Nesreča naj počiva: Varne in brezskrbne zimske počitnice

Novice

Ste komaj dočakali zimske počitnice? Če se boste na smučanje ali pa morda v malce toplejše kraje odpravili z avtom, z vami delimo nekaj nasvetov, kako varno prispeti na cilj in seveda nazaj domov.


Priprava na pot

Da bo vaše potovanje potekalo brez zapletov, pripravite načrt – kdaj boste odšli na pot, katere dokumente potrebujete (preverite, ali jim morda ni potekla veljavnost) ter aktualne prometne in potovalne informacije, še zlasti v povezavi z epidemijo covida-19. Vse to in še marsikateri koristen napotek za državo, v katero potujete, najdete na naših spletnih straneh.

Načrtovanje poti: Vse potovalne informacije na enem mestu

Priprava vozila

Osnova varne vožnje je tehnično brezhibno vozilo. Letošnja zima je bila že decembra radodarna s snegom, pa tudi mraza ni manjkalo, zato so na vaših avtomobilih zagotovo zimske ali vsaj celoletne pnevmatike. Če od menjave niste preverili tlaka v pnevmatikah, to vsekakor storite pred odhodom na počitnice. Še zlasti, če bo v vozilu več oseb in več prtljage v prtljažniku ali strešnem kovčku, je treba temu prilagoditi tlak v pnevmatikah. Te morajo imeti tudi zadostno globino profila – svetujemo vsaj 4 mm. Sicer pa tudi pnevmatike niso vsemogočne oziroma ne morejo premagati fizikalnih zakonitosti, zato naj velja, da svojo vožnjo prilagajate voznim razmeram. V slabem vremenu ali na poledeneli oziroma zasneženi cesti je osnovno pravilo zmanjšanje hitrosti, saj si na ta način zagotovite več manevrskega prostora za reševanje morebitnih kritičnih situacij.

Pred odhodom na pot preverite, ali vsa svetila delujejo, kakšno je stanje brisalcev in dolijte tekočino za čiščenje stekel. Ker se v zimskem obdobju umazanija hitreje nabira na steklenih površinah, vključno s svetili, je treba skrbeti tudi za njihovo čistočo. Če že ne pogosteje, luči in stekla očistite na bencinskem servisu ob točenju goriva.

Še več video nasvetov za varno zimsko vožnjo

Svetuje AMZS inštruktor varne vožnje Tomaž Farčnik

Varen prevoz prtljage in smučarske opreme

Pri nalaganju prtljage in smučarske opreme svetujemo, naj bodo težji predmeti spodaj – če je le mogoče tako, da so naslonjeni na hrbtišče sedeža, in ustrezno pritrjeni. Nezavarovan tovor lahko namreč ob trku, sunkovitem zaviranju ali prevračanju povzroči hude telesne poškodbe potnikov ali celo njihovo smrt. Tudi pri nalaganju opreme v strešne kovčke je zelo dobrodošlo, da je ta pritrjena, s čimer je onemogočeno njeno premikanje. Strešni kovček moramo tudi dobro zavarovati, da se nam med vožnjo ne odpre.  

Smuči, smučarski čevlji, sani – nevarnost iz prtljažnika

Bodite pozorni na znake utrujenosti

Seveda pa je na koncu največ odvisno od samega voznika. Da alkohol ali druge prepovedane substance ne sodijo v promet, je že dolgo znano. Prav tako vemo, kaj pomeni uporaba varnostnega pasu. A podatki o nesrečah, tudi tistih z najhujšim izidom, kažejo, da se še vedno precej voznikov in potnikov v vozilu ne priveže. Zato vam svetujemo, da varnostni pas in pri manjših otrocih otroški varnostni sedež pravilno in dosledno uporabljate na vseh poteh.

Še posebej pri daljših vožnjah v zahtevnih razmerah bodite pozorni na znake utrujenosti. Saj poznate tisti občutek, ko se kmalu po službi ali po (pre)kratki noči premalo naspani odpravimo na (daljšo) pot. Ali ko se po celodnevnem smučanju ali drugih zimskih aktivnostih pri nizkih temperaturah usedemo v prijetno ogreto vozilo, sopotniki pa kmalu zadremajo ... Če zadremajo oni, ni prav nič narobe. Če pa zadrema voznik ... Edino učinkovito sredstvo proti utrujenosti je počitek. Varno se ustavite na primernem mestu in zadremajte za deset, dvajset minut. Vsekakor je bolje priti na cilj nekoliko kasneje kot – nikoli.

Varno na počitnice z AMZS članstvom

Če pa bo nakljub prej zapisanem vseeno prišlo do nezgode, pa vam posledice lahko olajša AMZS članstvo in primerno zavarovanje.

AMZS članstvo Premium: Višja zavarovalna kritja v primeru okužbe s covidom-19 v tujini

Z AMZS članstvom Premium zavarovani tudi na italijanskih smučiščih, kjer je obvezno zavarovanje odgovornosti škode proti tretji osebi

Nesreča naj počiva je nova svetovalna rubrika, ki jo pripravljamo skupaj z Zavarovalnico Sava.



#RadiPomagamo
Nikoli sami na cesti

Ključne besede


smučanjevarna mobilnostAMZS nasvetzimske počitnice

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji