Nagrada Excellence in Road Safety 2023 ponovno v roke Slovencem

Novice

Zavarovalnica Triglav in AMZS sta za projekt Osvežitvene vožnje za starejše prejela najvišjo nagrado na področju prometne varnosti v EU.


Listina o varnosti v cestnem prometu je minuli teden v Bruslju Zavarovalnici Triglav in AMZS za projekt Osvežitvene vožnje za starejše, ki ga je zavarovalnica prijavila na pobudo nacionalnega koordinatorja Zavoda VOZIM, podelila nagrado za odličnost na področju prometne varnosti - Excellence in Road Safety 2023, in sicer za najboljšo prakso v kategoriji Sposobnost za vožnjo (Fitness to Drive).

Evropska listina o varnosti v cestnem prometu (v nadaljevanju Evropska listina), ki jo vodi Evropska komisija, je največja platforma civilne družbe o varnosti v cestnem prometu. Več kot 4000 podpisnikov listine, javnih in zasebnih subjektov, tvori skupnost, kjer lahko člani delijo tako svoje strokovno znanje kot aktivnosti ter se navdihujejo in se učijo drug od drugega.

Pomemben del Evropske listine predstavljajo vsakoletne nagrade za odličnost, s katerimi nagrajujejo najboljše prakse s področja prometne varnosti v Evropi.

V Zavodu VOZIM so bili v letu 2018 prvi v Sloveniji sploh, ki so prejeli to najvišjo evropsko nagrado s področja prometne varnosti, in sicer za iniciativo Heroji furajo v pižamah. V zadnjih dveh letih sta kar dve slovenski organizaciji projeli to nagrado. Lani je nagrado prejel Zavod Reševalni pas za desetletje aktivnega reševanja življenj na slovenskih avtocestah in promocijo vzpostavitve reševanega pasu. Letos pa je slavila Zavarovalnica Triglav, ki je s partnerjem AMZS prejela nagrado za Osvežitvene vožnje starejših z inštruktorjem.

Nagrado je v Bruslju prevzela Ana Cergolj Kebler, vodja projektov varne mobilnosti v Zavarovalnici Triglav, ki je ob tem povedala:

Če bi bila prometna varnost športna disciplina, bi bil to gotovo vztrajnostni skupinski ultramaraton. Tečemo na dolge proge, uspeh pa je odvisen prav od vsakega posameznika. Ta nagrada je poklon predani ekipi strokovnjakov, ki stoji za Osvežitvenimi vožnjami. Gotovo pa je poseben poklon namenjen številnim starejšim voznikom, ki so se z nami pogumno že podali na pot novih znanj, pa tudi medgeneracijskega sodelovanja. Ko ustvarjamo varnejšo izkušnjo prometa zanje, hkrati najboljše poskrbimo za varnost vseh generacij, tudi njihovih vnukov, ki se pogosto vozijo z njimi na zadnjih sedežih.

Vozniki, starejši od 60 let, dobijo na osvežitveni vožnji priložnost, da z inštruktorjem varne vožnje v svojem lokalnem okolju odpravijo strahove, dileme in težave, ki se jim porajajo za volanom.

Pod okriljem projekta se je na obnovitev svojega vozniškega znanja in veščin doslej podalo že več kot 1000 starejših voznikov. Njihovi strokovni sopotniki so bili izkušeni AMZS učitelji vožnje in inštruktorji varne vožnje, ki so s starejšimi vozniki v zadnjem letu in pol po Sloveniji prevozili več kot 17 tisoč kilometrov.

Veseli, ponosni in hvaležni smo, da je Evropska listina o varnosti v cestnem prometuki jo vodi Evropska komisija, osvežitvene vožnje za starejše prepoznala kot pomemben družbeno odgovoren projekt. Ob tem se zahvaljujemo tudi Zavarovalnici Triglav za organizacijo, vodenje in priložnost, da lahko v skrbi za večjo prometno varnost sodelujemo tudi v AMZS. Vozniki, starejši od 60 let, dobijo na osvežitveni vožnji priložnost, da z inštruktorjem varne vožnje v svojem lokalnem okolju odpravijo strahove, dileme in težave, ki se jim porajajo za volanom. Voženj ne ocenjujemo in naš cilj ni, da jih kritiziramo ali očrnimo, v osredju je sodelovanje, podajanje nasvetov in izmenjava znanj. Kljub temu, da se osredotočimo na tri elemente varne vožnje – hitrost, varnostna razdalja in krožišča –, prav vsakega od udeležencev obravnavamo individualno in se posvetimo tudi strahovom, ki jih sami opredelijo,

je ob prejemu nagrade povedal Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje.

Veseli, ponosni in hvaležni smo, da je Evropska listina o varnosti v cestnem prometu, ki jo vodi Evropska komisija, osvežitvene vožnje za starejše prepoznala kot pomemben družbeno odgovoren projekt. Ob tem se zahvaljujemo tudi Zavarovalnici Triglav za organizacijo, vodenje in priložnost, da lahko v skrbi za večjo prometno varnost sodelujemo tudi v AMZS. Vozniki, starejši od 60 let, dobijo na osvežitveni vožnji priložnost, da z inštruktorjem varne vožnje v svojem lokalnem okolju odpravijo strahove, dileme in težave, ki se jim porajajo za volanom. Voženj ne ocenjujemo in naš cilj ni, da jih kritiziramo ali očrnimo, v osredju je sodelovanje, podajanje nasvetov in izmenjava znanj. Kljub temu, da se osredotočimo na tri elemente varne vožnje – hitrost, varnostna razdalja in krožišča –, prav vsakega od udeležencev obravnavamo individualno in se posvetimo tudi strahovom, ki jih sami opredelijo,

Za osvežitev znanja CPP in bontona so v Zavarovalnici Triglav vzpostavili tudi spletni portal vozimse.si, na katerem so vsebine, ki prek člankov, videa in testov naslavljajo najpogostejše težave starejših voznikov. Skoraj tretjina voznikov v Sloveniji je namreč starejših od 60 let, večina pa jih svojega vozniškega znanja ne obnavlja.

V Zavodu VOZIM se zavedajo, da je ogromno organizacij, ki podpirajo in pomembno prispevajo k izboljšanju varnosti na slovenskih cestah. Vse zainteresirane organizacije (občine, podjetja, šole in druge) vabijo, da pristopijo k podpisu Evropske listine in s tem pokažejo, da podpirajo prizadevanja Evropske unije po izboljšanju prometne varnosti. Hkrati pa z delenjem opisov svojih aktivnosti pripomorejo k nadgrajevanju in deljenju dobrih praks, ki prinašajo pomemebne rezultate k izboljšanju prometne varnosti po vsej Evropi.

Ključne besede


Prometna varnostManuel Pungertnikstarejši voznikiprometna varnostvarna vožnjaZavarovalnica Triglavnagradaosvežitvene vožnje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji