AMZS Najboljši za volanom – vozniška olimpijada mladih v vse več evropskih državah

Novice

Avto-moto zveza Slovenije šesto leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika tega leta.


Spletni test, ki je vstopnica za praktični del tekmovanja, bo na spletni strani www.najboljsizavolanom.si odprt do vključno 24. marca 2022, za najboljše pa je AMZS v sodelovanju z Zavarovalnico Sava in drugimi partnerji pripravil bogat nagradni sklad – zmagovalca se bosta eno leto vozila z novo Fordovo Fiesto Active, atraktivne nagrade pa čakajo tudi na druge finalistke in finaliste. Zmagovalka in zmagovalec se bosta oktobra v Madridu pomerila še na evropskem tekmovanju mladih voznikov, ki ga bo pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA organiziral španski avtomobilski klub RACE.

AMZS izbor Najboljši za volanom vsako leto privabi več sodelujočih – lani so mladi rešili skoraj 5200 spletnih testov. Med 50 dekleti in 50 fanti, ki so se uvrstili v praktični del tekmovanja, sta največ znanja in vozniških spretnosti pokazala Neca G. Strniša in Žiga Žgur, ki sta se pridružila mladim AMZS ambasadorjem varne vožnje iz minulih let: Petri Prašnikar in Mateju Gorjanu (2020), Lauri Cerovšek in Luki Grilu (2019), Klemnu Pongračiču (2018) in Davidu Severju (2017).

Šesti zaporedni izbor Najboljši za volanom bo potekal na že dobro znan način. Na spletni strani www.najboljsizavolanom.si bo do vključno 24. marca 2022 odprt spletni test z vprašanji s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, motoroznanstva, prometne varnosti, prve pomoči in poznavanja AMZS ter partnerjev izbora, prek katerega se mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti kvalificirajo v praktični del tekmovanja. Ta bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V polfinale (to bo 12. in 13. aprila 2022) se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 29. maja 2022 pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in polfinalistov.

Najprej je treba na www.najboljsizavolanom.si rešiti spletni test – odprt bo do vključno 24. marca 2022, nato se bodo najboljši reševalci in reševalke pomerili še v praktičnih izzivih v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, ki jih bodo pripravili AMZS inštruktorji, Policija in Rdeči križ Slovenije.

Najboljši za volanom vabijo k sodelovanju: "Prijavite se, saj boste dobili veliko novega vozniškega znanja in izkušenj, se zabavali in spoznali nove prijatelje!"

AMZS je januarja letos v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem za dosedanje najboljše tekmovalke in tekmovalce izbora najboljšega mladega slovenskega voznika in voznice organiziral prav poseben dogodek, ki je imel poleg družabnega tudi kanček tekmovalnega pridiha. "Najboljši med najboljšimi" so se namreč pomerili pri nekaterih novih vajah, ki jih AMZS inštruktorji varne vožnje snujejo za praktični del letošnjega tekmovanja. Prav vsi so bili enotnega mnenja, da je sodelovanje v izboru neprecenljiva življenjska izkušnja, ob tem pa znova dokazali, da Najboljši za volanom ni le tekmovanje, temveč vse večja vozniška skupnost, v kateri mladi ljudje na krilih prijateljstva, izmenjave znanja in zavedanja, da smo promet ljudje, gradijo prometno varnost tudi daleč preko meja slovenskega nacionalnega izbora.

Iz Motorevije: Več užitka, več znanja in nova prijateljstva

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika bo letos v Madridu

AMZS izbor najboljšega mladega voznika in voznice se že nekaj let širi po Evropi. Prvi mednarodni izbor Best Young Driver pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA je bil leta 2019 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, lani pa je tekmovanje, na katerem so poleg mladih iz Slovenije sodelovali še tekmovalke in tekmovalci iz Avstrije, Bolgarije in Poljske, za leti 2020 in 2021 organiziral poljski avtomobilski klub PZM. Letos je interes za sodelovanje izrazilo že 15 avtomobilskih klubov iz FIA Regije I – ta v mednarodni avtomobilistični zvezi združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, tekmovanje pa bo v Madridu 8. in 9. oktobra 2022 organiziral španski avtomobilski klub RACE.

V AMZS smo nad zanimanjem naših partnerskih avtomobilskih klubov, da se pridružijo vozniški olimpijadi mladih, izjemno navdušeni. Prepričani smo, da bo z večanjem števila sodelujočih izbor tako na nacionalni kot mednarodni ravni še pridobil na pomenu. Predvsem pa verjamemo, da lahko skupaj z mladimi naredimo pomemben korak k varnejši mobilnosti,

je povedal Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Najboljši in najboljše za volanom 2020 in 2021 so lani v Varšavi na Poljskem tekmovali na mednarodnem izboru FIA Best Young Driver. Letos bo tekmovanje, ki se mu pridružuje vse več evropskih avtomobilskih klubov, v oktobru organiziral španski klub RACE.

Statistika je nazorna: delo z mladimi se obrestuje

AMZS v svojih analizah stanja prometne varnosti že nekaj let izpostavlja, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, kljub manj vozniškim izkušnjam, vse bolj varni vozniki. Logar pojasnjuje:

Analiza starosti voznikov avtomobilov kot povzročiteljev prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo ali umrlimi udeleženci za dvajsetletno obdobje kaže, da število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov vseskozi upada. Prepričani smo, da je tako pomembno zmanjšanje števila povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med mladimi vozniki, starimi med 18 in 24 let ter med 25 in 34 let, rezultat dodatnega usposabljanja za voznike začetnike in najrazličnejših drugih preventivnih aktivnosti. Grafični prikaz podatkov nazorno prikazuje, da pri drugih starostnih skupinah – kljub bolj varnim avtomobilom in izboljšani cestni infrastrukturi, a brez sistematičnega dela z vozniki, napredka ni oziroma pri starostni skupini 65+ število povzročiteljev celo strmo narašča.

Zmagovalca bosta eno leto uživala z novo Fordovo Fiesto Active

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. A najboljši si za svoj trud zaslužijo še več, zato nanje že čakajo privlačne nagrade. Zmagovalec in zmagovalka bosta eno leto uživala za volanom nove Fordove Fieste Active – rdeča čaka na najboljšo mlado voznico, modra pa na najboljšega mladega voznika. Prenovljena in posodobljena Fiesta je dobila bolj samozavesten obraz in zglajeno podobo, v notranjosti pa digitalni sklop merilnikov, sodoben uporabniški vmesnik in imenitnejše materiale sedežev ter armaturne plošče. Fiesta Active je "avanturistka": z višjo oddaljenostjo od tal se ne ustraši grobe vozne podlage, z robustno plastiko okoli kolotekov, pragov in na odbijačih ter z integriranima strešnima nosilcema vabi na izlete, potovanja – in na avanture. Izjemnega pomena pa je, da je Fiesta zapisana varnosti, saj je opremljena s širokim naborom naprednih asistenčnih sistemov.

Zmagovalec in zmagovalka Najboljši za volanom 2022 bosta za eno leto domov odpeljala novo Fordovo Fiesto Active. Skupaj s partnerji in podporniki izbora smo pripravili tudi druge nagrade za finaliste in finalistke.

Na pogumne mlade voznike in voznice pa čakajo še številne druge atraktivne nagrade:

  • 2-krat e-skiro Ring RX8 s čelado, torbico in vzvratnim ogledalom ter bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava;
  • 2 kompleta 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 400 €;
  • 2-krat športna ura Garmin Vivoactive 4s;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 250 €;
  • 2-krat tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat darilna kartica Petrol za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 150 €;
  • 2-krat darilni bon za 40 € za AMZS članstvo.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom ozaveščanja o varni udeležbi v prometu med mladimi, ki zaradi manj vozniških izkušenj sodijo v bolj tvegano skupino udeležencev v prometu, ob tem pa so mnogokrat neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom mladi vozniki in voznice vseskozi dokazujejo, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

 

 

 

 

 

 

Ključne besede


Prometna varnostTekmovanjeNajboljši za volanomvarna mobilnostmladi vozniki