga lahko pripelje na najbližje avto-moto društvo oziroma klub ali na sedež Avto-moto zveze Slovenije v Ljubljani (seznam sodelujočih društev in termini prevzemov so objavljeni v tabeli). AMZS bo s pomočjo sodelujočih kolesarskih servisov poskrbel, da bodo serviserji kolesa pregledali in popravili, nato pa jih bo predal ZPM Ljubljana Moste – Polje, ki bo bdel nad tem, da bodo kolesa prišla v prave roke.  

Za popravilo in servis koles je poskrbel Kolesarski center Grašca.

AMZS je ZPM Ljubljana Moste – Polje, v sodelovanju z AMD Dravograd, AMD Ravne na Koroškem in AMD Štefan Kovač Murska Sobota,  predal prvih deset koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Na fotografiji sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje Tanja Petek ter generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek in Davorin Smodiš, vodja področja AMZS članstvo. 

Ena najpomembnejših storitev AMZS je pomoč na cesti avtomobilistom, motoristom in tudi kolesarjem, ki se znajdejo v težavah. S projektom 'Kolesa za vse!' pa si želimo, da bi naše poslanstvo pomagati še nadgradili in mobilnost na kolesu omogočili vsem tistim, ki bi sicer bili zanjo prikrajšani. Namen projekta je tudi osveščanje, da je za varno kolesarjenje primerno le tehnično brezhibno kolo, za kar poskrbimo v AMZS v sodelovanju s kolesarskimi servisi. Kolesarji pa morajo uporabljati zaščitno kolesarsko čelado, saj ima ta pri morebitnem padcu pomembno vlogo zaščite glave pred usodnimi poškodbami. Nenazadnje pa ima zbiranje rabljenih koles tudi pomembno okoljsko sporočilo: popravilo in ponovna uporaba kolesa sta za okolje bistveno bolj prijazna kot izdelava in nakup novega.

je izpostavil vodja področja AMZS članstvo Davorin Smodiš.

Sekretarka ZPM Ljubljana Moste – Polje Tanja Petek pa je poudarila: 

Z AMZS dobro sodelujemo že nekaj let in veseli smo, da smo tudi s tem projektom začeli pisati lepo zgodbo. Za družine, ki bodo kolesa prejele, bo to odlična spodbuda za večjo telesno aktivnost.

Prevzemna mesta rabljenih koles

KRAJ DRUŠTVO NASLOV TERMIN PREVZEMA KOLES
Celje AMD Šlander Celje Ljubljanska cesta 37, Celje po dogovoru (03 4922 620)
Dravograd AMD Dravograd Mariborska cesta 60, Dravograd torek med 17. in 18. uro ali po dogovoru prek e-pošte: amd.dravograd@gmail.com
Hoče AMD Pohorje Zgornje Hoče 25 a, Hoče petek od 16. do 19. ure
Hrastnik AMD Hrastnik Cesta 1. maja 77, Hrastnik po dogovoru z Jožetom Guzajem (031 627 711)
Koper AMTK Koper Prešernov trg 4, Koper sreda od 14. do 17. ure
Ljubljana Avto-moto zveza Slovenije Dunajska cesta 128, Ljubljana sreda med 9. in 15. uro
Lukovica AMD Lukovica, zbirno mesto: Avto Kveder Obrtniška ulica 1, Lukovica sreda med 15. in 17. uro ter sobota med 10. in 12. uro
Maribor AMD TAM Maribor Zagrebška cesta 29, Maribor po dogovoru z Vojko Werglez (040 888 061)
Murska Sobota AMD Štefan Kovač Murska Sobota Noršinska cesta 2, Murska Sobota od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro
Novo mesto AMD Novo mesto Zwittrova ulica 1, Novo mesto po dogovoru z Jožetom Brulcem (041 626 177)
Ptuj  AMD Ptuj Cvetkov trg 4, Ptuj ponedeljek med 8. in 10. uro ter sreda med 14. in 16. uro oziroma po dogovoru (041 646 660)
Ravne na Koroškem AMD Ravne na Koroškem Dobja vas 128, Ravne na Koroškem od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro
Slovenske Konjice AMD Slovenske Konjice Liptovska 13, Slovenske Konjice (stavba AMD pri avtobusni postaji) petek med 18. in 19. uro
Šmartno ob Paki AMD Šmartno ob Paki Šmartno ob Paki 49 a, Šmartno ob Paki po dogovoru s Slavkom Šketom (031 776 389)
Vrtojba Društvo GAS Vrtejba Mednarodni mejni prehod 2 b, Šempeter pri Gorici (poligon pri Lesnini) prva sobota v mesecu od 10. do 12. ure (info@drustvo-gas.si)
Žiri AMD Žiri Loška cesta 17, Žiri po dogovoru z Edom Demšarjem (041 366 832, edo.demsar@gmail.com)

Ključne besede


otrociMobilnostKolesarjenjekolodonacijavarna mobilnostkolesarstvopomoč

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

118

Priljubljenost članka

118

Shrani

Delite s prijatelji