Naj vas zima ne preseneti

Novice

V prihodnjih dneh naj bi zima pokazala zobe, zato ne bo odveč nekaj nasvetov za varno zimsko vožnjo.


Za brezskrbno vožnjo pozimi ni dovolj le menjava pnevmatik, za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu je treba postoriti še marsikaj. 

Za čim bolj varne zimske kilometre je treba letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu, po potrebi menjati nedelujoče žarnice ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Preveriti je treba stanje metlic brisalcev in tudi te, če je treba, zamenjati. Strokovnjaki naj pregledajo hladilno tekočino ter stanje akumulatorja in ogrevalnega sistema.

Zimskim razmeram so kos le kakovostne pnevmatike

Izbira kakovostne zimske pnevmatike je za varno vožnjo ključnega pomena. Voznikom so pri izbiri v pomoč AMZS testi pnevmatik. Letos je AMZS v sodelovanju s partnerji testiral 16 pnevmatik v dimenziji 185/65 R15 in 17 pnevmatik v dimenziji 215/60 R16. Pnevmatik, ki se enako dobro obnesejo v vseh voznih in vremenskih razmerah, v trgovinah ni veliko, kar se je potrdilo tudi pri letošnjem testu, kjer so se najbolje odrezale najbolj uravnotežene pnevmatike. Med pnevmatikami, primernejšimi za manjše avtomobile, sta dve, ki ju AMZS na podlagi rezultatov testa voznikom ne priporoča, med pnevmatikami, najbolj primernimi za cestne terence, pa so rezultati spodbudnejši, saj nobena ni dobila ocene »ni priporočljivo«. 

Najboljša skupna ocena na testu, ki jo dobijo najbolj uravnotežene pnevmatike oziroma takšne, ki dosežejo čim boljši rezultat pri vseh merilih, pa naj ne bo edini kriterij pri nakupni odločitvi. Pnevmatike izberite glede na svoje potrebe in navade. Če se pogosto vozite po zasneženih cestah, se ozrite po pnevmatikah, ki so dobre na snegu, če pa zimo prevozite na očiščenih avtocestah in hitrih cestah, so za vas primernejše pnevmatike z dobrimi lastnostmi na mokrem in na suhem. 

Kaj pomenijo oznake na pnevmatiki?

Ker se pri nakupu tako letnih kot zimskih pnevmatik vozniki srečujemo z raznimi oznakami, je pomembno, da vemo, kaj pomenijo oznake na pnevmatikah.

Starost pnevmatik

V zadnjih letih je gumarska industrija izjemno napredovala, zato se je podaljšal tudi rok uporabnosti pnevmatik. Če je profil ustrezen in pnevmatike nimajo poškodb, AMZS strokovnjaki svetujejo, da jih lahko vozniki uporabljamo od šest do osem let. Vsekakor pa odsvetujejo uporabo pnevmatik, starejših od deset let, saj kemične spremembe zaradi staranja vplivajo na gumeno zmes, ki izgubi prožnost, s tem pa oprijem.  
 
Ob tem je treba poudariti, da je pomemben predpogoj za tako dolgo življenjsko dobo pnevmatike njeno pravilno skladiščenje. Pnevmatike je treba shranjevati v suhem in temnem prostoru, kjer v bližini ni kemikalij. Če so na platiščih, naj bodo položene vodoravno ali obešene na steno, pnevmatike brez platišč pa naj stojijo pokonci. 

Kakšen je pravilen tlak v pnevmatikah?

Pri vozilih, ki nimajo vgrajenih senzorjev za nadzor tlaka v pnevmatikah, je tlak priporočljivo preveriti vsaj enkrat mesečno. Vzdrževanje pravilne ravni tlaka v pnevmatikah je pomembno za varno vožnjo, vpliva pa tudi na porabo goriva

Kako izmeriti globino profila pnevmatik

Globina profila pnevmatik vpliva na vodljivost vozila in zagotavlja oprijem s podlago. AMZS strokovnjaki svetujejo, naj bo globina profila zimskih pnevmatik na začetku sezone minimalno 4 mm, četudi je zakonski minimum 3 mm. Pnevmatika, ki ima na začetku zime le 3 mm profila, se bo v nekaj tednih ali mesecih toliko obrabila, da pred koncem zimske sezone ne bo več zadostovala zakonskemu pogoju, kar je še pomembneje, pa je, da vožnja s takimi pnevmatiki ni varna.   


