Video: Kolesarski nasveti za brezskrbnost #NaPedalih

Novice

Prva pomoč za vaše kolo - video nasveti: zamenjava plašča, montaža plašča brez zračnice, montaža zavornih ploščic, uporaba momentnega ključa.


Da boste brezskrbno vrteli pedala in znali reagirati ob npr. predrti zračnici, smo za vse kolesarje pripravili nekaj video nasvetov.

1. #amzsNasvet: Menjava plašča z zračnico

Za menjavo kolesarske zračnice in plašča potrebujemo:

  • montirače,
  • plašč,
  • zračnico in
  • tlačilko.

Snamemo kolo z obroča. To bomo veliko lažje s

Obroč staknemo s kolesa. To je veliko lažje, če je veriga na najmanjšem zadnjem zobniku oz. ko je zadnji menjalnik na najtežji prestavi. Odpremo ventil in spustimo zrak. Poskrbimo, da zrak po celotnem obodu obroča povsem iztisnemo iz plašča in zračnice. Z obroča snamemo plašč, v pomoč sta nam lahko montirki oz. snemalca plašča. Odstranimo zračnico. Pri nameščanju novega plašča pazimo na smer vrtenja plašča. Zračnico rahlo napolnimo z zrakom in jo vstavimo v plašč. Z vzvodom montirke znova namestimo plašč. Novo zračnico v plašču napolnimo z zrakom, opremimo še ventil in smo končali.

2. #amzsNasvet: Montaža plašča brez zračnice

Za montažo plašča brez zračnice potrebujemo:

  • tesnilno tekočino,
  • zaščitni trak,
  • ventil in ključek za pritrjevanje,
  • škarje in križni izvijač.

Z lepljenjem zaščitnega traka začnemo 15 centimetrom pred ventilom in končamo 15 centimetrom čez ventil. S križnim izvijačem naredimo luknjo za ventil. Vstavimo ventil in matico, tako da pride O-ring v utor. Obroč vstavimo v gumo, pri čemer si lahko pomagamo z montirnim/snemalnim vzvodom. Plašč nekoliko napolnimo s stisnjenim zrakom. Skozi ventil stisnemo tesnilno tekočino, lahko pa jo tudi neposredno vlijemo v plašč. Plašč na koncu nameščamo nasproti ventila. Vstavimo ventil in plašč napolnimo s stisnjenim zrakom na najvišji dovoljen tlak, ki je označen na pnevmatiki. Celoten obroč zavrtimo, da se tesnilna tekočina porazdeli po obodu. Po potrebi naslednji dan tekočino dolijemo.

3. #amzsNasvet: Montaža zavornih ploščic

Poznamo več vrst zavornih ploščic različnih proizvajalcev, ki so lahko zelo različnih oblik. Najprej moramo sneti obroč, s primernim orodjem razširimo čeljusti, vzamemo ven varovalko in stare zavorne obloge. Novi ploščici vstavimo v vzmet in pripravljeni sta za montažo. Zavorne obloge vstavimo v čeljust in jih zavarujemo z varovalko.

4. #amzsNasvet: Uporaba momentnega ključa

Pri finih nastavitvah krmila, nosilcev sedeža in ostalih delov na okvirju kolesa je nujno uporabiti momentni ključ. 

Ali ste vedeli ...
AMZS zagotavlja tudi pomoč na cesti za kolesarje. Ob klicu na 1987 vam bodo AMZS mehaniki pomagali zamenjati zračnico ali pa vas in vaše kolo odpeljali do izbranega servisa, domov ali izbran naslov v Sloveniji. 

 

Do AMZS članstva enostavno prek spleta!

Do poti brez skrbi, doma in v tujini, z le nekaj kliki.

Včlanite se

 

Ključne besede


varna mobilnostmobilnostvideonasvetkolesarjenje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji