"Predsedniška katrca" prodana - izkupiček v dobrodelne namene

Novice

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je na spletni dražbi prodal svoj renault 4 za rekordno ceno 60 tisoč evrov ter celoten izkupiček od prodaje podaril v dobrodelne namene.


V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem se je v soboto, 17. februarja 2023, sklenila dobrodelna akcija Katra za dober namen, ki je potekala v tem mesecu. Nekdanji predsednik republike (v dveh mandatih med leti 2012 in 2022) Borut Pahor je za svoj starodobni avtomobil renault 4, letnik 1991, t. i. katro, iztržil 60.000 evrov. Namenil jih je Inštitutu zlata pentljica in društvu Junaki 3. nadstropja. Vozilo je kupila družina Fratar iz Dravograda. Kot je povedal Pahor, mu je bila življenjska usoda naklonjena, velikokrat je imel ta privilegij, da je občutil srečo, ali pa jo je imel. Zdaj ob prodaji katre pa čuti neko posebno vznesenost, ki je ni občutil velikokrat v življenju. Spomnil se je zgodbe pred 20 leti, ko je po prihodu iz Bruslja obiskal otroke, ki so se zdravili za rakom, in jim prinesel več škatel čokoladnih bonbonov. Tako se je začela ta dolgo zgodba o sodelovanju z bolniki otroki, ki je bila čudovita in bo takšna še naprej, je dejal Pahor in se zahvalil vsem, ki so mu pomagali pri prodaji katre, ter družini Fratar za plemenit namen. Iz podjetniške družine Fratar je zbrane nagovoril Aleksander Fratar, ki je dejal, da je bil njihov namen pomagati junakom 3. nadstropja. Napovedal je, da bo katra marca ponovno na javni dražbi. Takrat bodo zbirali sredstva do določene višine, polovico denarja pa bodo namenili slovenjgraški bolnišnici, polovico pa borcem 3. nadstropja. Izžrebali bodo tudi nagrajenca, ki se bo lahko s katro popeljal.

Katra je prestala temeljit pregled v AMZS centru na Dunajski. Opravil ga je Janez Kajzar (desno), ki je ob predaji vozila novemu lastniku Aleksandru Fratarju (v sredini) zaupal tudi nekaj dragocenih nasvetov za vzdrževanje. Borut Pahor (levo) je avto zelo zgledno čuval in vzdrževal. 

Predsednica društva Junaki 3. nadstropja Urška Kolenc se je Pahorju zahvalila za plemenito gesto, direktor Inštituta zlata pentljica Borut Hafner pa je napovedal, da bodo s prejetim denarjem ustanovili štipendijski in žepninski sklad za otroke z rakom, ki so si ga želeli že zdavnaj ustanoviti. Avto-moto zveza Slovenije je Pahorju pomagala pri prodaji katre, saj so oglas za avto objavili na svojem portalu za nakup in prodajo rabljenih vozil DoberAvto.si.

Ob predaji avtomobila je bilo v prostorih AMZS Centra varne vožnje na Vranskem veliko zadovoljnih in nasmejanih obrazov.

Predsednik AMZS Andrej Brglez je ob tej priložnosti poudaril, da AMZS v takšnih dobrodelnih akcijah nikoli ne okleva.

V AMZS smo hvaležni, da smo v takem projektu sodelovali v našem majhnem delu in se zahvaljujemo družini Fratar za to plemenito dejanje. Bivši predsednik je bil tako prijazen, da mi je zaupal, da sem njegovo čudovito katrco pripeljal iz Ljubljane na Vransko in ob tem lahko povem, da še nisem doživel, da bi na avtocesti toliko ljudi pozdravljalo, slikalo, mahalo in bili veseli, pa sem vozil že več tisoč različnih avtomobilov. To mi je dalo misliti in ta avto je bil očitno narejen za to, ker so ljudje potrebovali povezovanje,

je povedal prvi mož AMZS ter dodal, da je avto častitljiv letnik 91 in odlično ohranjen, kar je potrdil tudi tehnični svetovalec AMZS Janez Kajzar.

Čestitam za plemenito potezo in gospodu Pahorju, ki se je odločil, da katro na dražbi ponudi v odkup in znesek nameni v dobrodelne namene. Avto je bil pregledan popolnoma enako, kot vsak avto. Res nismo nič gledali skozi prste in lahko samo rečem, da je avto brezhiben,

je katro pohvalil Kajzar, ki ga je sam temeljito pregledal ter ocenil, preden je katra šla na dražbo na spletni portal DoberAvto.si.

Katra je v AMZS centru na Dunajski v Ljubljani prestala temeljit pregled, po katerem je bilo jasno, da je v brezhibnem stanju.

 

Foto: STA

Ključne besede


AMZSpredsednik AMZSAMZS Center varne vožnje VranskoDober avtoAndrej Brglezrenault 4katrcapredsednik republikeBorut PahorJanez Kajzar

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

14

Priljubljenost članka

14

Shrani

Delite s prijatelji