Imate zadostno zimsko opremo za potovanje v tujino?

Novice

Za vse, ki se bodo med jesenskimi počitnicami odpravili v tujino, je AMZS pripravil pregled zakonskih določb o predpisani zimski opremi za sosednje in še nekatere druge evropske države, saj se lahko te razlikujejo od slovenskih. Velja tudi spomniti na začasni ponovni nadzor na mejnih prehodih.


V Sloveniji je uporaba zimske opreme datumsko določena od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske določbe pa morajo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu ustrezno prilagoditi opremo svojega vozila. V drugih državah so zakoni glede zimske opreme zelo različni. V nekaterih državah je ta, podobno kot v Sloveniji, določena datumsko, v drugih je potrebna le v primeru zimskih voznih razmer. V zadnjih letih je bilo nekaj novosti predvsem v Avstriji, Nemčiji in na Češkem, kjer so zakone o zimski opremi spremenili. Največja razlika glede na slovenski zakon pa je v minimalni globini profila pnevmatik, ki je v tujini večinoma 4 mm, v Sloveniji pa 3 mm.

Podrobno: Zimska oprema po posameznih državah

Ne le menjava pnevmatik, za varno zimsko vožnjo je treba poskrbeti še za ...

Spremembe prehajanja mej s sosednjimi državami

Vlada Republike Slovenije je 19. oktobra 2023 izdala odlok, s katerim je od 21. oktobra 2023 na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in z Madžarsko uveden začasni ponovni nadzor. Zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu je nadzor na skupni meji s Slovenijo uvedla Italija. Še vedno velja tudi nadzor na slovensko-avstrijski meji. Kot je Vlada RS zapisala na svojih spletnih straneh, morajo potniki pri prehodu meje pokazati veljaven dokument za prestop meje, zato naj pred prehodom meje preverijo veljavnost potovalnih dokumentov. Na mejnih prehodih naj upoštevajo določbe glede upravičenosti prehoda meje na posameznem mejnem prehodu in spremenjen prometni režim. Upoštevati morajo navodila policistov, ki izvajajo mejno kontrolo.

Ob koncu tedna in med prazniki pričakujemo povečan promet zlasti proti Hrvaški, kjer sicer v minulih dneh, kljub ponovni uvedbi mejnih kontrol, gneče na mejnih prehodnih nismo zaznali. Vseeno pa nasvet voznikom, naj pred odhodom na pot preverijo stanje na cestah in mejnih prehodnih, predvsem pa, na katerih mejnih prehodih glede na Odredbo o določitvi mejnih prehodov s Hrvaško in Madžarsko, lahko prehajamo mejo s sosednjima državama,

svetuje Matic Zupančič, vodja AMZS informacijskega centra.

AMZS test: najboljši vodič za nakup ustreznih zimskih pnevmatik

 

Promet spremljajte prek AMZS aplikacije!

Celovito sliko prometnega dogajanja na slovenskih cestah in mejnih prehodih si zagotovite z AMZS mobilno aplikacijo, ki vas bo o dogodkih na vaši poti tudi sama obveščala.

Naprej

Zupančič voznikom svetuje, naj pred odhodom v tujino preverijo tudi druge potovalne informacije za izbrano državo:

Poleg spletne strani AMZS, kjer vozniki v rubriki Na poti najdejo še številne druge koristne informacije in nasvete za potovanje, kot so razdalje med kraji po Evropi, cestnine in drugi stroški po Evropi, cene goriv po Evropi, omejitve hitrosti po Evropi in razmere oziroma prevoznost alpskih prelazov, priporočamo uporabo brezplačne AMZS mobilne aplikacije, s katero dobijo vozniki in voznice na vprašanje 'Kaj se dogaja na moji poti?' ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije, članom AMZS pa omogoča pregled ugodnosti njihovega članstva in poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozila. Njeni uporabniki lahko spremljajo tudi cene goriv v Sloveniji in na Hrvaškem. Ob tem je dobro vedeti, da so lahko v tujini cene ponudnikov goriva na določeni lokaciji tudi do 20 odstotkov višje, kot je povprečna cena goriva v državi.