Čista stekla, večja varnost

Za varnost na cesti je bistvenega pomena videti in biti viden. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje svetlobnih teles na avtu ter za čista stekla, tako z zunanje kot notranje strani. Zlasti slednje vozniki večkrat zanemarijo, posledično pa je difuzija svetlobe zelo moteča in onemogoča varno vožnjo.

Nevarnost odpadlega listja pod vetrobranskim steklom

Odpadlo listje pogosto konča pod motornim pokrovom. Listje se navlaži, prezračevalni sistem pa zato piha dodatno vlago v notranjost avtomobila, ki se nabira na steklu.

Avto ni potujoči iglu

Vsa vozila morajo biti očiščena. To pomeni, da na njih ne sme biti snega, ledu, ki bi lahko padal oziroma se razsipal z vozila. Prav tako morajo biti očiščena vetrobranska in vsa druga stekla, vzvratna ogledala.

Priporočljiva dodatna zimska oprema

Pozimi je dobro imeti v avtu manjšo lopato, snežne verige, dodatna oblačila, odejo, dežnik, kable za zagon motorja, kabel in polnilnik za mobilni telefon, praskalo za led, dodatno plastenko zimske tekočine, metlico za sneg in svetilko. Če se odpravljate smučat ali v hribe, je priporočljivo imeti v avtu še snežne verige in vrečo peska, ki je koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi.

Akumulator - najpogostejša zimska težava avtomobilov

Najpogostejši vzrok klicev na pomoč na številko 1987 je pozimi po izkušnjah AMZS službe za pomoč na cesti izpraznjen oziroma slabo delujoč avtomobilski akumulator. Zato: še pred prvim mrazom preverite stanje akumulatorja.

Vozniki lahko stanje akumulatorja preverite tudi tako, da avto parkirate pred svetel zid. Če žarometa ob prižganem kontaktu svetita z vidno šibkejšo svetlobo kot pri prižganem motorju, je to znak za opešan akumulator. Enako velja za osvetlitev potniške kabine. Znak za slab akumulator so tudi pogoste okvare ali nedelovanje elektronskih naprav v avtu, kakršne so na primer avtoradio, zaslon multimedijske naprave pa spremenjen zvok avtomobilske hupe.

Dober pokazatelj stanja akumulatorja je njegova starost – po treh letih uporabe je lahko zmogljivost že zmanjšana – in seveda prižgana opozorilna lučka s simbolom akumulatorja na armaturni plošči.

Kako voziti v zimskih razmerah

Pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, morajo udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, računati na hitre spremembe voznih razmer.

Ob sneženju naj se vozniki pogosto ustavijo in očistijo žaromete. Jeseni in pozimi naj podnevi ročno prižgejo zasenčene luči, saj obvezne dnevne luči pogosto svetijo le spredaj, zadaj pa ne. Meglenke naj uporabljajo samo v megli. Ob slabi vidljivosti je nujno zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje.

Preventivni servisni pregled: za člane AMZS 80 % ceneje

AMZS člane in druge voznike vabi, da pred zimo in pred daljšo potjo pripeljejo avto na preventivni servisni pregled, pri katerem mehaniki v 16 korakih preverijo ključne točke na vozilu. Člani AMZS lahko na to storitev izkoristijo 80-odstotni popust. 

Kadar pa se voznikom na cesti zgodi kaj nepredvidljivega, lahko pokličejo AMZS na 1987. AMZS mehaniki kar šest od desetih okvar – najpogostejše intervencije so izpraznjen akumulator, manjša okvara na hladilnem sistemu, predrta pnevmatika, menjava kolesa, pregorele varovalke, manjše okvare električne napeljave in podobno – odpravijo na licu mesta, kar pomeni, da lahko voznik nemoteno nadaljuje pot.

Na AMZS po informacije

Pred odhodom na pot v zimskih razmerah je pametno preveriti prevoznost in stanje cest na AMZS spletnih straneh, kjer so zbrane vse pomembne in natančne prometne in potovalne informacije. Uporabna je tudi brezplačna AMZS mobilna aplikacija, ki med drugim opozarja na radarje in spremlja dogajanje na cestah. 

Ključne besede


zimazimska opremasnegAMZS test pnevmatikzimska vožnja

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

65

Priljubljenost članka

65

Shrani

Delite s prijatelji