Pomoč na cesti – ne nasedajte goljufom

Nihče si ne želi, da bi se mu na poti, še zlasti na počitnice, zgodilo kaj neprijetnega. A če je človek pripravljen na najhujše, bo reševanje hitrejše in učinkovitejše. V primeru okvare ali nesreče pomaga AMZS članstvo: osnovno članstvo zagotavlja pomoč na cesti v Sloveniji, Plus in Premium pa tudi v tujini (Premium poleg pomoči na cesti v Sloveniji in tujini zagotavlja še celoletno turistično zavarovanje v tujini, s kritji do 55.000 evrov, in brezplačen zdravstveni nasvet na daljavo). Ob tem je treba izpostaviti, da je AMZS članstvo v delu pomoči na cesti vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, kar pomeni, da lahko član pomoč na cesti koristi za več vozil, ki jih vozi (npr. avto, motor, avtodom), četudi niso v njegovi lasti. AMZS pomoč na cesti v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji zagotavlja tudi kolesarjem, tako z navadnimi kot električnimi kolesi.

AMZS članstvo je vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, kar pomeni, da lahko član pomoč na cesti koristi za več vozil, ki jih vozi (npr. avto, motor, avtodom), četudi niso v njegovi lasti. AMZS pomoč na cesti v Sloveniji, na Hrvaškem in v Avstriji zagotavlja tudi kolesarjem, tako z navadnimi kot e-kolesi. 

Klic v AMZS klicni center preprečuje, da bi postali žrtve goljufov oziroma (avto)cestnih piratov.

Ob nesreči ali okvari, ko ste vozilo varno ustavili in označili ter ko so vsi potniki umaknjeni z vozišča, pokličite na pomoč AMZS. V Sloveniji to storite s klicem na telefonsko številko 1987, v tujini pa je treba poklicati številko +386 1 5305 353. Vsa koordinacija reševanja poteka iz AMZS klicnega centra v Sloveniji, kjer operaterji uredijo vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči. Našim partnerskim klubom v tujini posredujemo tudi delovni nalog, ki ga, če član dvomi, ali izvajalec nastopa v imenu AMZS ali ne, lahko zahteva na vpogled – na tak način preprečujemo zlorabe oziroma goljufije,

potek reševanja razloži Zupančič, ki ob tem še pojasni:

Pri klicu na pomoč v klicni center AMZS operater, ki se javi na klic, najprej povpraša po natančni lokaciji okvare ali nezgode, šele nato pa po podatkih o vozilu in vrsti okvare. Zato je dobro, da veste, kje se takrat nahajate – koristni so podatki o kraju, o cesti in smeri vožnje, pa tudi o ulici in hišni številki stavb v bližini. Ne pozabite povedati tudi registrske številke vašega avtomobila. Operater mora vedeti tudi znamko in model avtomobila v okvari, natančen opis okvare že vnaprej pa lahko pomaga pri odpravljanju okvare na licu mesta. Če ste dosegljivi na mobilnem telefonu, vas lahko operater pokliče nazaj in povpraša še po kakšnem podatku za hitrejšo pomoč.

Za brezskrbne poti v Sloveniji in tujini AMZS svojim članom priporoča, naj pred odhodom na počitnice preverijo veljavnost svojega AMZS članstva, vse, ki članstva še nimajo, pa vabi, naj ga sklenejo prek spleta, v AMZS centrih ali izbranih avto-moto društvih, ter si tako zagotovijo pomoč na cesti 24 ur na dan, vse dni v letu ter še številne druge prednosti in ugodnosti.

Sklenite ali podaljšajte AMZS članstvo

Ključne besede


nasvetizimazimska opremaAMZS članstvozimska vožnjapotovanjazimske počitnice

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji